Historie van 10 november

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 november hebben plaatsgevonden.

1918: keizer Wilhelm II vlucht naar Nederland

De Duitse keizer Wilhelm II wordt als vluchteling tot Nederland toegelaten. Een dag eerder wordt in de Novemberrevolutie aangekondigd dat hij aftreedt. De geallieerden willen hem arresteren als oorlogsmisdadiger.

1959: Corine Rottschäfer wordt Miss World

Corine Rottschäfer wordt in Londen verkozen tot Miss World, de mooiste vrouw ter wereld. Corine is in de jaren ervoor al gekroond tot Miss Holland en Miss Europa. In 1958 doet ze voor het eerst mee aan de verkiezing Miss World maar komt niet verder dan de halve finale. In 1959 moet ze invallen als de oorspronkelijke Nederlandse deelneemster een opdracht in Duitsland verkiest boven deelname. Corine komt een paar uur voor het begin achter dat haar jurk vol met brandgaten zit. Ze leent de jurk van Miss Israël en wint de competitie. Ze wint 5.000 gulden, een auto en benzinebonnen. Omdat de auto naar Nederland te vervoeren te kostbaar is, verkoopt ze het voertuig met de benzinebonnen.

1965: diefstal van Manneke Pis

In Brussel wordt het beeld van Manneke Pis gestolen. Dit beeldje wordt in 1619 gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude en staat op een sokkel van zes voet hoog. Tijdens de beschietingen van Brussel in 1695 door de Zonnekoning Lodewijk XIV wordt het beeldje van zijn sokkel gehaald om het tegen de kanonskogels te beschermen.

1969: de eerste aflevering van Sesame Street

De Amerikaanse televisie zendt de eerste aflevering van Sesame Street uit. Dit begint als een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wil afhelpen. In 1976 wordt de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesame Street uitgezonden. Een jaar eerder is er al een proefuitzending gemaakt door de VARA. In 2015 wordt bekend dat de populaire kindershow van de Nederlandse buis wordt gehaald.

1944: de geboortedag van Tim Rice

Tim Rice (Amersham, Groot-Brittannië, 1944) is een Brits tekstschrijver. Na zijn studies aan het Lancing College werkt hij bij EMI Records, waar hij de musicalcomponist Andrew Lloyd Webber leert kennen. Samen met hem schrijft Tim Rice onder andere de musicals Evita en Jesus Christ Superstar. Met Elton John schrijft hij de muziek van The Lion King. Hij heeft drie Oscars gewonnen. In 2008 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. In 2010 is hij bezig met het schrijven van een nieuwe versie van de musical Chess. Het gaat over de schaaktweekamp voor het wereldkampioenschap tussen Boris Spaski en Bobby Fischer in IJsland in 1972. Deze musical reist in 2011 de hele wereld over. From Here To Eternity heet de musical die in 2012 verschijnt.

1960: de geboortedag van Rick de Leeuw

Rick de Leeuw (Haarlem, 1960) is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger en producer. Hij wordt bekend als de zanger van de Tröckener Kecks, waar hij twintig jaar in heeft gespeeld, tot en met 2001. Verder produceert hij cd’s van The Scene, Ernst Löw en Lucretia. Hij schrijft romans, De Laatste Held (2000) en Comeback (2004). De jaren daarna doet hij aan toneel en verschijnt Rick regelmatig op de vlaamse televisie. Ook gaat hij de studio in met Jan Hautekiet om de cd Waar op te nemen. De plaat wordt goed ontvangen. Op Het Gesprek interviewt hij menig artiest in het programma Sgt. Pepper. In 2009 komt zijn boek Zuiderziel uit. Tijdens de Boekenweek van 2010 treedt hij op met het programma Het Leven Is Vurrukkulluk met onder meer Remco Campert en Sylvia Kristel. In 2011 speelt Rick de Leeuw in de rockmusical Tombe. In 2012 verschijnt De Zin Van Het Leven, een serie portretten. Tevens treedt hij op met de Vlaming Stijn Meuris. Hij brengt in 2013 zijn eerste solo-cd uit, getiteld Beter Als.

1961: de geboortedag van Anita Witzier

Anita Cornelia Witzier wordt in 1961 geboren in Gouda. Haar vader is begrafenisondernemer in het nabijgelegen dorp Groot-Ammers. Hier brengt Anita haar jeugd door.  Anita Witzier behaalt haar VWO-diploma in Gouda en studeert daarna een jaar Engels en Rechten. Hierna volgt zij een cursus management. Tegenwoordig woont Anita in Blaricum. In 2001 is ze gescheiden van TV-Producent Jeroen van Baaren. In dit huwelijk krijgt ze 2 kinderen: Bram en Julia.

1968: de geboortedag van Daphne Deckers

Daphne Deckers (Nijmegen, 1968) is een voormalig Nederlands fotomodel. Ze is schrijfster, columniste, presentatrice, actrice en scenarioschrijfster. Als actrice speelt ze enkele rollen, waaronder een rol in de James Bond-film Tomorrow Never Dies. Verder presenteert zij een aantal televisieprogramma’s als Big Brother, Reisgids en 101 vrouwen. Ze schrijft wekelijks een column voor De Telegraaf en vertaalt het Amerikaanse toneelstuk Steel Magnolias, dat in 2007 wordt opgevoerd. Ook presenteert zij in 2007 het derde seizoen van Holland’s Next Top Model. Daphne Deckers is getrouwd met voormalig tennisser en Wimbledon-winnaar, Richard Krajicek. Ze ontvangt in 2010 tijdens de Dutch Model Awards een Lifetime Achievement Award. Daphne Deckers lanceert in 2010 een eigen lingerielijn. Tevens komt in 2010 haar boek Laat Maar Waaien uit. Een vrouw wordt in 2011 tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens het bedreigen van Daphne en haar kinderen. Vanaf 2012 is Daphne Deckers te zien als presentatrice bij RTL Boulevard. Tevens verschijnt in dat jaar haar debuutroman Alles Is Zoals Het Zou Moeten Zijn.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE