Historie van 1 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 juli hebben plaatsgevonden.

1863: afschaffing van de slavernij in Suriname

De slavernij wordt officieel afgeschaft in Suriname. De afschaffing wordt op 1 juli gevierd als Keti Koti, dat ‘verbroken ketenen’ betekent.

1903: 1e Tour de France gaat van start

Sportkrant L’Auto is opgericht als tegenhanger van Le Vélo. De laatste verkoopt echter beter dan de 1e. Daarom belegt de redactie in november 1902 een vergadering om met ideeën te komen, om de oplage te verhogen. Het jongste redactielid komt met het idee om een meerdaagse wielerwedstrijd te organiseren door heel Frankrijk. Op 1 juli 1903 gaan 60 renners van start in Motngeron, een gemeente bij Parijs. De renners moeten 6 etappes fietsten, met een gemiddelde afstand van 400 kilometer. Dat betekent dat ze dus ook ’s nachts moeten rijden. Slechts 21 renners halen Parijs. Winnaar van de 1e Tour wordt de Fransman Maurice Garin. Hij heeft een voorsprong op nummer 2 van meer dan 3 uur! Sindsdien is de Tour de France uitgegroeid tot de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Overigens heeft L’Auto, het latere L’Équipe, veel succes met het verslaan van de etappes: de oplage stijgt enorm en in 1904 gaat concurrent Le Vélo failliet. (Foto: ANP)

1908: SOS als noodsignaal

SOS wordt internationaal ingevoerd als noodsignaal in morsecode. Voor SOS is gekozen, omdat het signaal ook voor leken makkelijk is te herkennen: 3 korte, 3 lange en dan weer 3 korte signalen.

1991: introductie van het gsm-netwerk

Het eerste gesprek vindt plaats via het gsm-netwerk. Het vindt plaats in Finland. Het gesprek, dat gelijk de introductie van de gsm betekent, is tussen de Finse premier en de burgemeester van Tampere. De gsm van de premier, die vanuit een auto belt, weegt enkele kilo’s vanwege de accu’s.

1949: de geboortedag van Carry Slee

Carry Slee wordt in 1949 in Amsterdam geboren. Zij groeit ook op in de hoofdstad. Tijdens haar jeugd heeft ze het niet gemakkelijk: ze heeft een zieke moeder en alles draait om haar. Hierdoor krijgt ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Om te ontsnappen aan de realiteit, schrijft en fantaseert ze veel. Dit vormt de basis voor haar latere schrijverscarrière. In 1989 verschijnt haar eerste boek getiteld Rik en Roosje. Ze vertelt hierin over de belevenissen van een tweeling. Vervolgens gaat ze steeds meer boeken schrijven die gebaseerd zijn op tieners. Deze tieners hebben vaak problemen met hun omgeving en komen steeds dieper in de nesten.

1961: de geboortedag van prinses Diana

Prinses Diana (Sandringham, Groot-Brittannië, 1961) was de echtgenote van de Britse troonopvolger prins Charles. Diana wordt geboren als afstammeling van menig Engelse koning. Haar vader, en vandaag de dag haar broer, dragen de titel ‘graaf’. Diana’s bekendheid neemt grootse vormen aan als bekend wordt dat ze een relatie heeft met de Britse troonopvolger. Vanaf dat moment is de verlegen lachende Engelse schone niet meer uit de roddelbladen weg te denken. Haar huwelijksdag is een sprookjesachtige aangelegenheid. Het huwelijk tussen het tweetal werkt echter niet. De prinses is ongelukkig: ze merkt dat haar man een relatie heeft met Camilla Parker Bowles en ontwikkelt een eetstoornis. Ze heeft zelf ook buitenechtelijke relaties. Charles en Diana krijgen 2 kinderen, William en Harry genaamd. Het huwelijk wordt officieel in 1996 ontbonden. Diana krijgt een relatie met Dodi Al-Fayed, zoon van een Egyptische multimiljardair. Als het paar op 31 augustus 1997 met hoge snelheid de paparazzi probeert te ontlopen, verongelukken Diana, Dodi en hun chauffeur in een tunnel in Parijs. De chauffeur blijkt te hebben gedronken. Heel Groot-Brittannië is in rouw. Naar schatting volgen 6 miljoen mensen de rouwstoet. Diana is begraven op een eiland op het landgoed van haar broer, de achtste graaf Spencer. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Pamela Anderson

Pamela Anderson (Ladysmith, Canada, 1967) is een Amerikaanse actrice. Ze wordt in Nederland vooral bekend van haar haar rol in de televisieserie Baywatch. Toch begint haar carrière bij de comedyserie Home Improvement met Tim Allen in de hoofdrol. Ze vertolkt hierin een kleine rol. In Baywatch krijgt ze één van de hoofdrollen. Ze zal tot 1997 in deze serie spelen. Ook speelt Anderson in verscheidene films. In mei 2007 start ze als assistente van de Nederlandse illusionist Hans Klok bij diens shows in Las Vegas. Pamela Anderson is veganist en zet zich in voor dierenwelzijn. (Foto: Shutterstock).

1976: de geboortedag van Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy (Oss, 1976) is een Nederlandse voetballer. Hij breekt door bij PSV, maar stapt al snel over naar Manchester United. Sinds 2006 speelt Ruud bij het Spaanse Real Madrid. Hij wordt in zijn carrière 3 keer op een rij verkozen tot beste voetballer van het jaar en ontvangt 4 keer de prijs voor topscorer van het jaar. Om meer tijd aan zijn club te kunnen spenderen, besluit Ruud zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal. Hij krijgt hier later spijt van en maakt zelfs begin 2010 de overstap van de Koninklijke naar het Duitse HSV, om zich in de kijker te spelen van bondscoach Bert van Marwijk. Hij wordt echter niet geselecteerd voor het WK in Zuid-Afrika. Vanaf het seizoen 2011 is Ruud te bewonderen in het shirt van het Spaanse Malaga. Hij beëindigt zijn carrière bij deze club in 2012. Vanaf 2016 werkt hij bij de jeugdopleiding van PSV en vanaf 2017 assisteert hij 1 keer per week bij het grote PSV. In 2019 tekent hij bij bij PSV, waardoor hij tot en met 2021 trainer is van PSV onder 19. Met ingang van het seizoen 2022/2023 wordt hij hoofdtrainer bij PSV. Hij tekent tot medio 2025. In mei 2023 neemt hij echter al ontslag. Hij vindt dat hij te weinig draagvlak heeft. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE