Historie van 10 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 maart hebben plaatsgevonden.

1831: oprichting van het Légion Étrangère

Het Franse Vreemdelingenlegioen, Légion Étrangère, wordt opgericht. Het legioen is de enige gevechtseenheid waarin buitenlanders dienst kunnen nemen en kunnen vechten onder Franse vlag. Een legionair is te herkennen aan zijn Képi Blanc, een Witte Képi. Het legioen is een commando-eenheid en staat bekend om zijn wrede optreden.
Legionairs marcheren met een tempo van 88 passen per minuut tegen de gangbare 120 passen. Dit vanwege de hitte en de omstandigheden in de woestijn en in de jungle. Het hoofdkwartier is gevestigd in Aubagne, Provence. Legionairs worden ingezet in voornamelijk Afrika en Zuid-Amerika. Het motto luidt: Legio Patria Nostra, het legioen is ons vaderland.

1832: oprichting van het KNIL

Per Koninklijk besluit van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, het koloniale leger van Nederland, wordt opgericht. Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië Van den Bosch geeft hier op 4 december 1830 aanzet toe. KNIL-militairen hebben zowel een Nederlandse als een Indische achtergrond. Het KNIL bestaat uit louter beroepsmilitairen en valt onder het ministerie van Koloniën. Het KNIL wordt in 1950 ontbonden. (Foto: ANP).

1966: het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg

Prinses Beatrix en Claus von Amsberg treden in het huwelijk. Op deze dag wordt eerst het burgerlijk huwelijk gesloten, waarna het bruidspaar naar de Westerkerk vertrekt voor de inzegening van het kerkelijk huwelijk. Dat Beatrix wil trouwen met een Duitser ligt – kort na de oorlog – gevoelig. Na een interview met het aanstaande bruidspaar, is de stemming onder de meeste Nederlanders omgeslagen. Sommigen blijven zich verzetten. Tijdens de huwelijksvoltrekking komt het dan ook tot anti-Duitse rellen in Amsterdam. (Foto: ANP).

1979: het 1e Nederlandse Unifil bataljon vertrekt naar Libanon

In 1978 wordt Israël vanuit Libanon aangevallen door PLO strijders. Het Israëlische leger valt daarop Libanon binnen, om een eind aan die aanvallen te maken. Een protest van Libanon bij de VN leidt tot 2 resoluties, waarbij Israël wordt opgeroepen om de vijandelijkheden te staken. En er moet een VN vredesmacht komen: Unifil dus, waar Nederland ook militairen voor levert. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van Chuck Norris

Chuck Norris (Ryan, Oklahoma, VS, 1940) wordt geboren als als zoon van Eric Norris, een Cherokee-indiaan. Hij blinkt al vroeg uit in allerlei vechtsporten en wordt zesmaal wereldkampioen karate. Hij wordt naar aanleiding van zijn prestaties door Bruce Lee uitgenodigd om films te helpen maken. Zijn eerste ruimere bekendheid krijgt hij door de film The Return Of The Dragon. Hij speelt met Bruce Lee één van de meest legendarische vechtscenes uit de geschiedenis van de knokfilms, mede doordat de vechtscene is opgenomen in het Colosseum in Rome. Behalve dat hij een geduchte vechtersbaas is, heeft Chuck als acteur ook een duidelijke charismatische uitstraling en wordt veel voor reclamecampagnes gevraagd. Ook geeft hij les gegeven in zelfverdediging en vechtsporten, en werkt hij mee aan een campagne waarbij op scholen voorlichting wordt gegeven tegen drugsgebruik. (Foto: ANP).

1957: de geboortedag van Sharon Stone

Sharon Stone (Meadville, Pennsylvania, VS, 1957) krijgt grote bekendheid met haar rol in Basic Instinct. Hierin speelt ze een sensuele vrouw, die ervan verdacht wordt seriemoordenaar te zijn. De kruisverhoorscène is beroemd en ook al vele malen geparodieerd. In 2005 komt Sharon Stone openlijk uit voor biseksualiteit. Sharon Stone is een bekend voorvechtster voor de gelijke rechten van homoseksuelen. In 2010 speelt ze in de beroemde tv-serie Law And Order als assistent openbaar aanklager Jo Marlowe. (Foto: ANP).

1962: de geboortedag van Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp wint met haar truttige manier van doen, zichzelf continue onderbrekend en met eindeloze zijsprongen in 1983 het Camerettenfestival. Naast haar hilarische stunts heeft ze ook een prachtige stem waarmee ze menig traantje weet uit te lokken. Zij vindt het niet haar missie de wereld te verbeteren, maar om te entertainen, met hier en daar het raken van een gevoelige snaar. Brigitte Kaandorp is geboren en getogen in Haarlem. Als kind droomt ze al stiekem van een carrière op het podium en op school is ze steevast de winnares van de jaarlijkse talentenjacht. Na het winnen van het Camerettenfestical volgen de producties Waar Gaat Zij Helemaal Alleen en Laat Mij Maar Even. Vanaf Kouwe Drukte in 1988 is de regie in handen van Bert Klunder en met deze voorstelling breekt ze definitief door.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE