Historie van 1 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 april hebben plaatsgevonden.

1572: de Watergeuzen bevrijden Den Briel

De Watergeuzen veroveren Den Briel op de Spanjaarden. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de opstand tegen de Spaanse koning Filips II en zijn handlanger de hertog van Alva. Tijdens de gebeurtenissen vermoorden de Geuzen een aantal katholieke geestelijken, de Martelaren van Gorcum. Sindsdien is Brielle een bedevaartsoord. ‘1 April verloor Alva zijn bril’, leert iedereen op school. ‘De bril’ van Alva is dus eigenlijk ‘Den Briel’.

1888: oprichting van Sparta

In Rotterdam wordt voetbalclub Sparta opgericht. Dit is de oudste voetbalclub die actief is in het Nederlandse betaalde voetbal. Sparta is verbonden met de Rotterdamse wijk Spangen en heeft als clubkleuren rood, wit en zwart. Sparta is aanvankelijk een cricketclub, maar houdt zich al snel bezig met de toen recentelijk uit Engeland overgewaaide voetbalsport. Het oude stadion van Sparta heet Het Kasteel, de nieuwe naam luidt Sparta-stadion Het Kasteel. (Foto: ANP).

1970: eerste uitzending van de EO

De Evangelische Omroep zendt voor het eerst uit op de televisie. De EO wordt in 1967 opgericht door christenen die van mening zijn dat de ‘C’ van de al langer bestaande protestants-christelijke omroep NCRV onvoldoende tot uiting komt. (Foto: ANP).

1976: oprichting van Apple

Steve Jobs en Steve Wozniak richten de Apple Computer Company op. Het bedrijf is gevestigd in Cupertino in Californië. Het bedrijf is in eerste instantie bekend van haar Macitosh computers. Sinds de introductie van de iMac in 1998 is de aandacht die Apple aan het design van haar producten besteedt ook breder bekend. Vanaf 2000 gaat Apple zich breder ontwikkelen en gebruikt het bedrijf haar kennis voor het ontwikkelen van onder andere de iTunes Store en de muziekspeler iPod. (Foto: ANP).

1980: teletekst gaat van start

De Nederlandse versie van teletekst gaat onder beheer van de NOS officieel van start. Al in 1976 laten 2 Nederlandse omroepmedewerkers zich hierover in Londen voorlichten door de BBC. Vervolgens wordt het systeem opgezet door Wim Stokla, voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Journaal en Joop Mamelstein, toenmalig chef binnenland. (Foto: ANP).

2001: introductie van het homohuwelijk

In Nederland wordt het homohuwelijk geïntroduceerd. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld waar mensen met hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam trouwt het eerste paar. (Foto: ANP).

2002: legalisering van euthanasie

In Nederland wordt euthanasie gelegaliseerd. De letterlijke betekenis van het woord uit het Grieks is ‘de goede dood’. Euthanasie is het op eigen verzoek bespoedigen van de dood van lijdenden en ongeneeslijk zieken. (Foto: ANP).

1932: de geboortedag van Debbie Reynolds

In El Paso in de Amerikaanse staat Texas wordt op 1 april 1932 Mary Frances Reynolds geboren. Zij wordt later bekend als de Amerikaanse actrice en zangeres Debbie Reynolds. In 1939 verhuist ze met haar familie naar Burbank in Californië. Ze wint daar in 1948 de Miss Burbank-verkiezing.

1943: de geboortedag van Hugo Metsers

Hugo Metsers (Hulst, 1943) is een Nederlandse acteur. Hij krijgt vooral in de jaren 70 bekendheid met zijn rol in de erotische speelfilm Blue Movie. Verder speelt hij in de speelfilm Spetters en in de televisieseries De Fabriek en Zonder Ernst. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Henk Krol

Henk Krol (Tilburg, 1950) is de voormalige hoofdredacteur van de Gay Krant, het grootste homo- en lesbienneblad van Europa. Tegenwoordig is hij politicus. Henk Krol begint zijn carrière bij de VPRO-radio. Vervolgens wordt hij via de TROS in 1978 voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de VVD. In 1979 richt hij als grap de Gay Krant op. Deze groeit later echter uit tot een groot succes. Als eerste Nederlandse journalist schrijft hij in 1982 over AIDS. In 2009 ontvangt hij de Jos Brink-prijs. Henk Krol is in 2011 kandidaat voor de politieke partij 50plus om in de Eerste Kamer te worden gekozen. Hij is van september 2012 tot oktober 2013 lid van de Tweede Kamer. Krol stapt op als bekend wordt dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant pensioenpremies van werknemers niet heeft afgedragen. Voor de Europese verkiezingen van 2014 staat hij weer op de verkiezingslijst als lijstduwer. In december 2014 keert hij weer terug in de Tweede Kamer. Henk Krol is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 lijsttrekker van de partij. 50+ komt met 4 zetels in de Kamer. Eén van hen is voormalig MAX-presentatrice Léonie Sazias. In mei 2020 verlaat hij de partij na conflicten en richt hij de Partij voor de Toekomst op. Femke Merel van Kooten sluit zich bij hem aan. In augustus 2020 wordt deze samenwerking beëindigd. Henk Krol richt de een nieuwe partij op, de Lijst Henk Krol waarmee hij aan de verkiezingen van 2021 meedoet. De Lijst Henk Krol behaalt echter geen zetels. Henk Krol vraagt in maart 2021 zijn Aldo ten huwelijk. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Ed Nijpels

Ed Nijpels (Den Helder, 1950) is een Nederlandse politicus. Hij wordt in 1968 lid van de VVD. In september 1976 wordt hij lid van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, wat hij in totaal 6 jaar doet. Vervolgens wordt hij op 8 juni 1977 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en op 20 april 1982 kiest de fractie hem tot fractievoorzitter en politiek leider als opvolger van Hans Wiegel. Van 1982 tot 1986 is Ed Nijpels minister van VROM. Op 20 november 1989 wordt hij uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sinds 2018 is hij voorzitter van het Klimaatberaad, het coördinerend overlegorgaan om tot een nationaal klimaatakkoord te komen.  (Foto: ANP).

1961: de geboortedag van Susan Boyle

Susan Boyle (Blackburn, Schotland, 1961) wordt bekend als ze in 2009 meedoet aan de talentenwedstrijd Britain’s Got Talent. Iedereen is stomverbaasd over haar schitterende stem als ze een stuk uit Les Miserables zingt. Het filmpje op Youtube is in 2009 meer dan 120 miljoen keer bekeken. Ze eindigt overigens als tweede. In 2009 verschijnt haar eerste plaat, I Dreamed a Dream getiteld. Haar tweede cd, een kerstplaat uit 2010, is getiteld The Gift. Deze plaat wordt opgevolgd door Someone To Watch Over Me in 2011. Standing Ovation – The Greatest Songs From The Stage is de titel van de plaat die Susan Boyle in 2012 uitbrengt. Home For Christmas verschijnt in 2013. Die krijgt in 2014 een vervolg in het album Hope. Susan Boyle neemt in 2015 een jaartje vrij. In 2016 verschijnt A Wonderful World, een plaat die zij omschrijft als muziek voor de hele familie het hele jaar door.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE