Historie van 11 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 juni hebben plaatsgevonden.

1955: de ramp van de 24 uur van Le Mans

De grote ramp van de 24 uur van Le Mans vindt plaats. De Fransman Pierre Levegh rijdt in een Mercedes 300 SLR. Na meer dan 2 uur rijdt hij vlak achter de Jaguar van de Brit Mike Hawthorn. Een Austin-Healy moet uitwijken en ziet daardoor de aanstormende Mercedes van Levegh over het hoofd. Die wordt gelanceerd, landt weer op de grond en stukken van de bolide vliegen het publiek in. De tanks van de Mercedes scheuren open en de wagen vliegt in brand. Door de magnesiumlegering blijft de auto uren branden. In totaal komen 82 mensen om het leven, inclusief Pierre Levegh. Na dit drama maakt Mercedes het seizoen af, om daarna decennia de racesport de rug toe te keren. Pas in de jaren 80 keert Mercedes terug op de racebaan.

1963: Zelfverbranding Vietnamese monnik

De Vietnamese monnik Hòa thượng Thích Quảng Đức steekt zichzelf in de brand. Hij doet dit om te protesteren tegen de discriminatie en de vervolging van monniken door het Zuid-Vietnamese bewind van de strenge katholiek Ngô Đình Diệm. Foto’s van de in brand staande monnik gaan de hele wereld over, waardoor het beleid van Ngô Đình Diệm aan de kaak wordt gesteld. Die belooft verbeteringen, maar daar komt weinig van terecht, waardoor meerdere monniken het voorbeeld van Hòa thượng Thích Quảng Đức volgen. De fotograaf Malcolm Brown wint een Pulitzer Prize voor een foto van de in brand staande monnik. (Foto: ANP, de 5e monnik die het voorbeeld van Hòa thượng Thích Quảng Đức volgt.)

1977: het einde van de Molukse treinkaping

Er wordt een einde gemaakt aan de Zuid-Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. De Nederlandse overheid besluit na een gijzeling van 20 dagen in te grijpen en de Bijzondere Bijstands Eenheid der Mariniers in te zetten. Bij de bevrijding van de trein komen 2 gijzelaars en 6 gijzelnemers om het leven. (Foto: ANP)

1910: de geboortedag van Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau (Saint-André-de-Cubzac, Frankrijk, 1910) was een Franse marineofficier en ontdekkingsreiziger. Hij is onder meer uitvinder van de onderwaterbril en en de aqua-lung, de zuurstoffles. In 1950 koop hij het schip de Calypso. Hiermee reist hij de wereld rond en schrijft boeken, maakt films en televisieprogramma’s over het leven onder water. Hij maakt onderwaterbiologie populair. Tevens was hij milieuactivist. Jacques Cousteau overlijdt op 25 juni 1997 in Parijs. (Foto: ANP)

1928: de geboortedag van koningin Fabiola

Koningin Fabiola van België ziet het levenslicht in 1928. Ze wordt geboren in het Spaanse Madrid. Door haar huwelijk met koning Boudewijn I wordt ze Koningin der Belgen. Voordat ze trouwt is ze verpleegster en schrijfster van kinderverhalen. Vooral haar sociale betrokkenheid levert haar bekendheid op. Op 15 december 1960 trouwt ze met koning Boudewijn in Brussel. Na zijn overlijden blijft ze actief als koningin, ze blijft trouw aan haar verplichtingen. Koningin Fabiola overlijdt op 5 december 2014. (Foto: ANP)

1944: de geboortedag van Barrie Stevens

Barrie Stevens wordt in 1944 geboren in Engeland. Hij groeit op in Engeland waar hij naar een strenge kostschool gaat. Als hij daar klaar mee is, vertrekt hij naar Nederland. Het is voor hem een verademing om hier te zijn. Hoewel hij de taal nog niet vloeiend spreekt is hij al snel te zien als danser en acteur. Hij staat tientallen jaren op de planken. Hij is vooral in musicals te zien waar hij zijn dans en acteerkwaliteiten kan combineren. Daarnaast is hij ook op tv te zien. Hij speelt onder andere in Ti-Ta-Tovenaar waar hij te is als Kwark, een leerling tovenaar. Ook speelt hij in Ja Zuster, Nee Zuster.

1957: de geboortedag van Thom de Graaf

Thom de Graaf (Amsterdam, 1957) is een Nederlandse politicus. Hij is vanaf 1978 al in de politiek bezig. Hij is onder andere lid van het hoofdbestuur van D66, lid van de gemeenteraad van Leiden en duo-raadslid in Nijmegen. In 1985 gaat hij bij  het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan het werk. Op 27 mei 2003 wordt hij benoemd tot minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Twee jaar later treedt hij al weer af als minister vanwege het niet halen van een meerderheid in de Eerste Kamer omtrent de gekozen burgemeester. In 2007 wordt De Graaf zelf burgemeester van Nijmegen. In 2011 wordt hij voorgedragen voor de functie van voorzitter van de HBO-raad. Tevens wordt hij in dat jaar lid van de Eerste Kamer. Bij zijn aantreden als voorzitter van de HBO-raad in 2012 treedt De Graaf af als burgemeester van Nijmegen. Hij is in 2015 lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Op 29 oktober 2018 beëdigt koning Willem-Alexander Thom de Graaf als vicepresident van de Raad van State. Hij volgt per 1 november 2018 Piet Hein Donner op. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE