Historie van 11 februari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 februari hebben plaatsgevonden.

1858: Mariaverschijning in Lourdes

Op 11 februari 1858 is Bernadette Soubirous in Lourdes met andere meisjes hout aan het sprokkelen. Ze hoort een geruis en plotseling ziet ze bij de grot van Massabielle de struiken heftig bewegen. Vervolgens krijgt ze een visioen waarin een in het wit geklede vrouw met een rozenkrans verschijnt. De vrouw stelt zich aan Bernadette voor als Immaculada Councepciou, Maria. Tot 16 juli 1858 krijgt ze in totaal nog 18 keer een visioen, waarbij ze in trance een bron opent. Maria vraagt aan Bernadette bij de grot een kerk te bouwen en processies te houden naar die plaats terwijl men de rozenkrans bidt. Tot op de dag van vandaag is Lourdes dan ook één van de grootste Rooms-katholieke bedevaartsoorden.

1990: vrijlating van Nelson Mandela

Na een gevangenisstraf van 27 jaar wordt ANC-leider Nelson Mandela vrijgelaten. In 1963 wordt hij gearresteerd op beschuldiging van complotvorming en sabotage om de regering omver te werpen. Hij zit zijn straf voornamelijk uit in de beruchte gevangenis op Robbeneiland. Hij wordt hij het symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsbeweging. President De Klerk verwijdert in februari 1990 het verbod op het ANC en kondigt op 10 februari aan dat Mandela de volgende dag zal worden vrijgelaten. Mandela’s vrijlating en De Klerks politieke optreden, leiden tot afschaffing van het blanke apartheidsregime. (Foto: ANP).

1847: de geboortedag van Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (Milan, VS, 1847 – West-Orange, VS, 18 oktober 1931) was een Amerikaans uitvinder en zakenman met Nederlandse voorouders. Hij is de vader van talloze uitvindingen. Edison koopt tevens veel octrooien of is de eerste die octrooi op een uitvinding aanvraagt om die dan vervolgens te verbeteren. De gloeilamp wordt toegeschreven aan Edison terwijl die 25 jaar voor Edisons octrooi al was uitgevonden, zij het dat elektriciteit toen nauwelijks voor handen was. Ook de uitvinding van de fonograaf wordt toegeschreven aan Edison. In werkelijkheid vervangt Edison de tinfolierollen in rollen vervaardigd van was. (Foto: ANP).

1935: de geboortedag van Gene Vincent

Gene Vincent (1935) is verantwoordelijk voor één van de eerste Rock & Roll liedjes. Be-Bop-A-Lula (She’s My Baby) uit 1956 is werkelijk door iedere zichzelf respecterende Rock & Roller opgenomen. Hij heeft tot in de jaren 60 hits. Eind jaren 60 wordt nog nauwelijks wat van hem vernomen. In 1960 is hij betrokken bij een auto-ongeluk waarbij rock & roller van het eerste uur Eddie Cochran (Twenty Flight Rock en Summertime Blues) het leven laat. Gene Vincent sterft in 1971 als gevolg van een gesprongen maagzweer.

1936: de geboortedag van Burt Reynolds

Burt Reynolds (Lansing, Michigan, VS, 1936) was een Amerikaans acteur. Hij wordt vooral bekend als Bandit in de film Smokey And The Bandit uit 1977. Een andere bekende film waarin hij speelt is Deliverance. Rollen in televisieseries en films leveren Reynolds in de jaren ‘90 nominaties op voor een Emmy Award en voor een Oscar voor de beste mannelijke bijrol. Burt Reynolds overlijdt op 6 september 2018. Hij is 82 jaar geworden. (Foto: ANP).

1941: de geboortedag van Ria Valk

Ria Valk is bekend als zangeres, televisie-presentatrice en als actrice. Ze is geboren in 1941 te Eindhoven. In 1949 verhuist haar familie naar Amsterdam-Oost. In september 1958 wint ze een talentenjacht en krijgt een contract voor het cabaret van Kees Manders. In september 1959 verschijnt ze in de Bambamboe-show van de AVRO en maakt tevens haar eerste plaat van deze nieuwe dansrage Dans De Bambamboe. Ze legt zich toe op de rock ’n roll en scoort in 1960 de hit Hou Je Echt Nog Van Mij Rockin’ Billy, wat haar definitieve doorbraak betekent. Daarop volgen succesvolle nummers als Ik Wil Een Cowboy Als Man, Als Ik De Golven Aan Het Strand Zie, en Tommy Uit Tenessee.

1964: de geboortedag van Sarah Palin

Sarah Palin (Sandpoint, Idaho, VS, 1964) is voormalig vicepresidentskandidaat en voormalig gouverneur van Alaska. In 2008 is zij kandidaat voor het Witte Huis als republikeins senator John McCain een gooi doet naar het presidentschap. Zij winnen echter niet. Palin wordt als één van de redenen aangewezen waarom McCain niet president is geworden. Ze komt namelijk niet al te slim over. Na de verloren campagne maakt ze bekend zelf een gooi naar het presidentschap niet uit te sluiten. In oktober 2011 maakt ze echter bekend niet beschikbaar te zijn als presidentskandidaat. Van 2010 tot begin 2013 is Sarah Palin politiek commentator bij de conservatieve tv-zender Fox News. Ze zet zich in voor de ultra conservatieve Tea Party. Sarah Palin denkt erover na een gooi te doen naar het presidentschap in 2016. Uiteindelijk besluit ze dat niet te doen en zegt ze in februari 2016 haar steun toe aan de republikeinse kandidaat Donald Trump. (Foto: ANP).

1983: de geboortedag van Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart (Heemskerk, 1983) is een Nederlandse voetballer. Hij begint zijn carrière bij Ajax, waarna hij gaat voetballen bij HSV. Van der Vaart is half Spaans en als hij wordt gevraagd om bij Real Madrid te voetballen, komt voor hem een droom uit. Door een trainerswissel moet hij, net als alle andere Nederlanders die op dat moment bij de Madrilenen onder contract staan, het veld ruimen. Hij gaat naar het Engelse Tottenham Hotspur. Daarna verhuist hij in 2012 wederom naar het Duitse HSV. Vanaf 2015 staat hij onder contract bij het Spaanse Real Betis. Rafael van der Vaart was getrouwd met actrice Sylvie Meis. Het paar gaat begin 2013 uit elkaar. Hij krijgt een relatie met handbalster Estevana Polman die in 2017 bevalt van hun eerste kind, een meisje. Estevana Polman handbalt in Denemarken. Vandaar dat Rafael van der Vaart in 2016 er voor kiest om voor het Deense FC Midtjylland te voetballen. In november 2018 maakt hij bekend zijn carrière per direct te beëindigen vanwege blessures. Daarna wordt hij analist bij de NOS. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie