Historie van 10 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 februari hebben plaatsgevonden.

1941: Het Parool verschijnt

Vanaf 25 juli 1940 verschijnt in Nederland ‘De nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen’ een verboden gestencilde krant, gemaakt door Frans Goedhart. In de loop van 1940 zoekt hij journalisten die hun beroep niet meer mogen uitoefenen en die voor de oorlog belangrijke posities innemen binnen de sociaal-democratische politiek. Zij vormen de eerste redactie van Het Parool, die voor het eerst verschijnt op 10 februari 1941. (Foto: ANP).

1942: gouden plaat voor Glenn Miller

Glenn Miller ontvangt de eerste gouden plaat uit de geschiedenis. Van het nummer Chattanooga Choo Choo worden meer dan 1.2 miljoen exemplaren verkocht. Het lied staat 9 weken op de eerste plaats van de hitparade. Het was oorspronkelijk bedoeld als publiciteitsstunt van platenmaatschappij RCA.

1962: spionnenruil

De spion en piloot Gary Powers wordt geruild tegen de Russische spion Rudolf Abel. Powers vliegt met zijn spionage vliegtuig U2 boven grondgebied van de USSR als hij wordt neergehaald. Voor die tijd vliegen U2’s regelmatig boven Russisch territorium, omdat ze zich te hoog bevinden voor het afweergeschut van de Russische defensie. Rudolf Abel is een Sovjetspion die door de Amerikanen in 1957 wordt gepakt. Hij heeft slechts 4 jaar uitgezeten van de 30 jaar gevangenisstraf die hij heeft opgelegd gekregen. Dan wordt hij met Powers geruild. De spionnenruil is thema van de film Bridge of Spies met Tom Hanks in de hoofdrol. (Foto: ANP).

1996: Deep Blue verslaat schaakkampioen Kasparov

Supercomputer Deep Blue van IBM verslaat wereldkampioen Garri Kasparov met schaken. Dit is de eerste keer dat een computer de regerend wereldkampioen schaken verslaat. De wedtrijd gaat echter over 6 partijen en uiteindelijk wint de wereldkampioen van de computer met 2 punten verschil. (Foto: ANP).

1898: de geboortedag van Bertolt Brecht

Bertolt Brecht (Augsburg, Duitsland, 1898 – Berlijn, 14 augustus 1956) was één van de meest invloedrijke Duitse toneelschrijvers van de 20ste eeuw. Naast teksten voor toneel schrijft hij ook gedichten, korte verhalen en houdt hij zich bezig met theaterregie. Samen met componist Kurt Weill maakt hij zeer succesvolle stukken. Brecht is een overtuigd communist die zelfs Stalin en diens zuiveringen verdedigt. Hij is één van de weinige mensen die van het westen naar het oosten ‘vlucht’. Als schrijver laat hij zich vooral inspireren door sociaal-maatschappelijke vraagstukken als werkeloosheid en het opkomend nazisme. Veel mensen hebben Der Kaukasische Kreidekreis voor de literatuurlijst gelezen. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Sylvia Tóth

Sylvia Tóth (Den Haag) is één van Nederlands meest succesvolle ondernemers. Al op 16 jarige leeftijd moet ze van school van haar stiefvader maar dat zorgt er niet voor dat Sylvia stopt met haar opleiding. Ze doet avond HBS en werkt overdag voor een uitzendbureau. In de jaren 60 en 70 is het uitzendwerk relatief onbekend. Op de avond HBS leert ze Paul Hessing kennen die uitzendbureau Content opricht. Ze gaat voor hem werken en krijgt samen met haar echtgenoot John Martinot steeds meer macht in het bedrijf. Ze opent meerdere vestigingen door het hele land. Haar eerste grote klant is De Stad Rotterdam, een verzekeringsbedrijf dat een secretaresse tijdelijk nodig heeft. Als de maatschappij er achter komt dat Sylvia, bij gebrek aan een secretaresse in haar bestand, zelf maar is gaan typen, wordt Content de vaste aanvoerder van tijdelijk personeel. Sylvia vertrekt bij Content als zij en haar man gaan scheiden.

1950: de geboortedag van Mark Spitz

Mark Spitz (Modesto, VS, 1950) is een voormalig Amerikaans zwemkampioen. Bij de Olympische zomerspelen in 1972 behaalt hij maar liefst 7 gouden medailles. Daarna trekt hij zich terug als professionele zwemmer. In zijn korte carrière stelt Spitz 33 wereldrecords. Een poging om zich – op 41-jarige leeftijd – te kwalificeren voor de spelen in Barcelona van 1992, mislukt. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE