Historie van 1 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 mei hebben plaatsgevonden.

1786: de première van Le nozze di Figaro

In Wenen gaat op 1 mei 1786 Le nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart in première. De satirische opera over de adel en hun bedienden is een onmiddellijk succes. Het publiek blijft bijna na elke aria applaudisseren en om een herhaling vragen. Het resultaat is dat de toch al lange opera (4 uur) bijna 2 keer zo lang duurt. De keizer stelt daarom een wet in die het aantal gebisseerde gedeeltes beperkt.

1955: 1 mei wordt de dag van de Heilige Jozef Arbeider

Door Paus Pius XII wordt op 1 mei 1955 de katholieke feestdag van de Heilige Jozef Arbeider ingesteld. Hij doet dit om tegenwicht te bieden aan de socialistische Dag van de Arbeid. Deze ontstaat in 1884 in de Verenigde Staten na het instellen van de 8-urige werkdag. In veel landen is de Dag van de Arbeid dan ook een doorbetaalde vrije dag, behalve in Nederland, Canada, Zuid-Afrika en vreemd genoeg de VS.  (Foto: ANP)

1960: Rusland schiet de U2 met spion Gary Powers uit de lucht

In opdracht van de CIA voert Gary Powers spionagevluchten uit boven de Sovjet-Unie in een U2-spionagevliegtuig. Hij vliegt zo hoog dat het onmogelijk wordt geacht dat een U2 wordt neergeschoten. Dat gebeurt dus wel op 1 mei 1960. Powers keert na 21 maanden gevangenschap terug in de VS als gevolg van een spionnenruil. De CIA en anderen verwijten hem dat hij geen zelfmoord heeft gepleegd. Hij heeft op zijn vlucht een gifnaald bij zich. Men vertrouwt hem niet meer en de CIA vermoedt dat hij is gehersenspoeld. Hij raakt zijn baan kwijt en zijn vrouw verlaat hem. Gary Powers verongelukt als piloot van een helikopter in 1977 als hij in opdracht van een plaatselijk tv-station de verkeerssituatie beschrijft.  (Foto: ANP)

1994: coureur Ayrton Senna da Silva verongelukt

Tijdens de Grote Prijs van San Marino verongelukt Formule 1-coureur Ayrton Senna da Silva. Velen beschouwen hem als de grootste coureur aller tijden. Senna weet zijn bolide te beheersen als geen ander: met een auto met minder pk’s is de Braziliaan sneller dan anderen met meer vermogen. Ook neemt hij risico’s die zijn collega’s niet durven te nemen. Zijn eeuwige rivaal, de Fransman Alain Prost zegt eens: “Hij denkt dat hij onsterfelijk is en dat is erg gevaarlijk voor andere coureurs.”

1945: de geboortedag van Rita Coolidge

Rita Coolidge (Tennessee, VS, 1945) scoort een enorme wereldhit met het nummer All Time High. Dit nummer is de titelsong van de James Bond-film Octopussy. Het is het eerste lied dat niets te maken heeft met de film of de filmtitel. Er wordt gezegd dat Coolidge zelf een hekel heeft aan het nummer.

1964: de geboortedag van Yvonne van Gennip

Yvonne van Gennip (Haarlem, 1 mei 1964) is één van de meest succesvolle schaatssters die Nederland heeft voortgebracht. Zij wint bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary 3 gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Deze overwinningen komen als een verrassing, want Van Gennip is even voor de Spelen nog geblesseerd geweest aan haar voet. Bovendien moet ze het opnemen tegen de toen nog als onverslaanbaar aangemerkte Oost-Duitse schaatssters. Pas jaren na deze spelen wordt bekend dat Van Gennip de wedstrijden met een scheurtje in haar pols heeft geschaatst. Ze verzwijgt dit destijds bewust om niet de hele journalistenhorden over zich heen te krijgen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE