Historie van 11 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 maart hebben plaatsgevonden.

105: Tsai Lun vindt papier uit

De Chinees Tsai Lun vindt in het jaar 105 het papier uit. Voor die tijd wordt er voornamelijk geschreven op kleitabletten, boombast, botten en zelfs schildpadschilden. De wesp is echter de eerste papierfabrikant. Dit insect bouwt haar nest met behulp van plantenvezels en speeksel. Aangenomen wordt dat Tsai Lun dit werk heeft afgekeken en zo het papier heeft uitgevonden. Pas in 704 verspreiden de Arabieren de uitvinding richting Europa.

1928: het eerste live-voetbalverslag

De AVRO zendt voor het eerst een live-verslag uit van een voetbalwedstrijd. De legendarische Han Hollander verslaat vanaf het dak van het Olympisch Stadion te Amsterdam de wedstrijd Nederland-België. (Foto: ANP, Han Hollander (rechts) in 1934).

1985: Gorbatsjov is de nieuwe leider van de Sovjet-Unie

Michaïl Gorbatsjov wordt leider van de USSR. Hij voert een politiek van openheid (glasnost) en van vergaande hervormingen (perestrojka). De nieuwe vrijheid luidt het einde in van de Sovjet-Unie. (Foto: ANP).

2004: terroristische aanslagen in Madrid

In Madrid verliezen 191 mensen het leven en raken honderden mensen gewond. Een door Al-Qaida geïnspireerde cel pleegt tegelijkertijd aanslagen op 4 treinen in de Spaanse hoofdstad. (Foto: ANP).

2011: zware aardbeving in Japan

Japan wordt getroffen door een aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter. De beving wordt gevolgd door een tsunami, een vloedgolf uit zee die het land overspoelt. Ongeveer 15.800 mensen komen om en ongeveer 3000 mensen raken vermist. Vooral het noordoosten van Japan is zwaar getroffen. In de kerncentrale van Fukushima vindt een explosie plaats. Een nucleaire ramp is het gevolg. De omgeving wordt nucleair besmet. Duizenden mensen moeten evacueren. Het is de grootste ramp in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van George Kooymans

George Kooymans (Den Haag, 1948) is een Nederlands gitarist, componist, zanger en producer. Hij is de oprichter van de wereldberoemde groep Golden Earring. De band heeft vele hits waarvan Twilight Zone en Radar Love het bekendst zijn. Twilight Zone haalt zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse Top-100. Platen van de Haagse band zijn nog steeds op de radio te horen. Begin 2021 komt naar buiten dat George Kooymans lijdt aan de ziekte ALS. Hiermee komt na meer dan een halve eeuw een einde aan The Golden Earring. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Emile Ratelband

Emile Ratelband wordt in de regel geliefd of gehaat, een tussenvorm is er eigenlijk niet. De Nederlandse ondernemer en motivatietrainer is op 11 maart 1949 geboren in Arnhem. Hij noemt zich entertrainer. Door middel van positieve energie laat hij mensen over hete kolen lopen en probeert hij mensen met fobieën te genezen. Hij maakt hierbij gebruik van de kreet Tsjakka. Ook is Ratelband trainer in het neuro-linguïstisch programmeren. Dit is een vorm van zelfhulp of therapie om mensen, waaronder jezelf, te beïnvloeden zodat ze beter kunnen leren, beter leren communiceren en niet vast blijven zitten in remmende denkbeelden of emoties.

1955: de geboortedag van Nina Hagen

Nina Hagen (Berlijn, DDR, 1955) is op zijn minst een kleurrijke verschijning te noemen. Ze groeit op in een cultureel gezin en volgt een opleiding klassieke en populaire zang, dans en piano. Haar stemgeluid kan rauw en hysterisch klinken, dan weer warm en laag, om vervolgens te klinken als een operazangeres. Door haar gedrag wordt ze de DDR uitgegooid. In West-Duitsland richt ze de Nina Hagen Band op. Ze nemen een aantal platen op als Nina Hagen Band en Unbehagen. Hun bekendste nummer Unbeschreiblich Weiblich is een hit eind jaren 70. In die tijd speelt ze met onder anderen Herman Brood in diens film Cha Cha. Zij heeft enige tijd een relatie gehad met hem.

1963: de geboortedag van Raoul Heertje

Raoul Heertje (Bussum, 1963) studeert na het vwo in Jeruzalem. Samen met zijn broer Eric begint hij de Comedytrain. Hij introduceert daarmee de stand-up-comedy in Nederland. Heertje is ook teamcaptain van het televisieprogramma Dit Was Het Nieuws, een satirisch nieuwsprogramma. Hij is zoon van de econoom Arnold Heertje. In 2019 en 2020 maakt hij met Frans Bromet de televisieserie Het Israël van Heertje en Bromet. Ze onderzoeken hun haat-liefde verhouding met het land. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE