Historie van 11 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 januari hebben plaatsgevonden.

1820: productie van roestvrij staal

In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd. Roestvrijstaal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvrij staal te kunnen spreken moet het staal op zijn minst zo’n 12 procent chroom bevatten en minder dan 1.2 procent koolstof.

1935: Earhart vliegt de Grote Oceaan over

Amelia Earhart is de eerste mens die de Grote Oceaan overvliegt. Ze vliegt van Hawaii naar Californië. (Foto: ANP)

1941: oprichting van de Irenebrigade

De Prinses Irenebrigade wordt officieel opgericht door onze toenmalige koningin Wilhelmina. Deze brigade maakt deel uit van de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

1967: huwelijk van Charles Aznavour en Ulla Thorsell

De Franse zanger en acteur Charles Aznavour trouwt in Las Vegas met het Zweedse fotomodel Ulla Thorsell. Sammy Davis jr. is getuige en Petula Clark fungeert als bruidsmeisje. (Foto: ANP)

1998: Van Barneveld wordt wereldkampioen darts

De Haagse darter Raymond van Barneveld verovert de officieuze wereldtitel darts. Hij is de 1e Nederlander en de eerste niet-Brit die deze titel verovert. (Foto: ANP)

1933: de geboortedag van Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal (Amsterdam, 1933) begint jaar lange en vruchtbare carrière bij de cabaretgroep Lurelei, kweekvijver van talenten als Jasperina de Jong, Eric Herfst en Guus Vleugel. Enthousiast over het succes van Bloemendaal bij die groep en haar werk met Johnny Kraaykamp en Albert Mol geeft de VARA haar in 1969 een eigen show. Daarna volgen series als ‘t Schaep Met De Vijf Poten, Citroentje Met Suiker en Dat Ik Dit Nog Mag Meemaken. Ook speelt ze diverse succesvolle soloprogramma’s. Adèle Bloemendaal heeft een aantal malen een hersenbloeding gehad. De bloeding treft haar zelfs een keer tijdens een optreden waardoor ze met dubbele tong de voorstelling voort moet zetten. Het publiek denkt echter dat ze dronken is en reageert geërgerd. Daarna staat Adèle Bloemendaal het liefst buiten de schijnwerpers en geniet ze van haar kinderen en kleinkinderen.

1943: de geboortedag van Edwin Rutten

Op de vraag van Ischa Meijer welk beroep er in zijn paspoort staat, antwoordt hij dat hij zingt, discussies leidt, schrijft, lezingen doet en presentaties verzorgt. Daarnaast geeft hij les op conservatoria, vertelt hij verhalen en werkt hij mee aan het Klokhuis. Hij is vergeten te vertellen dat hij bas speelt en drummer is. Dit zijn de beroepen van de man die door duizenden kinderen voor altijd in hun harten is gesloten. Het gaat over Ome Willem, oftewel Edwin Rutten. De Film van Ome Willem is een kwalitatief hoogstaande serie. Met Aart Staartjes, Jennifer Willems en Pieke Dassen behandelt Ome Willem allerlei alledaagse, bijzondere, leuke en ook moeilijke zaken voor kinderen, zonder hierbij belerend te worden. Dat is ook niet zo moeilijk: de acteurs zijn allemaal kind gebleven waardoor de rolverdeling tussen wie nou de show leidt en wie nou de kinderen zijn regelmatig verdwijnt. Maar ook de muzikale begeleiding van Harry Bannink en zijn ensemble is een niet uit te wissen factor. Kortom: ingrediënten voor een programma dat voor alle oudere jongeren een onvergetelijk onderdeel is van hun jeugd.

1947: de geboortedag van Mart Smeets

Mart Smeets (Amsterdam, 1947) is een Nederlands sportjournalist en commentator. Hij is een voormalig basketballer en is zelfs uitgekomen voor het Nederlands Team. Smeets werkt vanaf 1974 voor Studio Sport. Hij verslaat de Tour de France en schaatswedstrijden. Tevens schrijft hij boeken en columns. Ook presenteert Smeets het radioprogramma For The Record. Na de Olympische Spelen van 2012 in Londen stopt Mart Smeets en gaat hij met pensioen. De NOS laat weten Smeets te willen behouden als super freelancer, een journalist die bij speciale evenementen zijn opwachting doet.

1977: de geboortedag van Anni Friesinger-Postma

Anni Friesinger-Postma (Bad Reichenhall, Duitsland, 1977) komt weliswaar voor de Duitse schaatsploeg uit, maar is toch een beetje ‘van ons’. Haar huwelijk met schaatsheld Ids Postma en haar ontwapenende Nederlands met Duits accent zorgen ervoor dat schaatsfans in het hele land haar in hun harten hebben gesloten. In haar succesvolle schaatscarrière wordt Anni Friesinger-Postma maar liefst vijf keer Europees kampioen, vier keer wereldkampioen en wint ze vijf Olympische medailles, drie maal goud en twee maal brons. Ze verbetert vier keer het wereldrecord op de 1500 meter. In 2009 trouwt ze met Ids Postma. Tijdens de Winterspelen in Vancouver verovert ze goud op de ploegenachtervolging. Het zal Anni’s laatste succes zijn want in juli 2010 maakt ze bekend haar schaatsen definitief aan de wilgen te hangen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE