Historie van 1 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 juni hebben plaatsgevonden.

1881: Nederland krijgt een openbaar telefoonnetwerk

Op 1 juni 1881 opent de Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij op de hoek van de Kalverstraat en de Dam in Amsterdam het eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk. Er zijn 49 abonnees op aangesloten.

1967: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band komt uit

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles verschijnt. Het is één van de meest invloedrijke platen uit de muziekgeschiedenis. De zeer opvallende hoes is vele malen gekopieerd door onder anderen The Rolling Stones. Paul McCartney heeft altijd gezegd dat de plaat is beïnvloed door Pet Sounds, het meesterwerk van The Beach Boys, en Freak Out! van Frank Zappa. Daarnaast is de plaat ontstaan onder invloed van de nodige drugs. Elk nummer is bekend. Hoogtepunten zijn onder meer Lucy In The Sky With Diamonds, With A Little Help From My Friends en When I’m Sixty Four.

1975: dragen autogordel wordt verplicht

Het dragen van een autogordel wordt verplicht. Alle auto’s die op de weg zijn gekomen na 1 januari 1971 moeten zijn uitgerust met een veiligheidsgordel.

1980: CNN zendt voor het eerst uit

Vandaag is de eerste uitzending van de Amerikaanse nieuwszender CNN (Cable News Network). Oprichter van de zender is Ted Turner. Sinds de oprichting is het netwerk uitgebreid tot 15 kabel- en satellietzenders, 12 websites en 2 radiostations. Tijdens operatie Desert Storm in de Golfoorlog (1991) stijgt de reputatie van CNN. De uitgebreide verslaggeving is dan over de hele wereld te zien. (Foto: Shutterstock)

2007: De Grote Donorshow wordt uitgezonden

In De Grote Donorshow beslist een donor aan wie van 3 nierpatiënten zij een nier doneert. Aanleiding is de dood van nierpatiënt en BNN-oprichter Bart de Graaff. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1926: de geboortedag van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, een pseudoniem voor Norma Jeane Mortenson of Norma Jeane Baker (Los Angeles, Californië, VS, 1926 – 1962), was een Amerikaanse actrice en sekssymbool. Haar moeder is verslaafd en op 16-jarige leeftijd heeft ze de keuze; óf een tehuis in óf trouwen. Ze trouwt met haar buurjongen. Op die leeftijd begint ze met poseren, onder andere voor naaktfoto’s. Ze scheidt van haar eerste echtgenoot. Ze neemt acteer- en zanglessen. Eén van de eerste bekende films waarin ze te bewonderen is, is Gentlemen Prefer Blondes. Daarna volgt The Seven Year Itch met de beroemde scène van de opgewaaide jurk.

1950: de geboortedag van Annemarie Jorritsma-Lebbink

Annemarie Jorritsma-Lebbink wordt op 1 juni 1950 in Hengelo geboren als dochter van een molenaar. Ze volgt de middelbare meisjesschool (mms), de school voor toeristische vorming in Breda, MO Frans en tal van cursussen. Ze huwt de bouwondernemer Gerlof Jorritsma en krijgt samen met hem 2 kinderen. Ze vestigt zich te Bolsward waar ze van 1978 tot 1988 lid van de gemeenteraad is voor de VVD. Voor dezelfde partij is ze sinds 1982 lid van de Tweede Kamer.

1958: de geboortedag van Rob Scholte

Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is een Nederlandse kunstenaar. Van 1977 tot 1982 studeert hij aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarna maakt hij onder meer deel uit van het kunstenaarscollectief W139. Hij krijgt een grote opdracht om in Japan het Huis Ten Bosch Resort in Nagasaki van schilderingen te voorzien. Dit gebouw zou worden geopend tijdens de 50-jarige herdenking van de ontploffing van de atoombom op de Japanse stad. Op 24 november 1994 explodeert een handgranaat in de auto van de kunstenaar. Hij raakt tot boven de knieën zijn benen kwijt. Zijn toenmalige vrouw, de zwangere Mickey Hoogendijk, krijgt een miskraam. De dader wordt nooit gepakt. Scholte en Hoogendijk scheiden. De kunstenaar krijgt een relatie met Lijsje Snijder. Het paar heeft 2 kinderen en is in 2006 getrouwd. (Foto: ANP)

1974: de geboortedag van Alanis Morissette

Alanis Morissette (Ottawa, Canada, 1974) is een Canadese zangeres. Al op 6-jarige leeftijd speelt ze piano en vanaf haar 9e jaar schrijft ze zelf liedjes. In 1991 komt haar eerste album, getiteld Alanis, uit. Het album krijgt 2 keer platina. (Foto: Shutterstock)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE