Historie van 1 augustus

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 augustus hebben plaatsgevonden. Onderaan de pagina vindt u de mensen die op deze dag geboren zijn.

1674: het schip van de Domkerk stort in

Tot 1 augustus 1674 vormen de huidige Domkerk en de Domtoren 1 gebouw. Maar op een zomerdag in 1674 gaat het mis; er raast een tornado over Nederland, waarbij ook Utrecht wordt getroffen. De ravage in de stad is enorm; bijna alle kerken in de stad raken zwaar beschadigd. De instorting van het schip van de Domkerk zorgt ervoor dat de toren los van het koor komt te staan.

1963: de Boternacht van Elten

Na de Tweede Wereldoorlog eist Nederland schadevergoeding van Duitsland. Geld hebben de Duitsers niet en daarom gaan er in ons land stemmen op om delen van Duitsland te annexeren. Uiteindelijk worden, naast enige andere gebieden, de dorpen Elten en Tudderen op 23 april 1949 onder Nederlands bestuur gesteld. Nederland is 69 km² groter geworden en zo’n 10.000 Duitsers wonen plotseling in ons land.

1976: Niki Lauda crasht op Nürburgring

De Oostenrijkse Formule 1-coureur en regerend wereldkampioen Niki Lauda staat in het seizoen 1976 ruim bovenaan in het kampioenschap op zijn rivaal James Hunt. Op 1 augustus van dat jaar staat de race op de gevreesde Nürburgring Nordschleife op het programma. Lauda start met zijn Ferrari op regenbanden, omdat het wat regent aan het begin van de wedstrijd. Het wegdek droogt snel op, waardoor de coureurs op profielloze banden snellere tijden weten te rijden. Lauda stopt voor profielloos rubber en gaat de baan weer op. Vanwege de koude banden die relatief weinig grip leveren en vanwege het nog enigszins natte wegdek, gaat het fout bij Bergwerk, zoals dat deel van het circuit wordt genoemd. Lauda verliest de macht over het stuur en crasht, waardoor hij zijn helm verliest en de Ferrari brandend op de weg tot stilstand komt. De Oostenrijker is buiten bewustzijn als de bolide in brand staat. Brett Lungers Surtees-Ford crasht per ongeluk op de bolide van Lauda. Mede-coureurs stoppen en proberen Lauda uit zijn benarde positie te bevrijden. Het zijn Harald Ertl, Guy Edwards en de eerder genoemde Brett Lunger. Maar het is vooral de Italiaan Arturo Merzario die door heldhaftig optreden in de vlammenzee Lauda weten te bevrijden.

1793: vaststelling van de officiële meter

In Frankrijk wordt de eerste officiële meter vastgelegd. De meter staat aan de basis van het metrieke stelsel. Sinds 1983 wordt de meter gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299 792 458 van een seconde in een vacuüm aflegt.

1907: Baden-Powell opent het eerste padvinderskamp

Robert Baden-Powell opent op Brownsea Island het eerste padvinderskamp. 20 scouts nemen deel aan allerlei activiteiten, zoals kamperen en reddingzwemmen. Deze bijeenkomst wordt gezien als het begin van de wereldwijde scoutingbeweging.

1944: Anne Franks laatste dagboekfragment

“…als er op me gelet wordt, dan word ik eerst snibbig, dan verdrietig en ten slotte draai ik m’n hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen. Je Anne.” Dit zijn de laatste woorden die Anne Frank in haar dagboek schrijft. 3 dagen later worden zij en haar familie ontdekt door de Duitsers.

1936: de geboortedag van Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent (Oran, Algerije, 1936) was een Franse modeontwerper. Op 17-jarige leeftijd verlaat hij het ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. In 1957 krijgt hij op 21-jarige leeftijd de leiding over het modehuis Dior. Hij begint dan ook zelf te ontwerpen. Zijn ontwerpen zijn zo vernieuwend dat zij tot groot succes leiden. In 1993 wordt het modehuis verkocht aan een farmaceutisch bedrijf. In 2002 wordt besloten het modehuis van Yves Saint-Laurent te sluiten, hoewel zijn modelijn nog steeds gemaakt wordt. Yves Saint Laurent overlijdt op 1 juni 2008.

1942: de geboortedag van Guus Kuijer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) is een Nederlandse auteur. Hij begint zijn carrière als leraar in de periode van 1967 tot 1973. In 1973 gooit hij het roer om en richt zich helemaal op het schrijven van boeken. In 1975 komt het eerste kinderboek van zijn hand uit. Hij schrijft dit boek voor Madelief, een dochter van vrienden. De hoofdpersoon is naar haar vernoemd. Hij schrijft in totaal 5 Madelief-boeken, die later ook verfilmd worden. Op 28 mei 2012 ontvangt Guus Kuijer uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria de Astrid Lindgren Memorial Award.

1961: de geboortedag van Danny Blind

Danny Blind wordt in 1961 in Oost-Souburg in Zeeland geboren. Na de middelbare school debuteert hij in 1979 bij het Rotterdamse Sparta. Johan Cruijff haalt hem in 1986 naar Ajax. De Amsterdammers vormen hem om van rechtsback tot centrale verdediger wat hij zijn gehele carrière zal blijven. Bij Ajax bouwt Danny een bijna onovertrefbare erelijst op. Hij wint op clubniveau zo ongeveer alles wat er te winnen valt. Met Ajax wordt hij 5 maal landskampioen, wint hij 4 maal de KNVB Beker, wint hij de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup en de Wereldbeker. Hij verliest de finale van de Champions League in 1996 tegen Juventus en de finale van de Europacup II tegen KV Mechelen in 1988. Danny speelt 42 interlands voor Oranje.


Reacties

Geef een reactie