Historie van 12 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 februari hebben plaatsgevonden.

1904: eerste tentoonstelling in de RAI

De Rijwiel en Automobiel Industrie, de RAI, organiseert haar eerste tentoonstelling. (Foto: ANP).

1924: première van Rhapsody In Blue

In New York gaat het beroemdste werk van de jonge componist Gershwin in première. Gershwin krijgt 5 weken eerder pas te horen dat zijn Rhapsody In Blue op 12 februari voor het eerst zal moeten klinken. Het stuk, dat dus in zeer korte tijd geschreven is, wordt geen onmiddellijk succes. Critici klagen over de harde orkestpassages, de lange piano-gedeeltes en het jazzy karakter. Dat men in de loop van tijd anders is gaan denken over dit meesterwerk, moge duidelijk zijn. Aan het eind van 1924 zijn er 1 miljoen platen van Rhapsody In Blue verkocht. (Foto: ANP).

1967: Kees Verkerk wereldkampioen allround schaatsen

In het Noorse Oslo wordt Kees Verkerk wereldkampioen langebaanschaatsen. In het Bislettstadion weet hij Ard Schenk en de Noor Fred Anton Maier voor te blijven. Verkerk wint zowel de 5.000 als de 10.000 meter en Schenk is de winnaar van de 1.500 meter. (Foto: ANP).

1809: de geboortedag van Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (Kentucky, VS, 1809 – Washington, VS, 15 april 1865) is president van de Verenigde Staten van 1861 tot 1865. In 1860 wordt Lincoln voor de Republikeinen kandidaat voor het presidentschap, en wordt hij gekozen tot de 16e president van de Verenigde Staten. Hij legt de eed af als president op 4 maart 1861. Op 14 april 1865 wordt Lincoln in Ford’s Theatre neergeschoten door John Wilkes Booth. De president sterft de volgende dag in het ‘Petersen House’. In de Amerikaanse geschiedenis is Lincoln de eerste president die vermoord werd.  (Foto: ANP).

1956: de geboortedag van Ad Melkert

Ad Melkert is geboren te Gouda in 1956. Tijdens het eerste kabinet-Kok (1994-1998) is hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de PvdA. In deze periode komt hij met een opzet langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen door middel van Melkertbanen. De verkiezingen in 2002 verlopen desastreus voor de PvdA, waarna Melkert opstapt als partijleider en de actieve politiek verlaat. In mei 2006, 4 jaar na de moord op Pim Fortuyn, vertelt Melkert in het televisieprogramma van oud-politicus Paul Rosenmöller te hebben gefaald in de verkiezingsstrijd van 2002.

1971: de geboortedag van Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries (Amsterdam, 1971) is een Nederlandse cabaretière. In 1995 doet ze mee met het Leids cabaretfestival met de groep Sofietje. Ze valt op en mag toetreden tot de in 1990 door Raoul Heertje opgerichte Comedytrain. Het jaar daarop doet ze (solo) weer mee aan het Leids cabaretfestival en ze wint zowel de jury- als de publieksprijs. Bij het grote publiek is zij vooral bekend door het programma’s Kopspijkers, De Wereld Draait Door en Koefnoen waarin zij vele typetjes uitbeeldt.  (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE