Historie van 12 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 januari hebben plaatsgevonden.

1903: Houdini treedt op

In 1903 treedt niemand minder dan de échte illusionist en boeienkoning Harry Houdini op in het Rembrandt Theater te Amsterdam. Tijdens datzelfde bezoek weet hij te ontsnappen uit de gevangenis van het politiebureau in de Amsterdamse Halvemaansteeg.

1979: oprichting van de Kindertelefoon

In het kader van het internationale Jaar van het Kind wordt de Kindertelefoon opgericht. Vanaf dat moment hebben kinderen met problemen een luisterend oor.

2010: aardbeving op Haïti

Een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter treft Haïti. De beving wordt gevolgd door meerdere naschokken, met op 20 januari een zeer grote naschok van 6,1 op de schaal van Richter. De overheid schat dat de aardbeving aan 100.000 tot 200.000 mensen het leven heeft gekost. Zo’n 1,5 miljoen mensen verliezen een dak boven hun hoofd. (Foto: ANP)

1579: de geboortedag van Jan  Baptista van Helmont

Jan Baptista van Helmont (Brussel, 1579) was een Vlaams alchemist, fysioloog en arts. Hij is onder meer de bedenker van het woord gas, afkomstig van het Griekse woord chaos.

1628: de geboortedag van Charles Perrault

Charles Perrault (Parijs, Frankrijk, 1628). Hij is de schrijver van De Sprookjes Van Moeder De Gans. Bekende sprookjes van zijn hand zijn Assepoester, De Gelaarsde Kat, Kleinduimpje, Roodkapje, De Schone Slaapster In Het Bos en Blauwbaard.

1930: de geboortedag van John Leddy

John Leddy is begin jaren ’80 niet uit de Nederlandse huiskamers weg te denken. Als de aimabele Koos Dobbelsteen in de komedie Zeg ‘ns Aaa doet hij menigeen schudden van het lachen. Hij bouwt vanaf de jaren ’50 langzaam maar gestaag aan een indrukwekkend C.V. Hij is verbonden aan diverse toneelgezelschappen en speelt de rol van Jan Engelmoer in de serie de De Kleine Waarheid. John Leddy kiest pas laat voor het acteursbestaan. Aanvankelijk werkt hij als boekhouder en studeert hij telegrafie. De lok van het acteursvak is echter groot en hij besluit zich in te schrijven voor de Amsterdamse Toneelschool. Na zijn afstuderen in 1957 speelt hij in vele Nederlandse speelfilms en theaterstukken.

1944: de geboortedag van Smokin’ Joe Frazier

Smokin’ Joe Frazier (Beaufort, South Carolina, VS, 1944) was een wereldkampioen boksen. In 1964 wordt hij Olympisch kampioen boksen en in 1970 wereldkampioen. Zijn eeuwige rivaal is Muhammad Ali. Ze boksen 3-maal tegen elkaar, waarvan Frazier er 1 wint. De 2 vechten de boksmatch die later bekend wordt als The Thrilla In Manila. Ali wint de wedstrijd nipt. Volgens kenners is deze wedstrijd de beste bokspartij aller tijden. Later zegt Ali dat die match hem bijna het leven heeft gekost. Smokin’ Joe Frazier overlijdt op 7 november 2011. (Foto: ANP)

1949: de geboortedag van Henk de Velde

Henk de Velde (IJsselmuide, 1949) zeilt bijna 30 jaar de wereld rond. Begonnen als koopvaardijschipper kiest De Velde eind jaren 70 voor het zeezeilen. Zijn 1e tocht duurt meer dan 7 jaar, de laatste houdt hem bijna 2 jaar in de duizelingwekkend koude wateren van de Noordelijke IJszee. De Velde doet tot 2 keer toe een poging het wereldrecord solo rond de wereld zeilen te verbeteren, maar strandt beide malen in het zicht van de haven. Ook raakt hij levensgevaarlijk gewond tijdens een aanvaring met containerschip en is hij enkele weken vermist als gevolg van een uitgevallen radio. In 2007 begint hij aan een zeilreis die hij de naam Never Ending Journey heeft genoemd. Hij breekt in september 2011 zijn wereldreis af. De redenen zijn dat hij zijn familie mist en vanwege geldproblemen. Henk de Velde overlijdt op 3 november 2022. Hij is 73 jaar geworden. (Foto: ANP)

1951: de geboortedag van Kirstie Alley

Kirstie Alley (Witchita, Kansas, VS, 1951) is een bekend Amerikaans actrice. Eind 2004 vult ze de pagina’s van de roddelbladen. De voormalige schoonheidskoningin weegt op dat moment meer dan 90 kilo als gevolg van een diepe depressie. Haar gewichtsprobleem luidt echter wel haar comeback in. De serie Fat Actress, over het leven van een dikke actrice in Hollywood, is een enorme hit. Alley breekt eind jaren 80 door met de serie Cheers, die ook in Nederland een trouwe schare kijkers trekt. De comédienne speelt vervolgens in kaskrakers als Look Who’s Talking en Blind Date. De laatste jaren heeft ze last van het jojo-effect: dan is ze slank, dan is ze weer dik. Kirstie Alley overlijdt op 5 december 2022. Ze is 71 jaar geworden. (Foto: ANP)

1951: de geboortedag van Herman Heinsbroek

Herman Heinsbroek (Schiedam, 1951) is een Nederlandse zakenman en voormalig politicus. Hij verwerft in 2002 vooral bekendheid door zijn kortstondige optreden als minister van Economische Zaken in het Kabinet Balkenende I voor de Lijst Pim Fortuyn. De voortdurende confrontaties met collega minister en partijgenoot Eduard Bomhoff leiden echter tot een voortijdig einde van de coalitie en betekenen het politieke einde van beide kemphanen. Heinsbroek beperkt zijn publieke optreden tot een enkel interview, maar verrast in mei 2006 vriend en vijand door zijn politieke comeback aan te kondigen. Gebrek aan respons voor zijn Lijst Nieuwe Politiek maakt echter korte metten met zijn plannen. Wel presenteert hij samen met Sven Kockelmann het KRO verkiezingsprogramma Recht door Zee. Heinsbroek schrijft in 2012 mee aan het partijprogramma van Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) van Hero Brinkman. (Foto: ANP)

1959: de geboortedag van Mike van Diem

Mike van Diem (Sittard, 1959) is een Nederlandse regisseur en scriptschrijver. In 1989 studeert Mike af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met een korte thriller, genaamd Alaska. Voor deze thriller ontvangt hij in 1990 de ‘studenten-Oscar’. In 1998 wint de regisseur een Oscar voor zijn film Karakter. Mike van Diem wordt geprezen om zijn psychologisch geladen vertelstijl en niet-Nederlandse sterke filmische effecten. Mike van Diem maakt jarenlang geen films. Hij regisseert reclame voor onder andere Centraal Beheer Achmea, KPN, de ANWB en Grolsch. Hij keert in pas 2015 terug op het grote doek met een nieuwe film. De titel luidt De Surprise. Het is een verhaal gebaseerd op het gelijknamige boek van de schrijver Belcampo. De opvolger van De Surprise komt in 2017 uit en heet Tulipani. (Foto: ANP)

1979: de geboortedag van Johnny de Mol

Johnny de Mol (Laren, 1979) is een zoon van John de Mol en Willeke Alberti. Johnny is acteur, diskjockey en ondernemer. Wanneer hij pas 6 jaren oud is kruipt hij al achter het drumstel en de piano. 5 jaren later ontdekt hij de gitaar om op zijn 13e levensjaar zijn allereerste rockband Plain Habit op te richten. Als hij de Havo heeft afgerond, gaat Johnny aan de slag bij een groot aantal televisieprogramma’s zoals Het gevoel van…, De Staatsloterij Show en Goede Tijden, Slechte Tijden. Hierna speelt hij allerlei rollen in uiteenlopende televisieseries als Baantjer, Spangen, All Stars, Costa en Bon Bini Beach. Ook presenteert hij in 2001 bij TMF het programma 100% Johhny. Johnny de Mol vertolkt tevens verschillende rollen in vele films. In 2010 is hij te zien in de Veronica-serie Beat De Mol en in 2011 onder meer in de kinderfilm Patatje Oorlog. Johnny vertolkt een hoofdrol in de tv-serie Crimi Clowns in 2012. In 2013 is hij te zien in de quiz Koning Voetbal. Samen met Wendy van Dijk presenteert hij in 2015 een talentenshow voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE