Historie van 11 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 december hebben plaatsgevonden.

1934: oprichting van het ANP

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt opgericht. Het persbureau verzorgt voor verslaggeving aan binnen- en buitenlandse media.

1941: oorlogsverklaring aan de VS

Duitsland en Italië verklaren in 1941 de oorlog aan de Verenigde Staten. Hitler kondigt het nieuws aan in de Rijksdag van Berlijn en Mussolini doet dit op een balkon op het Piazza Venezia in Rome. De Verenigde Staten verklaren onmiddellijk de oorlog terug. Drie dagen eerder heeft dit land na een verrassingsaanval op Pearl Harbor al de oorlog verklaard aan Japan. De Amerikanen storten zich volledig in de strijd en uiteindelijk sterven meer dan 400.000 Amerikanen.

1960: de Porsches van het Korps Rijkspolitie

Het Korps Rijkspolitie begint een proef met sportwagens om verkeersovertreders snel te kunnen onderscheppen. De sportwagen waarvoor wordt gekozen is de Porsche 356 cabrio, uitgerust met mobilofoon en luidsprekers. De opvolgers van deze sportwagen zijn de Porsche 911 Targa, de 912 en 914.

1964: moord op Sam Cooke

Soulzanger Sam Cooke wordt doodgeschoten. Het schot wordt gelost door de eigenares van het Hacienda Motel in Los Angeles. Sam verblijft daar met Lisa Boyer, een vrouw die hij eerder op de avond heeft ontmoet. Midden in de nacht rent de vrouw door het incident in paniek de motelkamer uit. Sam Cooke, die bekend is van hits als Wonderful World en Only Sixteen, wordt slechts 33 jaar.

1992: 1e uitzending Radio 538

Radio 538 gaat de lucht in. De zender wordt officieel geopend door minister van cultuur Hedy d’Ancona. 3 dagen eerder heeft zij de commerciële radiozender een licentie toegekend. De directeur van Radio 538 wordt Lex Harding. De naam van deze radiozender is afgeleid van de middengolf-frequentie waarop de zeezender Radio Veronica van 1972 tot 1974 uitzendt.

1963: de geboortedag van Mario Been

Mario Been wordt in 1963 geboren in de Tarwewijk in Rotterdam. Zijn bijnamen zijn Mariodona en Pietje Bell. Hij is voetbaltrainer geweest van Feyenoord, waarvoor hij als profvoetballer in 1982 debuteert. Mario begint met voetballen voor FC Rotterdam als hij 7 jaar is. Maar al gauw wordt zijn talent opgemerkt door Feyenoord en maakt hij de overstap naar de club uit Rotterdam-Zuid. Hij ontwikkelt zich stormachtig en geldt als een zeer groot talent. Mario speelt als aanvallende linkermiddenvelder of als schaduwspits en is bij de tegenstander onder meer berucht om zijn vlijmscherpe passes, zijn inzicht en zijn fluwelen techniek.

1936: de geboortedag van Hans van den Broek

Hans van den Broek (Parijs, Frankrijk, 1936) is een voormalig Nederlands politicus. Hij begint als advocaat voor Blom en Dutilh in Rotterdam. Zijn grote bekendheid verwerft hij als minister van Buitenlandse Zaken in drie kabinetten Lubbers. Hans van den Broek is een fervent aanhanger van de Atlantische samenwerking en is rond 1980 een voorvechter van plaatsing van kruisraketten op Nederlands grondgebied. In 2005 is hij benoemd tot Minister van Staat. Hans van den Broek is getrouwd en heeft twee dochters. Zijn dochter prinses Marilène is getrouwd met prins Maurits.

1943: de geboortedag van John Kerry

John Kerry (Aurora, Colorado, VS, 1943) is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Daarvoor is hij senator voor Massachusetts en in 2004 is hij presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Kerry verliest van George W. Bush.

1951: de geboortedag van Ria Stalman

Ria Stalman (Delft, 1951) is een Nederlandse atlete en sportverslaggever. Het hoogtepunt van haar carrière is de gouden medaille, die zij tijdens de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles wint bij het discuswerpen. Ria Stalman wordt door deze prestatie in 1984 verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Daarna is Ria Stalman atletiekverslaggever voor Eurosport. Vervolgens verdient zij de kost met het verhuren van boten in Amsterdam.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE