Historie van 11 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 april hebben plaatsgevonden.

1814: Napoleon Bonaparte treedt af

Napoleon doet afstand van de troon. Hij wordt verbannen naar Elba. 10 maanden na de verbanning ontsnapt Napoleon en keert hij terug naar Parijs. (Foto: ANP).

1888: de opening van het Concertgebouw

Het Concertgebouw in Amsterdam wordt op 11 april 1888 officieel geopend. Vanaf het begin is het gebouw de thuisbasis van het Concertgebouworkest. Aan het inwijdingsconcert werken 120 orkestleden mee en een koor van 500 personen. Er worden werken van Wagner, Händel en Beethoven ten gehore gebracht. Het Concertgebouw heeft in de geschiedenis niet alleen aan concerten onderdak geboden. De ANWB houdt er in 1894 kampioenschappen figuurrijden, in de jaren 30 en 40 wordt er gebokst en rond 1950 paraderen de dames van een missverkiezing over het podium. (Foto: ANP).

1970: de lancering van Apollo 13

De lancering van Apollo 13 vindt plaats. Het is de bedoeling dat het ruimteschip met de 3 inzittende astronauten de maan bereikt. De missie wordt echter een ramp als een zuurstoftank aan boord van het ruimteschip ontploft. Daarna klinken uit de ruimte de woorden: “Houston, we have a problem”. Apollo 13 verliest in mum van tijd de meeste zuurstof. De reis naar de maan wordt afgelast en de bemanning en de vluchtleiding moeten een plan bedenken om de astronauten veilig terug op aarde te brengen. Eén van de grootste problemen is de toenemende hoeveelheid koolstofdioxide in de capsule. De ingenieurs op aarde bedenken een geïmproviseerd zuiveringssysteem om de hoeveelheid kooldioxide te doen afnemen. De astronauten landen veilig op aarde op 17 april. Van deze reis is een beroemde film gemaakt in 1995 met Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon, Apollo 13 getiteld. (Foto: ANP).

1975: Lee Towers voor het eerst op tv

In 1975 maakt zanger Lee Towers zijn debuut op de Nederlandse televisie. Hij is te zien in het programma MuziekMozaiek van Willem Duys. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1935: de geboortedag van Pierre Kartner

In 1935 wordt op het station in Elst Petrus Antonius Laurentius ‘Pierre’ Kartner geboren. Pierre wordt banketbakker en werkt in een chocoladefabriek in Hoboken. Later heeft hij een patatkraam. Onder verschillende namen als Pierre, Lord Wanhoop, De Aardmannetjes, Nol en Marie en Duo X (met Annie de Reuver) produceert hij talloze platen voor de labels Dureco en Elf Provinciën. Hierop verzorgt hij zelf vaak de zang. Pierre schrijft in die tijd ook seksueel getinte liedjes. Hij probeert verschillende artiesten aan een doorbraak te helpen en de grote klapper komt in 1970. De door hem ontdekte Corry en de Rekels staan wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat.

1941: de geboortedag van Joop Braakhekke

Joop Braakhekke (Apeldoorn, 1941) was een Nederlandse televisiekok. Hij begint zijn culinaire carrière in Parijs en Barcelona. Na zijn terugkeer naar Nederland opent hij in 1968 zijn bistro Le Philosophe in Apeldoorn. Ook is hij van 1979 tot 1990 eigenaar van Grand Hotel/Restaurant De Kersentuin in Amsterdam. Onder zijn leiding weet dit restaurant een Michelinster te veroveren. Joop Braakhekke’s restaurant Le Garage staat bekend om de verschillende keukens die er te beproeven zijn. Veel mensen zullen Joop Braakhekke kennen als de kookgek van de televisie. Hij ondergaat in 2014 een hartoperatie. Daarna schrijft hij zijn biografie en viert hij dat hij 50 jaar in het vak zit. Joop Braakhekke kampt de laatste jaren van zijn leven met ernstige gezondheidsproblemen. In 2015 wordt bij de kok alvleesklierkanker ontdekt. Hij overlijdt aan de gevolgen van de ziekte op 8 december 2016. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Eddy Becker

Eddy Becker (1947) is een bekende Nederlandse radio- en televisiepresentator. In de jaren 60 kent bijna iedereen hem van de slogan ‘Eddy Becker, de man met de wekker!’. Vanaf 1966 presenteert hij het programma Ook Goeiemorgen bij zeezender Radio Veronica. Na zijn carrière bij radio volgt de televisie. Tussen 1970 en 1990 presenteert hij televisieshows als Kwistig met Muziek, The Eddy Go Round Show en Eddy Ready Go!. In 2002 doet hij een mislukte poging een tijdschrift op de markt brengen. Sindsdien houdt hij zich alleen nog bezig met presenteren op regionale zenders en op Radio 5. (Foto: ANP).

1953: de geboortedag van Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt (Dendermonde, België, 1953) is een Belgische politicus voor de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD) en parlementslid van het Europees Parlement. Vanaf 12 juli 1999 is hij premier van 2 paarse regeringen: de regering-Verhofstadt I en de regering-Verhofstadt II. In het najaar van 2006 is hij verkozen tot de gemeenteraad van Gent. Van 2007 tot 2008 is hij premier van de interim-regering Verhofstadt III. Daarna wordt hij lid van het Europees Parlement. In 2014 is hij kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson (Doncaster, Groot-Brittannië, 1960) is een voormalige, Britse, geliefde, en gehate presentator van het autoprogramma Top Gear. Clarkson steekt zijn minachting voor Nederland en België niet onder stoelen of banken, ook al is het programma in beide landen zeer populair. Hij is een groot aanhanger van Margaret Thatcher. Hij is bekend om de opmerking: “Er zijn 2 opvattingen: die van mij en de foute.” Na keer op keer door de BBC te zijn gewaarschuwd over zijn beledigende opmerking naar verschillende mensen en bevolkingsgroepen, is voor de omroep in 2015 de maat vol als hij een regisseur slaat. Clarkson wordt ontslagen. Daarna gaan Clarckson en medepresentatoren James May en Richard Hammond voor Amazon The Grand Tour presenteren. (Foto: ANP).

1994: de geboortedag van Duncan Laurence

Duncan Laurence (Spijkenisse, 1994) is het pseudoniem van de Nederlandse zanger en componist Duncan de Moor. Vanaf zijn 13e jaar schrijft hij zijn eigen teksten. In 2013 gaat hij naar de rockopleiding in Tilburg, waar hij zich ontwikkelt als zanger, componist en producer. Hij doet ervaring op in Londen en Stockholm tijdens zijn studie. Hij wordt in Nederland bekend als hij meedoet aan het 5e seizoen van The Voice of Holland. In 2019 doet hij mee aan het Eurovisie Songfestival, met het door hem geschreven nummer Arcade. Hij wint het liedjesfestijn dat wordt gehouden in het Israëlische Tel Aviv en is daarmee de 5e Nederlander die het Eurovisie Songfestival op zijn naam weet te schrijven. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie