Historie van 11 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 juli hebben plaatsgevonden.

1975: opgraving van het Terracottaleger

In China voltooien archeologen een opgraving van een grote begraafplaats met meer dan 9.000 kleien beelden. Deze beelden stellen strijders voor uit 221 voor Christus. Het zijn grafgiften voor de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. In het graf bevinden zich nog een kleine 100 ruimtes die nog niet zijn geopend. Het is niet verantwoord de grafkamer van de keizer te openen met de huidige kennis. De strijders van het leger hebben allen een eigen gezicht waardoor archeologen van mening zijn dat het natuurgetrouwe kopieën zijn van de soldaten. Om geheimen over het graf te bewaren, zijn alle medewerkers van het graf levend begraven. Het is één van de grootste archeologische ontdekking van de 20ste eeuw.

1996: Serviërs nemen Srebrenica in

De moslimstad Srebrenica wordt ingenomen door Serviërs onder leiding van generaal Ratko Mladic. De stad wordt verdedigd door 400 Nederlandse blauwhelmen. Als de Serviërs de stad naderen, vragen de Nederlanders luchtsteun van de VN. Dit wordt geweigerd. De blauwhelmen zijn niet opgewassen tegen het Servische geweld en moeten de strijd staken. Gevolg is dat meer dan 8.000 Bosnische jongens en mannen worden afgevoerd en vermoord.

2001: Herman Brood pleegt zelfmoord

Nederlands enige rock-‘n-roller, Herman Brood, pleegt zelfmoord. Na jarenlang drugs- en alcoholmisbruik is zijn lichaam op. Afkicken heeft geen zin en bij tijd is Herman incontinent en loopt hij onophoudelijk te trillen. Velen denken dat Herman nog maar enige tijd te leven heeft als hij de hand aan zichzelf slaat. Wat hij op het nummer Checkin’ Out beschrijft over een blazer van Fats Domino, brengt Herman op deze 11 juli 2001 in praktijk: Herman springt van het Amsterdamse Hilton. In zijn zak wordt een briefje gevonden met de tekst “Maak er een mooi feest van”. (Foto: ANP)

2006: bomaanslagen in Mumbai

Bij bomaanslagen in het Indiase Mumbai komen 209 mensen om het leven en raken meer dan 700 mensen gewond. In totaal ontploffen 7 bommen in volgepakte treinen. In september 2015 worden 12 Islamitische Indiase studenten veroordeeld voor de aanslagen. Zij zouden hulp hebben gehad van een Pakistaanse Islamitische terreurbeweging. Uiteindelijk worden 5 studenten ter dood veroordeeld en krijgen de andere 7 een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

2010: Oranje verliest de WK-finale

Na de debacles van 1974 en 1978 heeft Nederland er wederom een trauma bij. In de finale van het WK-voetbal in Zuid-Afrika verliest Oranje met 0-1 van Spanje. Het wrange is dat Nederland op dit toernooi zakelijk en dus saaier speelt dan ooit tevoren. Spanje speelt zoals Nederland in het verleden. We hebben ze dit voetbal zelf leren spelen. Het werpt vruchten af. Spanje wordt met dit voetbal in 2008 al Europees Kampioen. (Foto: ANP)

1927: de geboortedag van Herman Stok

Herman Stok (Rotterdam, 1927) was een voormalige Nederlandse programmamaker. In de jaren 60 wordt hij bekend met het tv-programma Tijd Voor Teenagers en Tijd Voor Teenagers Top 10. Aan platenzaken wordt verzocht om informatie te geven over de best verkopende singles. Aan de hand daarvan wordt een top 10 samengesteld. Ook het programma Top Of Flop is een succes. Een plaat wordt ten gehore gebracht. Een panel besluit of de plaat een top (dan klinkt een bel) of een flop (dan klinkt een toeter) gaat worden. Tevens interviewt Stok samen met Berend Boudewijn The Beatles als die ons land bezoeken. Op 5 april 2012 presenteert Herman Stok wederom het programma Tijd Voor Teenagers voor MAX op Radio 5 Nostalgia. Herman Stok overlijdt op 2 juni 2021. Hij is 93 jaar geworden. (Foto: ANP)

1932: de geboortedag van Hans van Manen

Hans van Manen (Nieuwer-Amstel, 1932) is een zoon van een Duitse dienstbode. Zijn werk is een grote bijdrage aan de dans van de 20ste eeuw. Hij werkt voor Het Nationale Ballet van 1973 tot 1985. Hij wordt in 1992 geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van Manen ontvangt in het jaar 2000 de Erasmusprijs. Naast danser en choreograaf is Van Manen ook fotograaf.

1932: de geboortedag van Marjan Berk

Marjan Berk (Zeist, 1932) is een Nederlandse actrice en schrijfster. Op haar 18e wordt ze verpleegster. 3 jaar later wordt ze toegelaten tot de toneelschool. Vele jaren is ze werkzaam bij cabaret, toneel, musical en televisie. Ze is in de jaren 60 ook presentatrice van het NTS-zondagmiddagprogramma Monitor. Marjan schrijft vele boeken, verhalen en series voor radio en televisie. Haar meest bekende scenario voor een serie is Vrouwenvleugel. (Foto: ANP)

1934: de geboortedag van Giorgio Armani

Giorgio Armani (Piacenza, Italië, 1934) is een bekende Italiaans modeontwerper. Oorspronkelijk studeert Armani medicijnen, maar hij verruilt deze studie voor fotografie. Zijn doel is tijdloze en elegante mode te maken. In 2000 wordt zijn vermogen geschat op 1.7 miljard dollar. (Foto: Shutterstock)

1939: de geboortedag van Seth Gaaikema

Seth Gaaikema (Uithuizen, 1939) was een Nederlandse conferencier en schrijver. Na zijn studie Nederlands schrijft hij voor Wim Kan. In de jaren 70 gaat hij solo en doet hij onder andere oudejaarsconferences. Gaaikema is een meester in woordspelingen. Daarnaast schrijft hij en vertaalt hij menig musical, waaronder My Fair Lady. Op 19 januari 2014 neemt hij afscheid van het publiek met de conference Wat Ik Nog Zou Willen!. Seth Gaaikema overlijdt op 21 oktober 2014. (Foto: ANP)

1949: de geboortedag van Robert Paul

Robert Paul (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse entertainer. Hij is bekend als imitator van bekende Nederlanders. Vanaf 1980 brengt Robert Paul regelmatig nieuwe theaterprogramma’s. Aanvankelijk ligt de nadruk sterk op de imitaties, maar later gaat hij meer liedjes en conferences doen als zichzelf. Zijn grootste succes heeft Robert met ’t Kan Vriezen, ’t Kan Dooien. Daarin imiteert hij bekende Nederlanders als Conny van den Bosch, Jan Pelleboer en Lee Towers. Robert Paul is gestopt als entertainer. (Foto: ANP)

1959: de geboortedag van Suzanne Vega

Suzanne Vega (Santa Monica, Californië, VS, 1959) is een Amerikaanse zangeres en songwriter. Ze is 9 jaar als ze haar eerste gedichten maakt. Haar eerste liedje schrijft ze op haar 14e. Ze studeert aan de New Yorkse High School for the Performing Arts. Als ze de overstap maakt naar Columbia University, om daar Engelse literatuur te studeren, begint ze met optreden in kleine clubs in Greenwich Village. Dat resulteert in 1984 in een platencontract. Haar eerste plaat maakt enorme indruk en vele hits, zoals Luka en Tom’s Diner, volgen. Vanaf de plaat Days Of Open Hand volgt Suzanne een meer experimentele koers. De platen worden dan een mix aan verscheidenheid van muziekstijlen. In 2008 maakt zij met andere artiesten Songs For Tibet. Het album wordt gelanceerd tijdens de opening van de Olympische Spelen in Peking in 2008. Hiermee willen de artiesten protesteren tegen de bezetting van Tibet door China. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE