Historie van 10 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 oktober hebben plaatsgevonden.

1933: het 1e synthetische wasmiddel

Het 1e synthetische wasmiddel komt op de markt. Dit nieuwe middel heet Dreft en wordt nog steeds gebruikt.

1964: start van de Olympische Spelen in Tokyo

De Olympische Spelen in Tokyo gaan van start.

1973: vicepresident Agnew treedt af

De Amerikaanse vicepresident Spiro Agnew moet aftreden. Dat is vanwege onthullingen over belastingontduiking, omkoperij en afpersing.

1985: arrestatie van de kapers van Achille Lauro

De kapers van het cruiseschip Achille Lauro worden gepakt. Deze kapers zijn leden van het Palestijnse bevrijdingsfront. Ze willen via hun actie de vrijlating van een aantal Palestijnse gevangenen afdwingen. Aan boord vermoorden ze een Amerikaanse rolstoelgebruiker. Het vliegtuig waarmee ze denken te kunnen vluchten wordt onderschept door een F16. De kapers worden aangehouden en berecht.

1995: 10-cijferige telefoonnummers

Alle Nederlandse telefoonnummers krijgen 10 cijfers. Deze landelijke omnummeroperatie wordt Operatie Decibel genoemd. Dit vanwege de woorden waaruit decibel bestaat: ‘deci’ staat voor 10 en ‘bel’ staat natuurlijk voor de telefoon. De verandering naar 10 cijfers heeft betrekking op ongeveer driekwart van alle telefoonnummers in Nederland.

1930: de geboortedag van Harold Pinter

Harold Pinter (Londen, Groot-Brittannië, 1930 – 24 december 2008) was een Britse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar. Hij is één van de meest vooraanstaande Britse toneelschrijvers van na de Tweede Wereldoorlog.

1946: de geboortedag van Ben Vereen

Ben Vereen (Laurinburg, North-Carolina, VS, 1946) is een Amerikaanse acteur, danser en zanger. Op Broadway verschijnt hij onder andere in Sweet Charity, Hair en Jesus Christ Superstar. Hij speelt in diverse films en tv-series, waaronder Roots. Voor zijn vertolking in Pippin wint hij een Tony Musical Award.

1950: de geboortedag van Peter Jan Rens

Peter Jan Rens wordt in 1950 geboren in Velsen-Noord. Na de middelbare school werkt hij enige jaren als fysiotherapeut en is in zijn vrije tijd schrijver, regisseur en acteur bij en voor diverse theatergezelschappen. In 1978 richt hij theatergezelschap Kaktus op. De doorbraak naar nationale bekendheid voor Peter Jan Rens komt in 1983 met de hoofdrol in de film Brandende Liefde, naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Hij weet datzelfde jaar zijn eigen film Maria te financieren door een tientjesactie te houden.

1954: de geboortedag van David Lee Roth

David Lee Roth (Bloomington, Indiana, VS, 1954) is vooral bekend als de zanger van Van Halen. Hij valt op door zijn uitstraling als feestende surfer, door zijn lange blonde haren, zijn acrobatische sprongen en kleurige spandex kleding. Na een solocarrière is hij sinds 2007 opnieuw frontman en zanger van Van Halen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE