Historie van 10 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 augustus hebben plaatsgevonden.

1566: de Beeldenstorm

De Beeldenstorm begint. Tijdens die Beeldenstorm verwoesten protestanten beelden en liturgische voorwerpen in katholieke kerken in voornamelijk de Lage Landen. De Beeldenstorm leidt indirect tot de Tachtigjarige oorlog en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Beeldenstorm slaat voornamelijk op de plunderingen van katholieke kerken en voorwerpen in 1566. Maar ook daarna plunderen protestanten katholieke kerken en bibliotheken nadat ze een dorp of stad hebben veroverd op de katholieken.

1985: Michael Jackson koopt alle Beatles-rechten

Michael Jackson koopt alle rechten van de songs van The Beatles. Hij betaalt hier 47 miljoen dollar voor.

2003: het eerste huwelijk in de ruimte

Het eerste huwelijk in de ruimte wordt voltrokken. Joeri Malentsjenko trouwt aan boord van het ISS met zijn op aarde gebleven vriendin Yekaterina Dmitriyeva.

1941: de geboortedag van Kees van Kooten

Kees van Kooten wordt geboren in 1941 in Den Haag. Op het Dalton Lyceum leert Kees Wim de Bie kennen. Zij hebben in deze tijd al samen een cabaretprogramma. Het eerste programma wat ze ooit maken heet G. Rapsgewijs. Op jonge leeftijd begint Kees van Kooten ook met schrijven. Wanneer hij 19 is, verschijnt een gedicht van hem Geeft het nu maar toe in Een 10 voor 10-ers. Naast gedichten schrijft hij ook columns en boeken. In de periode van 1969-1972 schrijft hij Treitertrends voor de Haagse Post. Een selectie van deze columns is later terug te vinden in 4 bundels, waarvan de eerste verschijnt in 1969. Vervolgens schrijft hij de column Koot droomt van zich af. Naast verzamelingen van verhalen en columns schrijft Kees van Kooten ook boeken. Eén van zijn bekende boeken is Zwemmen met droog haar.

1949: de geboortedag van Harry Slinger

Harry Slinger (Amsterdam, 1949) is een Amsterdamse zanger. Hij is vooral bekend als zanger van de Nederlandstalige groep Drukwerk. Zijn handelsmerk is het rode mutsje. Drukwerk ontstaat in 1976. Hun eerste hit is Ik Verveel Me Zo In Amsterdam-Noord. Het meest bekend is het nummer Je Loog Tegen Mij wat in 1980 uitkomt op single. Hij scoort hiermee een nummer 1-hit. Harry Slinger treedt nog steeds op.

1960: de geboortedag van Antonio Banderas

Antonio Banderas (Malaga, Spanje, 1960) is een Spaanse acteur. Zijn grote succes komt met de film Desperado. Daarna speelt hij nog in een aantal andere grote Hollywoodfilms zoals Evita, The Mask Of Zorro en Once Upon A Time In Mexico. Hij is nog getrouwd met actrice Melanie Griffith. In juni 2014 namelijk vraagt Griffith echtscheiding aan.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE