Historie van 1 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 februari hebben plaatsgevonden.

1896: première van La Bohème

Puccini’s La Bohème gaat in Turijn in première. De opera vertelt het verhaal van een groep bohémiens in Parijs. Het plot is eenvoudig: Rodolfo en Mimi zijn verliefd op elkaar, maar Mimi heeft een ziekte onder de leden en sterft aan het eind van de opera. Zoals het elke zichzelf respecterende Italiaanse opera betaamt, is er liefde in het spel, en natuurlijk een emotionele sterfscène. Puccini componeert met dit werk een van de meest geliefde theaterwerken ter wereld. Ruim 110 jaar later weet het verhaal en de prachtige muziek de harten van het publiek nog steeds te raken.

1953: de watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 stroomt een groot gedeelte van Nederland onder water. Storm en springtij stuwen het water over de Nederlandse dijken. Vooral de provincie Zeeland is zwaar getroffen. De schade aan gebouwen, infrastructuur en de veestapel is enorm. In totaal vallen er 1836 doden. Een grote landelijke hulpactie komt op gang, ondersteund door de radio. ‘Beurzen open, dijken dicht’ is de naam van een van de eerste Nederlandse inzamelingsacties. Ook vanuit de rest van de wereld wordt hulp geboden. Zo kan men al in hetzelfde jaar beginnen met de wederopbouw. Om een ramp als deze te voorkomen, zijn de Deltawerken aangelegd. (Foto: ANP).

1965: opening van de Van Brienenoordbrug

Koningin Juliana opent de Van Brienenoordbrug over de Maas. Het is met ongeveer een kwart miljoen voertuigen per dag één van de meest gebruikte wegen in Nederland. (Foto: ANP).

2003: de spaceshuttle Columbia breekt in stukken

Tijdens terugkeer in de atmosfeer breekt de Spaceshuttle Columbia in stukken. Alle 7 astronauten komen om het leven. Het is het 1e ruimteschip van de Amerikanen dat verongelukt tijdens een landing in 42 jaar Amerikaanse ruimtevaart. (Foto: ANP).

1958: de geboortedag van Søren Lerby

Søren Lerby (Kopenhagen, 1958) is een voormalig Deens voetballer. Hij speelt van 1975 tot 1983 voor Ajax. Daarna gaat hij naar Bayern München (1983-1986), om via AS Monaco (1986-1987) bij PSV Eindhoven (1987-1989) te belanden. Met die club wint de middenvelder in 1988 de Europa Cup I. De bijnaam van Lerby luidt De Schaduw. Hij kan een man schaduwen, de bal heroveren en bepalend zijn in de omslag van verdediging in aanval. Daarnaast draagt Lerby nooit scheenbeschermers en speelt hij met zijn sokken op zijn enkels. Dat heeft een zeer dreigende uitwerking op de tegenstander. Lerby staat erom bekend geen vriendschappelijke wedstrijden te kunnen spelen: hij kan iemand snoeihard en gewetenloos onderuit halen. De komst van Lerby en Frank Arnesen luidt de stroom in van veel Denen naar vooral Ajax. In de jaren daarna komen Jesper ‘de vlo’ Olsen, Henning Jensen, Sten Ziegler en Jan Mølby de Amsterdammers versterken.

1968: de geboortedag van Lisa Marie Presley

Lisa Marie Presley (Memphis, Tennessee, VS, 1968) was voornamelijk bekend als de dochter van Elvis Presley en zijn vrouw Priscilla. Ze was ook zangeres. Ze is 4 keer getrouwd geweest, en 4 keer gescheiden. Ze heeft 2 kinderen van haar eerste man Danny Keough, die ze trouwde op 20-jarige leeftijd. Op 26 mei 1994 trouwt ze met zanger Michael Jackson; dit huwelijk loopt na 18 maanden op de klippen. In november 2002 trouwt ze met acteur Nicolas Cage, dit is in maart 2003 voorbij. In 2006 trouwt ze met Michael Lockwood. In 2008 krijgt ze een tweeling van hem. Ook dit huwelijk is niet voor eeuwig want in 2016 scheiden de 2. Lisa Marie Presley overlijdt op 12 januari 2023 aan een hartstilstand. Ze is 54 jaar geworden. (Foto: ANP).

1969: de geboortedag van Gabriel Omar Batistuta

Gabriel Omar Batistuta (Reconquista, Argentinië, 1969) is een voormalig Argentijns voetballer. Hij geldt als één van de beste aanvallers van de jaren negentig en Batistuta is all-time topscoorder van Argentinië. Op 36-jarige leeftijd beëindigt hij zijn profcarrière. In de zomer van 2006 verhuist hij met zijn vrouw en 4 kinderen naar het Australische Perth. In 2008 keert hij terug naar zijn geboorteplaats. Batistuta heeft inmiddels zijn trainersdiploma behaald maar heeft voorlopig nog geen zin in het trainersvak. Tegenwoordig speelt hij polo. Vanaf november 2010 is hij assistent-bondscoach van het Argentijnse nationale voetbalteam. Daarna is hij tot en met het seizoen 2013 technisch-directeur van Club Atlético Colón uit zijn geboorteland Argentinië.

1974: de geboortedag van Fabiënne de Vries

Fabiënne de Vries (Amsterdam, 1974) presenteerde bij The Music Factory het programma Toute Fabienne en de Clipparade. Tevens is ze zangeres. Na TMF gaat De Vries naar Joop van den Ende en doet daar bij Wedden Dat de buitenopnames. Daarna krijgt zij haar eigen Straat op Stelten en presenteert ze op Radio 538 een maandelijks programma op de vrijdagavond. Tot 2008 presenteert ze bij RTL5 de programma’s Klussen en Wonen en Duel in Frankrijk. Ze presenteert seminars en bedrijfsevenementen. Bij Fabiënne wordt in 2011 een kwaadaardige verkleving van cellen in haar borst geconstateerd. In juli van dat jaar maakt ze bekend dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Fabiënne bevalt begin 2014 van een dochter.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE