Historie van 1 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 1 november hebben plaatsgevonden.

1925: oprichting van de VARA

In het Amsterdamse hotel Parkzicht wordt de VARA opgericht. Het is een afkorting voor Vereeniging Arbeiders Radio Amateurs.

1952: ontploffing eerste waterstofbom

Na de ontwikkeling van de atoombom wordt een nog krachtiger atoomwapen gemaakt, namelijk de waterstofbom. In 1951 komen de wetenschappers Edward Teller en Stanislaw Ulam met een ontwerp voor de ontsteking van een waterstofbom. Om een kernfusie op gang te brengen is namelijk een atoombom nodig als detonator, die de benodigde temperatuur en druk veroorzaakt voor de kernfusie van de waterstofbom. Tijdens de ontploffing van een waterstofbom wordt door middel van een kernfusie waterstof omgezet in helium, waarbij veel meer energie vrijkomt dan bij een gewone atoombom. De kernfusie van waterstof in helium vindt op elk moment op onze zon plaats. Op 1 november 1952 brengen de Verenigde Staten de eerste waterstofbom tot ontploffing op het atol Eniwetok, dat behoort tot de Marshalleilanden in de Stille Oceaan. Die bom heeft ongeveer de kracht van 600 maal de atoombom die Hiroshima heeft vernietigd!

1963: eerste uitzending van Voor De Vuist Weg

Het programma Voor De Vuist Weg wordt voor het eerst uitgezonden. Het zou oorspronkelijk 55 minuten duren, maar presentator Willem Duys weet zijn eerste ‘Vuist’ te rekken tot maar liefst twee uur en vijftien minuten. Voor de Vuist weg schrijft geschiedenis door de vele beroemdheden die er te gast zijn. Van Adamo tot Lee Towers zijn allen in de studio geweest om hun verhaal te doen en om op te treden. Op het hoogtepunt bekijken 8.5 miljoen mensen het programma. Onvergetelijk is de volkomen eigen wijze van presenteren van Willem Duys. Dan ligt hij onder een olifant, de volgende keer rent hij weg voor een heuse krokodil. Hij heeft een kom goudvissen op zijn bureau om zo het programma een huiselijke sfeer te geven. De ‘Vuist’ is oorspronkelijk een bewerking van de Amerikaanse Johnny Carson Show. Er worden 170 uitzendingen gemaakt. In 1979 is de laatste. De ‘Vuist’ zou heden ten dage niet meer mogelijk zijn. Niet alleen vanwege het overschrijden van de tijdsduur maar ook vanwege het feit dat van de ‘Vuist’ geen draaiboek is: Willem Duys doet alles uit het hoofd. Vandaar de titel Voor De Vuist Weg. Willem Duys overlijdt op 2 juni 2011 in een ziekenhuis in Hilversum.

1974: alcoholmaximum op de weg

In Nederland wordt de 1-november-wet van kracht. Het betekent de invoering van het blaaspijpje. Mensen die achter het stuur kruipen, mogen maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben en kunnen zonodig aan een bloedproef worden onderworpen.

1993: Verdrag van Maastricht

Het Verdrag van Maastricht treedt in werking. De Europese Unie is vanaf dat moment een feit: destijds 28 landen gaan een statenverband aan. Met het intreden van het Verdrag krijgt het Europees Parlement meer macht en wordt besloten op termijn de euro in te voeren.

1943: de geboortedag van Salvatore Adamo

Salvatore Adamo (Sicillië, Italië, 1943) is een Belgisch-Italiaanse zanger. Hij zingt voornamelijk in het Frans, maar ook wel in het Nederlands, Engels en Italiaans. In 1962 brengt hij zijn eerste plaat uit. Net daarvoor heeft hij in Frankrijk een muziekwedstrijd gewonnen. Tot 1966 draagt een vierde deel van alle schlagerplaten die Frankrijk verkocht worden zijn naam. Adamo’s bekendste nummer is Vous Permettez, Monsieur uit 1964. Dit lied bereikt de eerste plaats op de Nederlandse hitlijst.

1944: de geboortedag van Tom Parker

Tom Parker (Newcastle-Upon-Tyne, Groot-Brittannië, 1944) was een Britse instrumentalist, componist, arrangeur en producer. Hij begint zijn muzikale carrière op zestienjarige leeftijd als hij als pianist in een jazzgroep die optreedt in Frankrijk en Duitsland. Tussen zijn achttiende en 22ste jaar is hij lid van popgroepen als The New Animals en Jimmy James en de Vagabonds. Daarnaast toert hij als toetsenist met John Lee Hooker en Jimmy Reed. Op zijn 22ste begint hij te werken in Londense opname-studio’s, later verzorgt hij een aantal hits voor artiesten als Mac & Katie Kissoon, Don Fardon, The Nolan Sisters en The Dooleys. In 1972 scoort hij een wereldwijde hit met Apollo 100 met het nummer Joy. Het is gebaseerd op Jesus Bleibet Meine Freude BWV 147 van Johann Sebastian Bach.

1957: de geboortedag van Lyle Lovett

Lyle Lovett (Houston, Texas, VS, 1957) is een Amerikaanse singer/songwriter en acteur. Zijn muziek is beïnvloed door folk, blues, gospel en vooral country en western. Hij wint vier Grammy Awards. Als acteur maakt hij zijn debuut in 1991 in de film The Player. Verder speelt hij onder andere in Short Cuts, Ready to Wear en Cookie’s Fortune. Ook stelt hij de muziek voor de film Dr. T. & The Women samen.

1967: de geboortedag van Henk Angenent

Henk Angenent wordt in 1967 in Woubrugge geboren. Hij is een Nederlandse marathonschaatser en tevens spruitjeskweker uit Woubrugge. Henk Angenent krijgt nationale bekendheid als hij op 4 januari 1997, na al verschillende andere wedstrijden te hebben gewonnen, de Elfstedentocht wint. Hij verslaat in de sprint favoriet Erik Hulzebosch. Henk Angenent draagt aanzienlijk bij aan de invoering van het spruitjespak. De koploper in de marathonzesdaagse de Greenery Six draagt een wit pak met groene stippen. In 2003 wordt Angenent Nederlands kampioen op de 10 kilometer. In hetzelfde jaar wordt hij 4e bij het Wereldkampioenschap afstanden. Verder rijdt hij op die afstand een aantal malen wedstrijden voor de wereldbeker. Op 12 maart 2004 schaatst Henk Angenent een nieuw werelduurrecord. Hij rijdt een afstand van 41 kilometer, 669 meter en 49 centimeter. Henk Angenent neemt in 2009 afscheid van het marathonschaatsen. Hij is ploegleider en trainer van een marathonteam. In 2010 wordt voor het eerst de Henk Angenent Classic verreden. Het is een tocht over 200 kilometer.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE