Historie van 11 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 11 september hebben plaatsgevonden.

1973: de Chileense staatsgreep

In Chili pleegt generaal Augusto Pinochet een staatsgreep. Het democratisch gekozen bewind van Salvador Allende wordt omvergeworpen. Allende zou in de ogen van de coupplegers en de VS te links zijn. De VS steunen de staatsgreep. Allende pleegt later die dag zelfmoord.

1998: Lewinksy-affaire

Het rapport van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire meldt dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek en misbruik van zijn macht. Clinton heeft een buitenechtelijke relatie gehad met de stagiaire Monica Lewinsky.

2001: terroristische aanslagen op Amerika

Terroristen plegen aanslagen op de Verenigde Staten van Amerika. 4 door de terroristen gekaapte vliegtuigen vliegen te pletter. 2 boren zich in de New Yorkse Twin Towers (het World Trade Center) en één in het Pentagon. De 4de, waarschijnlijk bedoeld voor het Witte Huis, bereikt zijn doel niet. Passagiers overmeesteren de kapers, maar het vliegtuig stort desondanks neer in Pennsylvania. Er vallen duizenden slachtoffers. Later blijkt de islamitische terreurorganisatie Al Qaeda achter de aanslagen te zitten. President George W. Bush verklaart de oorlog aan het terrorisme (’the war on terror’). De VS en zijn bondgenoten vallen hierop Irak en Afghanistan aan. Dit resulteert in de val van de Iraakse dictator Saddam Hoessein, die in 2006 wordt opgehangen. De leider van Al Qaeda, Osama Bin Laden, wordt in 2011 opgespoord en vermoord door een elite-eenheid van de Amerikaanse marine, de Navy SEALs. Zijn lichaam wordt in zee gedumpt.

1917: de geboortedag van Herbert Lom

Herbert Lom (Praag, 1917) was een van oorsprong Tsjechische acteur. Hij speelt in veel bekende films als Spartacus en Phantom of the Opera. Maar het grote publiek kent hem natuurlijk als de knotsgekke zenuwlijder commissaris Charles Dreyfus, de chef van hoofdinspecteur Clouseau uit de Pink Panther-films. Clouseau, gespeeld door Peter Sellers, weet keer op keer zijn baas tot krankzinnigheid te drijven. Dreyfus knippert dan met zijn ogen en maakt hoge hysterische geluidjes. Dreyfus probeert meerdere malen Clouseau van het leven te beroven maar is daar nooit in geslaagd. Herbert Lom overlijdt op 27 september 2012.

1937: de geboortedag van prinses Paola

Prinses Paola van België (Forte dei Marmi, Italië, 1937) viert vandaag haar verjaardag. Zij komt uit een oud Italiaans adellijk geslacht en leert op 22-jarige leeftijd de Belgische prins Albert kennen. Op 2 juli 1959 trouwt het tweetal. Ze krijgt de titel koningin der Belgen bij de eedaflegging van 1993.

1940: de geboortedag van Brian Russel de Palma

Brian Russel de Palma wordt in 1940 geboren in het Amerikaanse Newark. In het begin van zijn regisseurcarrière werkt hij veel samen met een grote groep mensen. Hij werkt onder andere samen met acteurs als Nancy Allen en Jennifer Salt. Robert De Niro, John Leguizamo en Margot Kidder hebben hun carrières aan De Palma te danken volgens bepaalde bronnen.

1945: de geboortedag van Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer (München, Duitsland, 1945) is een Duitse voetballer, voetbaltrainer en sportbestuurder. Zijn bijnaam is Der Kaiser. Hij is jarenlang de aanvoerder en spelmaker van FC Bayern München. Hij debuteert in 1965 in het West-Duitse elftal en speelt op het WK Voetbal 1966. Die Mannschaft wordt 2de, achter gastland Engeland. In 1974 is West-Duitsland de wereldkampioen. Zij verslaan Nederland in de finale. In 1982 beëindigt Beckenbauer zijn voetbalcarrière. Hij traint met succes het Duitse elftal en wordt in 1990 wereldkampioen voetbal in Italië. Beckenbauer is erepresident van de Duitse voetbalbond.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE