Historie van 1 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 januari hebben plaatsgevonden.

1852: de 1e Nederlandse postzegels worden verstuurd

Het zijn zegels met een waarde van 5, 10 en 15 cent. Op de postzegel prijkt de afbeelding van koning Willem III.

1958: oprichting van de EEG

De Europese Economische Gemeenschap wordt opgericht op 1 januari 1958, als het verdrag van Rome van kracht wordt. Tegenwoordig heet het Europese Unie en telt het 27 lidstaten. (Foto: ANP).

1964: Top Of The Pops wordt uitgezonden

De 1e uitzending van het Britse programma Top Of The Pops vindt plaats. De inmiddels overleden en in opspraak geraakte Jimmy Saville is de presentator. Het programma wordt geopend door The Rolling Stones met het door The Beatles geschreven nummer I Wanna Be Your Man. In 2000 start BNN met een Nederlandse versie van het programma. Maar belangrijker is, is dat het programma model heeft gestaan voor Toppop, het succesvolle popprogramma van de AVRO dat vanaf 1970 is uitgezonden.

1967: de 1e uitzending van Langs de Lijn

Het sportprogramma Langs de Lijn wordt voor het eerst uitgezonden. Dit populaire radioprogramma wordt dagelijks op Radio 1 tussen 10 en 11 uur ’s avonds uitgezonden. Op woensdagavond is tevens een lange uitzending. Op zondagmiddag is het één van de meest beluisterde programma’s op de Nederlandse radio. (Foto: ANP, tijdens de inmiddels 5000ste uitzending).

2001: cafébrand in Volendam

In café De Hemel in Volendam vindt een grote brand plaats. Feestvierders steken sterretjes af waardoor de droge kerstversiering en kersttakken in de brand vliegen. 14 jongeren vinden de dood en ongeveer 180 raken gewond. Sommigen zijn voor de rest van hun leven getekend door brandwonden en door de psychische gevolgen van de brand. (Foto: ANP).

2002: invoering van de euro

Veel Europese landen voeren de euro in. Deze munt vervangt in 1e instantie de nationale munt van 12 Europese landen: Duitsland, Italië, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, België, Ierland, Portugal en Spanje. Nadien is de euro in nog meer landen ingevoerd.

1943: de geboortedag van Charl Schwietert

Charl Schwietert (Amsterdam, 1943) is  een voormalig journalist voor het NOS journaal en was drie dagen staatsecretaris van Defensie. Schwietert volgt een opleiding aan Instituut voor Perswetenschappen aan de UvA haalt hij daar zijn kandidaats Politieke Wetenschappen. De meeste Nederlanders kennen Schwietert als politiek verslaggever van het NOS journaal zo rond 1980. Hij is bijna dagelijks op de tv te zien. Schwietert wordt staatsecretaris van Defensie in 1983 maar neemt na 3 dagen al weer afscheid. Schwietert geeft zich uit als doctorandus, terwijl hij die titel niet mag dragen. Tevens zegt hij luitenant te zijn geweest in het leger terwijl hij korporaal was.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE