Historie van 1 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 december hebben plaatsgevonden.

1913: Ford introduceert de lopende band in zijn fabriek

Henry Ford installeert een lopende band in zijn automobielenfabriek in Detroit. Voor die tijd duurt het meer dan 12 uur om 1 T-Ford te assembleren. Met de invoering van de lopende band wordt dit teruggebracht naar 2 uur en 30 minuten.

1945: ochtendgymnastiek op de radio

Op de Nederlandse radio wordt voor het eerst de ochtendgymnastiek uitgezonden. Dames en heren doen gymnastische oefeningen in de studio onder leiding van Ab Goubitz.

1953: de eerste Playboy verschijnt

Het eerste nummer van de Playboy komt uit. De oprichter van het blad is Hugh Hefner. De oplage van het allereerste nummer is 70.000 exemplaren en op de omslag staat Marilyn Monroe. De Nederlandse en Belgische versies bestaan sinds mei 1983. Voor het eerste Nederlandse nummer poseert de dan 36-jarige Jerney Kaagman.

1955: Rosa Parks weigert op te staan in de bus

Rosa Parks weigert op te staan in een bus in de Amerikaanse staat Alabama. Zwarte Amerikanen mogen alleen achter in de bus zitten. Voor haar weigering moet zij een boete van $10.00 betalen. Zij weigert echter en wordt dientengevolge gearresteerd. Haar zaak eindigt bij het Amerikaanse Hooggerechtshof die Rosa parks in het gelijk stelt.

1990: de Kanaaltunnel

Arbeiders uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk schudden elkaar op 40 meter onder de zeebodem van het Kanaal de hand. Sinds de eerste ijstijd is er weer een verbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.

2004: prins Bernhard overlijdt

Prins Bernhard wordt in de loop van de middag van Paleis Soestdijk overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Diezelfde avond nog overlijdt Prins Bernhard om 18.50 uur. Hij wordt 93 jaar oud. 10 dagen later wordt de prins bijgezet in de koninklijke grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

2006: Baantjer is voor het laatst op tv

De laatste Baantjer wordt uitgezonden. De aflevering heet De Cock en de Onzichtbare Moordenaar.

1935: de geboortedag van Woody Allen

Woody Allen (New York, VS, 1935) is een Amerikaans filmmaker van over het algemeen humoristische films. Veel voorkomende thema’s in zijn films zijn: zijn joodse achtergrond, filosofie, relatieproblemen en New York. Verder zijn zijn films sterk doordrenkt van neurotische zelfreflectie. Enkele van zijn films zijn Annie Hall, King Lear, Everyone Says I Love You, Celebrity en Match Point.

1945: de geboortedag van Bette Midler

Bette Midler wordt op 1 december 1945 geboren in Honolulu op Hawaï. Ze studeert drama aan de Universiteit van Hawaï. De carrière van Bette Midler begint in New York City. Hier raakt ze onder andere bevriend met Barry Manilow, die haar begeleidt op de piano. Het eerste album van Bette Midler wordt tevens geproduceerd door Barry Manilow. Dit album heeft als titel The Divine Miss M, wat tevens de naam is die Bette’s fans haar geven. Ze verschijnt in Fiddler on the Roof op Broadway, maar haar zangtalenten maken Bette een ster. De eerste filmrol van Bette is als drugsverslaafde rock-muzikant in de film The Rose. Deze film is gebaseerd op het leven van Janis Joplin en Bette Midler krijgt een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar rol.

1946: de geboortedag van Gilbert O’Sullivan

Gilbert O’Sullivan (Waterford, Ierland, 1946) is een Ierse zanger en songwriter. In de jaren 70 heeft hij wereldwijd succes met nummers als Nothing Rhymed, Matrimony, Get Down, Clair en Alone Again (Naturally). Ook al heeft hij zijn grootste successen gehad in de jaren 70, Gilbert blijft platen maken. In 2008 treedt hij op in Carré, Amsterdam. In 2011 komt Gilbert met de cd Gilbertville. Het betreft 13 nieuwe tracks en een oud nummer dat in een nieuw jasje is gestoken. Gilbertville heet de plaat die begin 2012 uitkomt van de Ier. Tevens geeft hij in dat jaar een optreden in Nederland.

1947: de geboortedag van Leo Cuypers

Leo Cuypers (Maastricht, 1947) was een Nederlandse componist. Behalve met piano spelen, houdt hij zich ook bezig met muziektheater. Hij maakt onder andere De Johnny Rep Suite en De Zeeland Suite. Leo Cuypers overlijdt op 5 september 2017. Hij is 69 jaar geworden.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE