Historie van 11 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 mei hebben plaatsgevonden.

1000: IJsheiligen

De IJsheiligen duiken voor het eerst op in de geschiedenis. De eerste dag is op 11 mei. De dagen staan achtereenvolgens in het teken van St. Mamertus, St. Pancratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Volgens de weerkundigen zijn de dagen van 11 mei tot 15 mei de laatste dagen waarop nog nachtvorst zou kunnen optreden. De naam IJsheiligen is afgeleid aan het gevaar voor het gewas van het koude voorjaarsweer.

1867: onafhankelijkheid van Luxemburg

Tijdens het 4 dagen durende congres van Londen wordt Luxemburg onafhankelijk. Het Groothertogdom scheidt zich af van Nederland. (Foto: Shutterstock)

1927: oprichting van de Academy

In Los Angeles wordt de International Academy of Motion Picture Arts and Sciences, kortweg de Academy, opgericht. Het belangrijkste evenement is de jaarlijkse uitreiking van The Academy Awards, oftewel de Oscars.

1997: schaakcomputer Deep Blue wint van grootmeester Garry Kasparov

Op 11 mei 1997 wint de schaakcomputer Deel Blue van schaakgrootmeester Garry Kasparov. Destijds geldt dit als bewijs dat de computer het menselijk intellect inhaalt. Later wordt nog weleens gezegd dat Kasparov gewoon erg slecht schaakte voor zijn doen en daarom verloor. Luister ook het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1926: de geboortedag van Teddy Scholten

Dorothea Margaretha (Teddy) Scholten-van Zwieteren (Rijswijk, 1926) wint in 1959 het Eurovisie Songfestival in Cannes met het liedje ‘n Beetje. In 1965 en 1966 presenteert ze het Nationaal Songfestival. In de jaren 50 en 60 maakt Scholten samen met haar man Henk Scholten enkele televisieprogramma’s voor de KRO, zoals de Snip & Snap-Revue, het muziekprogramma Zaterdagavondakkoorden en Kiekeboe, een programma met een verborgen camera. Op 8 april 2010 overlijdt Teddy Scholtens in haar woonplaats Rijswijk. MAX Magazine publiceert in 2008 één van de laatste interviews met Teddy Scholten. Ze overlijdt op 8 april 2010. Ze is 83 jaar geworden. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van Frans Molenaar

Frans Molenaar (Amsterdam, 1940 – 2015) was een Nederlandse modeontwerper. Hij volgt een modeopleiding in Amsterdam, maar vertrekt dan naar Parijs om daar stage te lopen. Hij komt terecht bij diverse grote modehuizen als Laroch en Ricci. In 1967 keert hij terug naar Nederland om zich te vestigen als een zelfstandig haute couture-ontwerper. Ook begint hij met het ontwerpen van confectiekleding voor mannen en 2 jaar later volgt ook een confectielijn voor dames. In 1970 krijgt hij landelijke naamsbekendheid met het ontwerper van de werkkleding voor het personeel van de Reinigingsdienst in Den Haag. Hij maakt vooral eigentijdse, functionele kleding, die op basis van simpele vormen is vormgegeven. In december 2014 valt Frans Molenaar van de trap. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis. In januari 2015 verslechtert zijn toestand. Frans Molenaar overlijdt op 9 januari 2015. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller wordt in 1956 geboren in Den Helder. Na zijn middelbare schoolperiode gaat hij sociologie studeren. Hij sluit zich aan bij een aantal radicaal linkse, maoïstische groeperingen. Na 4 jaar stopt hij met zijn studie en gaat hij werken. Hij komt terecht in de haven van Rotterdam, om vanaf onderaf de arbeidersrevolutie te ondersteunen. In 1985 gaat hij aan het werk bij de FNV in Rotterdam. Dit levert hem nationale bekendheid op. Dit leidt uiteindelijk tot het toetreden tot de Tweede Kamer in 1989. Hij is daar lid van GroenLinks, dat eerder dat jaar is opgericht vanwege de fusie van 4 kleine linkse partijen. Hij is de enige onafhankelijke kandidaat van de partij; hij heeft geen achtergrond bij 1 van de 4 fusiepartijen. Hij wordt uiteindelijk partijleider, maar de verandering van het politieke klimaat en bedreigingen aan zijn zijde doen hem besluiten om te stoppen met de politiek.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE