Historie van 10 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 mei hebben plaatsgevonden.

1932: Het Wilhelmus als Nederlands volkslied

Het Wilhelmus wordt officieel het Nederlandse volkslied. Voor 1932 is het Wien Neerlands Bloed het nationale volkslied. Het Wilhelmus bestaat uit 15 coupletten die samen een acrostichon vormen. Een acrostichon is een gedicht waarin één of meerdere namen verticaal verschijnen. In Het Wilhelmus is in de oude spelling de naam Willem van Nassov te herkennen. Het Wilhelmus is het oudste volkslied ter wereld en de muziek is van oorsprong Frans. Het volkslied is een geuzenlied: een verzetslied van de Geuzen tegen de Spanjaarden. Het is rond 1570 geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Wie de tekst heeft geschreven, is nooit helemaal opgehelderd. Een mogelijke auteur is Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Op 10 mei 2016 maken Nederlandse en Vlaamse onderzoekers bekend dat de schrijver van Het Wilhelmus vermoedelijk Petrus Datheen heet. Hij is een 16de eeuwse dichter. Met een computer hebben de wetenschappers de schrijfstijl van het volkslied vergeleken met die van Datheen. Het ultieme bewijs valt echter moeilijk te leveren. (Foto: ANP)

1933: boekverbranding in Duitsland

De boekverbranding vindt plaats in Duitsland. Boeken van Joodse en linkse schrijvers worden door nazi’s op de brandstapel gegooid. Ook de Bijbel is voor hen niet heilig en is hetzelfde lot beschoren als duizenden andere boeken.

1940: Groot-Brittannië kiest Churchill als premier

Winston Churchill wordt premier van Groot-Brittannië. Hij volgt Neville Chamberlain op, die in 1938 met Hitler het Verdrag van München ondertekent. Daarin wordt bekrachtigd dat Sudetenland in Tsjecho-Slowakije vanaf dat moment onder Duits bewind valt. Tevens zou het verdrag, volgens Chamberlain, “vrede voor onze tijd” garanderen. Het tegenovergestelde blijkt waar als in september 1939 Duitsland Polen binnenvalt. Chamberlain doet er alles aan om een oorlog te voorkomen. Als Duitsland in het voorjaar van 1940 Noorwegen aanvalt en de tegenacties van de geallieerden slecht verlopen, biedt Chamberlain op 10 mei 1940 zijn ontslag aan. Churchill blijkt een krachtig leider en hij loodst het Verenigd Koninkrijk door de oorlog. Churchill belooft het Britse volk en de wereld dat Groot-Brittannië nooit zal capituleren. Dat is ook nooit gebeurd.  (Foto: ANP)

1940: operatie Fall Gelb

De Lage Landen, Nederland, België en Luxemburg, worden aangevallen door Nazi-Duitsland. De operatie heet Fall Gelb.

1941: Rudolf Hess landt in Groot-Brittannië

De tweede man van Het Derde Rijk, Rudolf Hess, landt per parachute in Groot-Brittannië. Hij wil vrede tussen de 2 landen bewerkstelligen. De Britten sluiten hem echter op en Hitler veroordeelt zijn tweede man ter dood.  (Foto: ANP)

1994: beëdiging van Mandela als president van Zuid-Afrika

Nelson Mandela wordt als 1e zwarte president van Zuid-Afrika beëdigd. Het ANC behaalt tijdens de verkiezingen in mei 1994 een overtuigende meerderheid en dus wordt Mandela gekozen tot president van Zuid-Afrika voor een periode van 5 jaar. Hij blijft president tot 1997, wanneer hij Thabo Mbeki benoemt tot zijn opvolger. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1899: de geboortedag van Fred Astaire

Fred Astaire (Omaha, Nebraska, VS, 1899 – Los Angeles, VS, 1987) wordt vaak in 1 adem genoemd met zijn danspartner Ginger Rogers. Het verhaal gaat dat Fred Astaire in eerste instantie werd afgewezen voor een filmrol met “Kan niet zingen. Kan niet acteren. Wordt een beetje kaal. Kan een beetje dansen”. Veel fans zijn het daar niet mee eens.  (Foto: ANP)

1960: de geboortedag van Bono

Zanger Paul David Hewson is veel beter bekend onder zijn artiestennaam Bono. Hij is de zanger van de Ierse rockgroep U2. Zijn bijnaam is een verbastering van het Latijnse Bona Vox wat zoiets betekent als ‘goede stem’. In eerste instantie begint de zanger bij U2 als gitarist, maar dit gaat hem minder goed af. Vandaar dat hij zich wendt tot zijn stem.

1965: de geboortedag van Linda Evangelista

Linda Evangelista (Ontario, Canada, 1965) zet zich na haar carrière als topmodel in voor borstkankeronderzoek. Haar doorbraak op de catwalk komt wanneer ze in 1988 gezien wordt door een modellenbureau tijdens een wedstrijd. Ze wint de wedstrijd niet, maar krijgt een contract in New York. Vanaf dat moment kan ze zich verder ontwikkelen in Parijs.  (Foto: ANP)

1969: de geboortedag van Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp (Amsterdam, 1969) wordt gezien als één van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn balbehandeling is wonderschoon en zijn spelinzicht van de hoogste klasse. Hij maakt schitterende doelpunten. Dennis speelt voor Ajax, Internazionale en Arsenal. Ook is hij jarenlang een vaste waarde voor het Nederlands Elftal. Zijn bijnamen luiden The Iceman, DB10, The Non-flying Dutchman en God. Met de laatste bijnaam is hij nooit blij geweest, aangezien Dennis gelovig is. Bij Arsenal worden zelfs shirts verkocht met zijn nummer 10 en God op de rug. Na zijn carrière wordt Dennis trainer van de jeugd van Ajax. Vanaf 2011 is hij assistent-trainer van Frank de Boer.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE