Historie van 10 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 december hebben plaatsgevonden.

1665: oprichting van het Korps Mariniers

Raadspensionaris Johan de Witt en admiraal Michiel Adraanszoon de Ruyter richten het Korps Mariniers op. Luitenant-kolonel Willem J. baron van Ghent is de eerste commandant van het regiment. De wapenspreuk luidt: Qua Patet Orbis (Zo Wijd De Wereld Strekt). Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de Nederlandse strijdkrachten. De mariniers verzorgen ieder jaar de erewacht op Prinsjesdag.

1901: de 1e Nobelprijsuitreiking

In Stockholm reikt het Nobelprijscomité voor de1e keer de Nobelprijzen uit. De Nobelprijs is een jaarlijkse prijs voor wetenschappers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van onder meer de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde en letterkunde. De prijs is bij testamentaire beschikking ingesteld door de Zweed Alfred Nobel.

1948: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt door de algemene vergadering van de Verenigde Naties aanvaard. Deze Rechten van de Mens omvatten alle rechten waarop een individu, een groep mensen of een staat aanspraak kan maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting, het recht op leven en het recht op soevereiniteit.

1962: de geboortedag van John de Wolf

Op 10 december 1962 wordt John de Wolf geboren in Schiedam. In zijn jeugd speelt hij bij de voetbalclub de Schiedamse Boys. Bij het Rotterdamse Sparta begint hij zijn profcarrière. In 1985 stapt de verdediger over naar FC Groningen. Na een aantal jaren in Groningen keert hij in 1989 toch terug naar Rotterdam. Dit keer gaat hij spelen bij Feyenoord. Hier groeit De Wolf uit tot één van de populairste spelers. Met Feyenoord wint hij drie KNVB-bekers en een landskampioenschap.

1964: de geboortedag van Wouter Kurpershoek

Wouter Kurpershoek (Rotterdam, 1964) is een Nederlandse journalist voor het NOS-Journaal. Hij is werkzaam als correspondent in de Verenigde Staten. Kurpershoek begint bij de NOS als buitenlandverslaggever voor Radio 1. Op 1 februari 2005 volgt hij officieel, voor een periode van vijf jaar, Charles Groenhuijsen op als Amerika-correspondent. Tijdens de oorlog in Irak is hij enige tijd ondergebracht bij Britse troepen. Vanaf 2007 is hij presentator bij Eén Vandaag. Daarna is hij werkzaam bij Brandpunt. In 2018 stopt het actualiteitenprogramma. Hij start een eigen media-adviesbureau.

1967: de geboortedag van Leontine Borsato-Ruiters

Leontine Borsato-Ruiters (Naarden, 1967) is een voormalig Nederlands televisie-presentatrice en filmactrice. Leontine Ruiters is voor het eerst te zien in de Nederlandse speelfilm Amsterdamned. Ze breekt landelijk door als de ‘bordjes-omdraaister’ in het televisieprogramma Rad van Fortuin met Hans van der Togt. Leontine is tot 2020 getrouwd met de bekende Nederlandse zanger Marco Borsato. Tot november 2010 is zij te zien als Liz Duivendrecht in de serie Voetbalvrouwen. Tevens leent ze in 2010 haar stem aan de kat Kitty Galore in de Nederlandse versie van Cats & Dogs: De Wraak Van Kitty Galore. Vanaf 2012 presenteert Leontine samen met Johnny de Mol het programma Alles Is Liefde voor SBS. In 2013 en 2014 speelt ze een rol in Caps Club, een programma dat mede wordt gemaakt door kinderen met een verstandelijke beperking. Tevens speelt ze in 2014 samen met haar zoon Senna in de film Heksen Bestaan Niet. Nadat Marco en Leontine in 2020 zijn gescheiden wegens een affaire van Marco met een andere vrouw, daten de 2 in 2021 weer. Dat duurt echter niet lang, want in 2022 heet de nieuwe vriend van Leontine John Huiberts.

1960: de geboortedag van Kenneth Branagh

Kenneth Branagh (Belfast, Noord-Ierland, 1960) is een Noord-Ierse acteur en filmregisseur. Hij is vooral bekend om zijn filmbewerkingen van stukken van Shakespeare. Deze films zijn zo succesvol, dat hij ook wel eens ‘De nieuwe Olivier’ genoemd wordt. In 2001 wint Branagh een Emmy voor zijn hoofdrol als Reinhard Heydrich in de televisiefilm Conspiracy. In 2008 speelt hij met Tom Cruise in de film Valkyrie. Branagh regisseert in 2011 de film Thor en speelt de rol van Laurence Olivier in de film My Week With Marilyn. In 2012 is hij prominent aanwezig tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Kenneth Branagh is vanaf 2008 te zien in de serie Wallander als Kurt Wallander.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE