Historie van 11 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 november hebben plaatsgevonden.

1918: de wapenstilstand wordt getekend

De Geallieerden tekenen in Duitsland in een treinwagon in het Woud van Compiègne de wapenstilstand. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog. Tussen de 15 en de 17 miljoen burgers en militairen vinden de dood.

2000: de kabeltreinramp bij Kaprun

Een brand in een tunnel voor een kabeltrein nabij het Oostenrijkse Kaprun eist 155 levens. De tunnel is 3200 meter lang en de brand wordt veroorzaakt door een illegaal ingebouwde straalkachel. Slechts twaalf inzittenden weten aan de vlammen te ontkomen door naar beneden de tunnel uit te rennen.

2008: het AMBER Alert wordt in Nederland ingevoerd

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin geeft het startsein voor het AMBER Alert, het landelijk vermiste kinderenalarm. Zo’n 2 keer per jaar stuurt de politie via AMBER Alert Nederland een bericht voor de zoektocht naar een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar. Ongeveer 20 keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd. Bij een Vermist Kind Alert is er geen sprake van levensgevaar, maar maakt de politie zich wel ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. Een Amber Alert wordt verspreid via Facebook en Twitter, maar ook via tv, radio, grote schermen langs de snelweg en in winkelcentra. Meer dan 12 miljoen burgers en duizenden organisaties zoeken mee als een kind is vermist.

1962: de geboortedag van Demi Moore

In 1962 wordt Demetria Gene Guynes geboren. Zij wordt later bekend als de Amerikaanse filmactrice en filmproducente Demi Moore. Ze wordt geboren in Roswell in New Mexico. In 1980 trouwt Demi Moore op achttienjarige leeftijd met de onbekende rockartiest Freddy Moore. In 1982 krijgt Demi een rol in de ziekenhuissoap General Hospital. Rond diezelfde tijd raakt ze verslaafd aan cocaïne. In 1985 volgt haar grote doorbraak met de film St. Elmo’s Fire. Het verhaal gaat dat ze tijdens de opnames vanwege haar drugsmisbruik is ontslagen door de regisseur Joel Schumacher. Ze gaat afkicken en keert een week later terug.

1922: de geboortedag van Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut (Indianapolis, Indiana, VS, 1922) was een Amerikaanse schrijver en schilder. Vonnegut schrijft fictie, proza en theater. Hij is vooral bekend door zijn boek Slaughterhouse 5, over het bombardement van Dresden. Kurt Vonnegut illustreert zijn boeken zelf met eenvoudige, vaak graffiti-achtige tekeningen. Hij combineert een eenvoudige schrijfstijl met zwarte humor. Op 11 april 2007 sterft Vonnegut op 84-jarige leeftijd aan de verwondingen van een ongelukkige val in zijn appartement.

1943: de geboortedag van Karin Kent

Karin Kent (Amsterdam, 1943) is de artiestennaam van de Amsterdamse zangeres Janneke Kanteman. Ze zingt enige tijd in de Flying Tigers en gaat in 1966 vervolgens solo verder. Op het Knokke festival zingt ze het liedje Dans Je De Hele Nacht Met Mij?. Dit wordt haar eerste succes. Het lied is de eerste Nederlandstalige nummer 1 in de Top 40 van Veronica. Na meer dan veertig jaar treedt ze in 2011 weer op met The Flying Tigers.

1974: de geboortedag van Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio (Los Angeles, Californië, 1974) is een Amerikaanse acteur. Zijn eerste grote rol heeft hij in de televisieserie Parenthood. Hierna verschijnt hij in de populaire serie Growing Pains. Door zijn ervaring in televisie is hij klaargestoomd voor een filmrol. In 1992 wordt hij gevraagd voor een rol in This boy’s life naast Robert de Niro. Verder speelt hij onder andere in What’s eating Gilbert Grape, Titanic en Catch me if you can. Leonardo is drie keer genomineerd voor een Oscar. In 2010 werkt hij al weer voor de vierde keer samen met de regisseur Martin Scorsese. Ditmaal in de film Shutter Island. Tevens is hij in dat jaar te zien in de film Inception. Hij is in 2011 te zien als FBI-directeur J.Edgar Hoover in de gelijknamige film en in 2012 in The Great Gatsby en Quentin Tarantino’s Django Unchained. Voor zijn rol in The Wolf Of Wall Street ontvangt hij in 2014 een Golden Globe.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE