Historie van 11 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 oktober hebben plaatsgevonden.

1962: start van het Tweede Vaticaans Concilie

In Rome gaat onder leiding van Paus Johannes de 23ste het Tweede Vaticaans Concilie van start. Hierdoor zal de katholieke kerk ingrijpend veranderen. De officiële taal bij katholieke diensten is bijvoorbeeld niet langer het Latijn, maar gewoon de landstaal. De paus vindt dat het geloof dichter bij de gewone mensen moet komen te staan.

1965: Hilversum 3

Hilversum 3 gaat de lucht in. Deze zender wordt in het leven geroepen om te dienen als alternatief voor de zeer populaire zeezender Radio Veronica. Hilversum doet in die tijd niet veel voor jongeren. Aanvankelijk wil het niet zo lukken met Hilversum 3. Als in 1974 de zeezenders via de wet het zwijgen wordt opgelegd, kan Hilversum uitgroeien tot nationale popzender.

1980: oprichting van het CDA

Het CDA, het Christen Democratisch Appèl, wordt opgericht. Deze nieuwe partij is het resultaat van een fusie tussen de Katholieke Volkspartij, de Christelijk-Historische Unie en de Anti-Revolutionaire Partij. Door critici worden deze 3 partijen nog lang de ‘bloedgroepen’ van het CDA genoemd.

1987: einde van operatie Deepscan

Operatie Deepscan wordt beëindigd. Onderzoekers zijn in het Schotse meer Loch Ness op zoek naar het definitieve bewijs voor het bestaan van het monster van Loch Ness, liefkozend Nessie genaamd. Nessie wordt niet gevonden. De kosten voor de apparatuur alleen bedragen 1 miljoen pond.

1959: de geboortedag van Rick Engelkes

Rick Engelkes wordt geboren in 1959 in Amsterdam en groeit op in Alphen aan den Rijn. Hij volgt een opleiding aan de modeacademie. Hij vertrekt als ontwerper naar Parijs, maar keert na 2 jaar terug naar Amsterdam. In Amsterdam volgt Rick acteerlessen, die hij bekostigt met modellenwerk. Hij wordt een bekend gezicht van het kledingmerk Hugo Boss. Rick krijgt in 1990 een rol in Goede tijden, Slechte Tijden en wordt bekend als dokter Simon Dekker. Na 4 jaar besluit Rick zich met toneel bezig te gaan houden. Hij richt een productiebureau op. Dit bedrijf maakt theater-, film- en tv-producties.

1966: de geboortedag van Luke Perry

Luke Perry (Mansfield, Ohio, VS, 1966) is een Amerikaanse acteur. Na rollen in verschillende soaps doet Perry in 1990 auditie voor de rol van Steve in Beverly Hills 90210. Hij krijgt uiteindelijk de rol van Dylan McKay in deze populaire serie. Hiermee wordt hij vooral bekend. In 2004 maakt Perry zijn debuut op het West End in Londen, in het toneelstuk When Harry Met Sally. Hierna legt Perry zich weer toe op films en televisieseries. Luke Perry wordt op 27 februari 2019 opgenomen in een ziekenhuis in Californië vanwege een beroerte. Hij overlijdt daar op 4 maart 2019 op 52-jarige leeftijd.

1969: de geboortedag van prins Constantijn

Prins Constantijn (Utrecht, 1969) is de 3de en jongste zoon van prinses Beatrix. Op 17 mei 2001 treedt Constantijn in het huwelijk met Laurentien Brinkhorst. Samen hebben zij 3 kinderen: Eloise, Claus-Casimir en Leonore. Prins Constantijn is onder meer erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en beschermheer van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De favoriete sporten van Constantijn zijn voetbal, tennis, golf en skiën.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE