Historie van 10 januari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 januari hebben plaatsgevonden.

1863: de 1e metro in Londen

De Londense metro maakt haar 1w rit. Het is de oudste ondergrondse verbinding ter wereld.

1929: Kuifje verschijnt voor het eerst

In de jeugdbijlage van het Belgische dagblad Le Vingtiéme Siècle, Le Petit Vingtiéme, zijn voor het eerst de avonturen van Kuifje te volgen. Per week verschijnen 2 pagina’s, die samen worden uitgegeven onder de titel Kuifje in het land van de Sovjets. (Foto: Shutterstock).

1967: huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Prinses Margriet trouwt met mr. Pieter van Vollenhoven. Margriet is de eerste Oranje die met een burger in het huwelijk treedt. (Foto: ANP).

1978: duizenden mensen doen mee aan nachtelijke puzzelrit

Willem de Ridder is een Nederlandse radiomaker, kunstenaar, tijdschriftenmaker en verhalenverteller. Hij organiseert nachtelijke puzzelritten onder de naam De doodsangst escapade voor de VPRO-radio. Op 10 januari 1978 om 1 uur Klinkt de stem van De Ridder uit de radio met de woorden: “Zorg voor een volle tank benzine en neem een thermoskan warme, opwekkende drank mee. De enige hoofdpersonen deze nacht zijn jij en ik…”

1869: de geboortedag van Grigori Raspoetin

Grigori Raspoetin (Prokovskoje, Rusland, 1869) heet eigenlijk Grigori Jefimovitsj Novitsj. Waar de naam Raspoetin vandaan komt is nog altijd onderdeel van een discussie tussen historici over de herkomst en dood van ‘De Gekke Monnik’. Duidelijk is wel dat Raspoetin aanzienlijke invloed geniet aan het hof van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II. Volgens de overlevering wordt de zelfverklaard profeet Raspoetin naar het koninkijk paleis geroepen om de ernstige bloedingen van kroonprins Aleksej te stoppen. Zijn mystieke uitstraling hebben een enorme impact op de beschermd opgevoede hofdames. Raspoetin weet binnen mum de tsarenfamilie voor zich te winnen en begeeft zich naar verluidt in erotische affaires met diverse hofdames, onder wie ook tsarina Alexandra. Door zijn controversiële gedrag brengt hij tsaar Nicolaas II in diskrediet. Niet in staat om hun leenheer te overtuigen Raspoetin in de ban te doen, besluit een groep adellijke heren om de profeet te doden. Tijdens een diner wordt hij vergiftigd en daarna doodgeschoten, al zijn de verhalen omtrent zijn dood talrijk en vooral vaag.

1927: de geboortedag van Mies Bouhuys

Mies Bouhuys (Weesp, 1927) was schrijfster van bekende kinderboeken als De Pim-En-Pomnibus en Anne Frank Is Niet Van Gisteren. Haar eerste versjes schreef ze op de middelbare school. Ze heeft bijna tachtig kinderboeken geschreven, 12 toneelteksten voor jongeren en ze publiceert enkele boeken over het leven van haar man, de dichter Ed Hoornik. Ze studeert Spaanse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en blijft ondertussen enthousiast schrijven. Mies Bouhuys is tevens bekend als zeer betrokken. Zo was ze onder meer actief voor de Dwaze Moeders van Argentinië. Ook was ze uitgesproken tegenstander van de aanwezigheid van de vader van de huidige prinses Maxima bij haar huwelijk. Mies Bouhuys overlijdt op 30 juni 2008. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Rod Stewart.

Rod Stewart (Londen, Groot-Brittannië, 1945) wordt slechts tien minuten geboren nadat een Duitse V2 raket het politiebureau bij hem in de straat in de as heeft gelegd. Of dat iets te maken heeft gehad met zijn voornemen om wereldberoemd te worden weet geen mens, maar vast staat dat Rod Stewart één van de meest succesvolle popartiesten van de vorige eeuw is. Begonnen als zanger in diverse lokale bandjes wordt Stewart eind jaren ’60 ontdekt door de invloedrijke gitarist Jeff Beck. Als zanger van de Jeff Beck Group maakt Stewart twee succesvolle platen voordat hij samen met latere Rolling Stone Ron Wood vertrekt om de ingedutte Small Faces nieuw leven in te blazen. Het blijkt een wereldbeslissing.

1949: de geboortedag van George Foreman

George Foreman (Marshall, Texas, VS, 1949) zal de geschiedenisboeken in gaan als ‘de man die van Mohammed Ali verloor’. Een tragisch lot voor een bokser die niet minder dan twee keer de titel wereldkampioen zwaargewicht heeft gewonnen. Foreman, op dat moment regerend wereldkampioen, en zijn opponent Ali verhuizen in de zomer van 1974 naar het toenmalige Zaïre, waar het beroemde ‘Rumble in the Jungle’-gevecht zou plaatsvinden. De oersterke Foreman verliest zijn partij van Ali die zich hierdoor onsterflijk maakt, al is een groot deel van zijn legendarische status toe te schrijven aan zijn charismatische persoonlijkheid buiten de ring. Foreman bokst nog enkele jaren in de onderste regionen voordat hij in 1977 zijn pensioen aankondigt. Vriend en vijand staan dan ook perplex wanneer 10 jaar later de inmiddels 38-jarige Foreman zijn comeback aankondigt. Door zeven jaar later zijn opponent Michael Moorer te verslaan pakt Foreman de wereldtitel en wordt daarmee de oudste wereldkampioen zwaargewicht ooit. (Foto: ANP).

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE