Historie van 12 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 april hebben plaatsgevonden.

1945: de bevrijding van Westerbork

De Canadezen bevrijden kamp Westerbork in Drenthe. De Duitsers gebruiken het kamp als doorgangskamp voor joden op weg naar de vernietigingskampen. In totaal rijden 93 treinen met 107.000 Joden en een groot aantal Sinti, Roma en verzetsmensen naar het oosten. (Foto: Shutterstock).

1954: Rock Around The Clock

Bill Haley & His Comets nemen in New York het nummer Rock Around The Clock op. Het geldt als één van de meest bekende Rock & Roll songs aller tijden. Het wordt uitgegeven als B-kant van het nummer Thirteen Women (And Only One Man In Town). De dan 13-jarige Peter Ford beluistert de B-kant en is direct enthousiast. Hij laat het aan zijn vader Glenn Ford horen. Die is acteur en speelt in de film Blackboard Jungle, een film over jeugdige delinquenten. Hij laat het op zijn beurt horen aan de producers van de film die besluiten het nummer 3 keer te gebruiken. Het wordt gespeeld tijdens de opening, tijdens een vechtscène en tijdens de aftiteling. Rock Around The Clock is het eerste rocknummer dat wordt gebruikt in een film. De jeugd raakt zo enthousiast dat ze spontaan gaan dansen in de gangpaden van de bioscoop. Ook breken er rellen uit. In 1956 komt de film Rock Around The Clock uit met onder anderen Bill Haley & His Comets. (Foto: ANP).

1960: een Oscar voor Glas

Voor het eerst in de geschiedenis wint een Nederlandse film een Oscar. Bert Haanstra is de gelukkige met zijn film Glas. Het is een documentaire over het maken van glas, zowel handgeblazen als machinaal. In de film wordt niet gesproken. De muziek is gemaakt en gespeeld door het Pim Jacobs-Kwartet. (Foto: ANP).

1961: Joeri Gagarin gaat naar de ruimte

Vostok 1 met aan boord de kosmonaut Joeri Gagarin wordt op 12 april 1961 gelanceerd vanuit Kazachstan. De Russische kosmonaut is de eerste mens in de ruimte. De vlucht van Gagarin is volledig geautomatiseerd, alle besturingselementen zijn geblokkeerd. Gagarin heeft voor noodgevallen een sleutel in een verzegelde envelop bij zich. Deze is echter niet nodig, want hij landt geheel volgens afspraak met behulp van een parachute weer veilig op aarde. Gagarin komt uit een klas van ruimtevaarders. Hij is echter niet de beste van de klas, maar de op één na beste. De beste is German Titov. Hij zou als eerste mens de ruimte in gaan. Maar omdat German nogal Duits klinkt, gaat de eer naar Gagarin. Titov is 25 als hij als tweede mens de ruimte in wordt gelanceerd. Hij is nog steeds de jongste ruimtevaarder. (Foto: ANP).

1981: de lancering van de eerste space shuttle

NASA lanceert de eerste space shuttle uit het programma, de space shuttle Columbia. (Foto: Shutterstock).

1999: ontzetting vanwege verhakselde eekhoorns

KLM Cargo laat 440 Noord-Amerikaanse eekhoorns afmaken. Of beter gezegd: verhakselen. Er wordt met veel ontzetting en verontwaardiging op gereageerd. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1940: de geboortedag van Herbie Hancock

Herbie Hancock (Chicago, Illinois, VS, 1940) is een Amerikaanse jazzpianist en -componist. Hij wordt wel beschouwd als één van de meest invloedrijke jazzmuzikanten van de tweede helft van de 20e eeuw. In zijn muziek gebruikt hij ook elementen uit de funk, rock, blues, soul, gospel en klassieke muziek. Hij speelt zelf zowel piano, keyboard als synthesizer. Na de dood van Miles Davis in 1991 brengt hij met enkele vrienden een tribuutalbum uit: A Tribute to Miles. Vervolgens heeft hij in 1998 succes met het album Gershwin’s World, waar hij zijn eigen kijk geeft op het werk van George en Ira Gershwin. Herbie Hancock speelt op de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van David Letterman

In 1947 komt David Michael Letterman ter wereld. Hij wordt later bekend als de Amerikaanse talkshowpresentator, komiek en televisieproducent David Letterman. David studeert aan de Ball State University, waar hij in 1969 een bachelor ontvangt in telecommunicatie. Zijn carrière begint hij bij de studentenradio. Ook werkt hij als radiopresentator en bij een televisiezender in Indianapolis als nieuwslezer en weerman. David Letterman verhuist in 1975 naar Californië en begint vanaf dat moment materiaal te schrijven voor sitcoms, komedies die plaatsvinden rond een bepaalde vaste situatie. Daarnaast treedt hij op in de komedieclub The Comedy Store. Ook heeft hij enkele kleine rollen in televisieseries, totdat de talentenjagers van Johnny Carson’s Tonight Show zijn droge, sarcastische humor opmerken. Vanaf 1978 is hij gastpresentator van de show.

1961: de geboortedag van Nico de Vries

Nico de Vries (Maastricht, 1961) is een Nederlandse acteur die in 1985 afstudeert aan de Toneelschool in Maastricht. De eerste film waarin hij speelt, is in 1997 Karakter, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ferdinand Bordewijk. Verder speelt hij in de televisieseries Unit 13 en Otje en heeft tevens enkele gastrollen in Vrouwenvleugel, Spangen en Baantjer. Nico de Vries is spel-regisseur bij de serie Kinderen Geen Bezwaar. De laatste aflevering zendt de VARA uit in 2013. (Foto: ANP).

1971: de geboortedag van Shannen Doherty

Shannen Doherty (Memphis, Tennessee, VS, 1971) is een Amerikaanse actrice en vooral bekend van haar rol als Brenda Walsh in Beverly Hills 90210. Als actrice debuteert ze met de rol van Jenny Wilder in de serie Het Kleine Huis Op De Prairie. Van 1998 tot 2001 is zij als Prue Halliwell te zien in de serie Charmed. In 2008 is ze wederom te zien in 90210 en in 2011 in de film Witchslayer Gretl. Ze treedt in oktober 2011 voor de derde maal in het huwelijk. In 2015 wordt bij de actrice borstkanker geconstateerd. Als gevolg van de ziekte wordt bij haar in mei 2016 een borst geamputeerd. Ze meldt in 2017 dat artsen haar schoon hebben verklaard. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE