Historie van 12 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 augustus hebben plaatsgevonden.

1953: de 1e waterstofbomtest

De Sovjet-Unie doet voor het eerst een test met een waterstofbom. De bom is in kracht 26 maal sterker dan de atoombom van de Amerikanen die Hiroshima heeft vernietigd.

1981: lancering van de pc

IBM lanceert de personal computer, de pc. De huis- en kantoorcomputer heeft een geheugen van 16 kB.

2000: ramp aan boord van de Koersk

Door een fataal ongeluk aan boord van de Koersk, een Russische atoomonderzeeër, komen alle 118 opvarenden om het leven.

2013: prins Friso overlijdt

Prins Johan Friso, de 2de zoon van prinses Beatrix en prins Claus, overlijdt in Den Haag. De prins ligt sinds februari 2012 in coma als gevolg van zuurstofgebrek na een ski-ongeluk in het Oostenrijkse Lech. Hij is geruime tijd onder de sneeuw bedolven. Zijn hersenen zijn beschadigd en hij bevindt zich in een toestand van minimaal bewustzijn. Hij overlijdt aan de complicaties die optreden als gevolg van de hersenbeschadiging. Prins Johan Friso is 44 jaar geworden.

1949: de geboortedag van Mark Knopfler

Mark Knopfler (Glasgow, Groot-Brittannië, 1949) is een Britse zanger en gitarist. Hij is vooral bekend van de band Dire Straits. Zijn beroemde gitaarspel lijkt een kruising tussen de zweverige shadowsound van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. Zijn geluid is herkenbaar uit duizenden. Zijn lage neusstem roept herinneringen op aan Bob Dylan en J.J. Cale. In 1985 komt de plaat Brothers In Arms van Dire Straits uit. Het is de eerste plaat die zowel digitaal is opgenomen, digitaal is bewerkt en op cd is gezet. Niet alleen met Dire Straits brengt Mark Knopfler platen uit. Hij maakt ook een aantal soundtracks en soloalbums onder eigen naam.

1955: de geboortedag van Heintje

Hein Simons wordt in 1955 geboren in Limburg. Op 9-jarige leeftijd maakt hij via de jukebox kennis met het repertoire van de zanger Robertino. Hij imiteert deze met verbluffend gemak. Jo Austen, een kastelein, neemt Heintje onder zijn hoede en regelt her en der optredens in Limburg. Tijdens een talentenjacht zingt Heintje het lied Mama. Willy Alberti is erg onder de indruk, hij is daar toevallig. Hij voorspelt Heintje een gouden toekomst.

1983: de geboortedag van Klaas-Jan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar (Voor-Drempt, 1983) is een Nederlandse voetballer. Hij wordt bij zijn plaatselijke vereniging ontdekt door Go Ahead Eagles. Die vinden hem nog niet goed genoeg en Huntelaar gaat aan de slag bij De Graafschap. Daar groeit hij als jeugdspeler uit tot een vaste waarde waardoor PSV interesse toont. Hij wordt ondergebracht bij een gastgezin en moet iedere dag anderhalf uur fietsten naar trainingscomplex De Herdgang. Na zijn debuut in het eerste, leent PSV hem uit aan zijn oude club De Graafschap. Daarna volgt AGOVV in de Eerste Divisie. SC Heereveen koopt hem en Huntelaar groeit uit tot één van de beste spitsen in Nederland. Hij vertrekt naar Ajax en scoort voor de Amsterdammers meer dan 100 doelpunten. Dit blijft niet onopgemerkt in het buitenland en in 2009 koopt Real Madrid de spits.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE