In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 juni hebben plaatsgevonden.
1610: Nederlandse kolonisten vestigen zich op Manhattan
Op het eiland Manhattan vestigen de eerste Nederlandse kolonisten zich. De Belg Peter Minuit koopt Manhattan rond 1610 voor de Republiek der Verenigde Nederlanden van indianen voor ongeveer 680 euro. Vandaag de dag is Manhattan één van de 5 stadsdelen van New York. Het eiland telt 1.620.867 inwoners. Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele gele taxi’s en het financiële centrum Wall Street.
1943: Bíró vraagt het octrooi op de balpen aan
Het octrooi op de balpen wordt aangevraagd door László Bíró. László is een Hongaarse journalist en uitvinder van de balpen. Tijdens zijn werkzaamheden als journalist ergert hij zich veelvuldig aan de tekortkomingen van de vulpen; hij moet hem regelmatig bijvullen, maakt er vlekken mee en scheurt het papier. Tijdens een bezoek aan een drukkerij valt het hem op dat drukinkt voor kranten veel sneller droogt dan de inkt van een vulpen. Hierdoor ontstaan er geen vlekken. Hij probeert dezelfde inkt in een vulpen te gebruiken. Dit mislukt omdat de inkt een te hoge stroperigheid heeft en daardoor niet door de punt kan vloeien. Hij ontwikkelt een nieuwe penpunt met daarin een kogeltje dat de inkt uit een patroon over het papier uitrolt, in plaats van dat de inkt uit zichzelf over het papier vloeit. Het kogeltje fungeert tevens als afsluiter van het inktreservoir, waarmee wordt voorkomen dat de inkt uitdroogt. De balpen is geboren.
1944: Bloedbad van Oradour-sur-Glane
Waarschijnlijk als wraakactie, sluiten troepen van de SS-panzerdivisie Das Reich het Franse dorp Oradour-sur-Glane in. Ze verwoesten het dorp en vermoorden 642 dorpelingen in 3 uur tijd. Slechts 6 inwoners overleven het bloedbad. Generaal de Gaulle besluit na de oorlog dat de resten van het dorp de functie moet krijgen van een permanent monument. Het is voor de Fransen het symbool voor de nazi-barbarij. Het dorp is nabij de ruïnes na de oorlog herbouwd.
1967: het einde van de Zesdaagse Oorlog
Het is het einde van de Zesdaagse Oorlog (ook wel de Juni-Oorlog). Deze oorlog wordt uitgevochten tussen Israël en de Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Israël behaalt een grote overwinning. Aanleiding voor het conflict was dat Israël er in mei 1967 van overtuigd is dat een Arabische aanval op handen is. De beroemdste foto van de Zesdaagse Oorlog is die van 3 Israëlische soldaten die met ontzag kijken met naar de Klaagmuur, nadat zij die bevrijd hebben tijdens de oorlog in juni 1967.
1946: de geboortedag van Mensje van Keulen
Mensje van Keulen wordt in 1946 geboren in Den Haag. Ze groeit op in een katholiek gezin met 3 kinderen. Op de middelbare school is ze nog niet bezig met het schrijven, dit komt als ze na de middelbare school aan diverse Academies voor Beeldende Kunsten studeert maar nooit een opleiding afmaakt. Ze begint in 1966 als tekenares bij het tijdschrift voor studenten genaamd Propria Cures. Hiermee begint haar artistieke loopbaan. In 1970 begint ze ook met het schrijven voor dit tijdschrift. Haar eerste officiële verhaal verschijnt in 1969 in het Hollands Maandblad. Ze gaat steeds meer korte verhalen schrijven. Ze debuteert in 1972 met de roman Bleekers Zomer. Dit is het begin van een grote schrijfcarrière.
1941: de geboortedag van Harry Muskee
Harry Muskee (Assen, 1941) was een Nederlandse blueszanger. Hij komt in aanraking met de blues van John Lee Hooker en besluit dezelfde muzikale richting op te gaan. Begin jaren 60 richt hij met bluesgitarist Eelco Gelling de band Cuby and The Blizzards op. Cuby speelt Chicago blues: elektrische instrumenten en een ruimtelijk geluid doen denken aan de Windy City, de bijnaam van Chicago. Als zijn langdurige relatie uitgaat, schrijft Harry het ene na het andere meesterwerk. Vooral het veel geroemde Window Of My Eyes, met Herman Brood op piano, is een plaat die nog steeds wordt gedraaid. Harry “Cuby” Muskee overlijdt op 26 september 2011. (Foto: ANP)
1971: de geboortedag van Reinout Oerlemans
Reinout Oerlemans (Mill, 1971) is een Nederlandse producer. Daarnaast is hij ook bekend als acteur en televisiepresentator. Hij begint zijn carrière als Arnie Alberts in de populaire Nederlandse soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij vertolkt 6 jaar lang deze rol. Vervolgens gaat hij zich richten op presenteren. Hij presenteert onder andere Pulse en Idols. In 2001 richt hij zijn eigen productiebedrijf op genaamd Eyeworks. Het bedrijf produceert succesvolle programma’s als de Bauers, Sterren Dansen op het IJs, De Pfaffs en Groeten uit de Rimboe. Met ingang van de zomer 2008 vestigt Reinout en familie zich in Los Angeles, Amerika, om van daaruit leiding te geven aan zijn bedrijf. In 2009 keert het gezin echter weer tijdelijk in Nederland terug. Vanaf 2009 is Reinout tevens regisseur. Hij regisseert onder meer het succesvolle Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Reinout Oerlemans wordt in maart 2014 getroffen door een hartinfarct. (Foto: ANP)
1965: de geboortedag van Elizabeth Hurley
Elizabeth Hurley (Basingstoke, Groot-Brittannië, 1965) is een Engelse actrice. Als ze klein is, wil ze altijd danseres worden. Op 12-jarige leeftijd gaat ze daarom naar een balletkostschool. Dit verloopt niet helemaal goed en ze keert terug naar huis. De 1e film waarin ze speelt is Aria in 1987. Daarvoor is ze ook wel op het toneel te zien. Ze wordt onder meer beroemd door de film Austin Powers met Mike Meyers. Ze is getrouwd geweest met Hugh Grant, totdat hij wordt betrapt in een auto met een prostituee. (Foto: ANP)