Historie van 10 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 10 september hebben plaatsgevonden.

1961: dodelijk ongeluk tijdens de Formule 1

15 toeschouwers komen om het leven als graaf Wolfgang Berghe von Trips verongelukt tijdens de Formule 1-wedstrijd van Italië. Von Trips komt tijdens de race in aanraking met de Lotus van Jim Clarck. De Ferrari van Von Trips komt van de grond waardoor hij uit de bolide wordt geslingerd en sterft. Zijn Ferrari landt in het publiek.

2001: bedrog bij Weekend Millionaires

Charles Ingram probeert door middel van bedrog de Britse versie van Weekend Millionaires te winnen. Hij begint op 9 september met zijn poging. Aangezien hij nogal succesvol is, moeten de opnamen de volgende dag worden voortgezet. Al tijdens deze opnamen vindt de presentator het opvallend dat Ingram het ene moment geen idee heeft wat het antwoord moet zijn op een vraag, terwijl hij het andere moment zeker weet wat het antwoord is. Als de band wordt nagekeken en beluisterd, blijken een medespeler en Ingrams vrouw Ingram te helpen door middel van kuchen. Één kuch staat voor ‘A’, enzovoorts. Het bedrag van een miljoen pond wordt niet aan de Britse majoor uitgekeerd. Tot op de dag van vandaag houdt Ingram vol onschuldig te zijn. Hij wordt oneervol ontslagen uit het leger en krijgt, samen met zijn vrouw en de bewuste medespeler, een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Tegenwoordig is hij schrijver.

2007: geboorte van een eeneiige drieling

Luc, Nic en Wes de Braak worden in Nijmegen geboren. Ze zijn een eeneiige drieling. Dit komt maar voor bij één op de 200 miljoen zwangerschappen.

1933: de geboortedag van Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (Hamburg, Duitsland, 1933) was een modeontwerper. Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke modeontwerpers. Hij begint in 1955 bij Pierre Balmain, maar hij stapt al snel over naar andere modehuizen als Chanel en Fendi. In de jaren 80 lanceert hij zijn eigen modelijn. Deze heet in het prille begin Lagerfeld Gallery, maar wordt later herdoopt tot Lagerfeld Collections. Karl Lagerfeld exposeert in 2010 en 2011 zijn foto’s in diverse steden. Karl Lagerfeld overlijdt op 19 februari 2019. Hij is 85 jaar geworden.

1935: de geboortedag van Paul van Vliet

Paul van Vliet wordt in 1935 geboren in Den Haag. Na zijn middelbare school gaat hij rechten studeren aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie is hij al bezig met cabaret. Hij is lid van Het Leidsch Studenten Cabaret, dat een aantal programma’s op de planken brengt. Deze groep speelt een paar 100 voorstellingen in binnen- en buitenland. In 1960 wordt de groep ontbonden na een tournee door Noord- en Zuid-Amerika.

1945: de geboortedag van José Feliciano

José Feliciano (Lares, Puerto Rico, 1945) is een zanger. Eén van zijn bekendste nummers is Feliz Navidad. Daarnaast heeft deze blinde zanger meerdere internationale hits gehad. Op jonge leeftijd is hij al bezig met muziek maken en bespeelt hij 5 instrumenten.

1962: de geboortedag van Co Stompé

Co Stompé (Amsterdam, 1962) is een Nederlandse darter. In de dartwereld is hij bekend onder de naam Lucifer (The Matchstick). In 2000 bereikt hij de halve finales van de Embassy. Tegenwoordig wordt dit toernooi Lakeside genoemd.

1973: de geboortedag van Mark Huizinga

Mark Huizinga (Vlaardingen, 1973) is een voormalige Nederlandse judoka. In 2000 wint hij de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Sydney in de klasse tot 90 kilo. Hij wordt in 2008 Europees kampioen. Mark besluit zijn carrière na de Olympische Spelen in Peking. Daarna wordt hij judocoach. In zijn vrije tijd is hij een fervent visser.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE