Historie van 12 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 juli hebben plaatsgevonden.

1962: het debuut van The Rolling Stones

The Rolling Stones maken hun debuut in de Marquee Club in Londen. Ze treden op in de bezetting: Brian Jones (gitaar), Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Ian Stewart (piano), Dick Taylor (basgitaar), Tony Chapman (drums). Ze spelen voornamelijk bluescovers. The Stones treden op in het voorprogramma van de bekende band Alexis Korner’s Blues Incorporated, met op de drums Charlie Watts, die later dat jaar samen met Bill Wyman tot The Stones toetreedt. Vele hits en tournees volgen. Ze treden nog steeds op. The Rolling Stones gelden als één van de belangrijkste en invloedrijkste bands uit de geschiedenis van de rock-‘n-roll. De band wordt ook wel The Greatest Rock & Roll Band In The World genoemd. Als The Stones in 2022 hun 60-jarig jubileum vieren, wordt ter gelegenheid hiervan een serie postzegels uitgegeven waarop de heren prijken. (Foto: ANP)

1932: de geboortedag van Eddy Wally

Eddy Wally (Zelzate, België, 1932) was een Belgische zanger, die bekend is van zijn hits Chérie, Dans Mi Amore en Ik Spring Uit Mijn Vliegmachien. Hij wordt door zijn stijl van zingen in België betiteld als charmezanger. Eddy Wally geldt al vele jaren als schoolvoorbeeld van de bekende Vlaming, een positie die hij onder andere te danken heeft aan zijn optredens aan de zijde van Kamagurka in de Lava-televisiereeks. In 2007 verschijnt een boek over de Vlaamse zanger getiteld Eddy Wally, The Voice of Europe. Eddy Wally krijgt in maart 2011 een hersenbloeding. Hierdoor is hij licht verlamd. In 2015 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis, dit keer met een longontsteking. Eddy Wally overlijdt in Zelzate, België, op 6 februari 2016. Hij is 83 jaar geworden. (Foto: ANP)

1937: de geboortedag van Raymond Ceulemans

Raymond Ceulemans (Lier, België, 1937) is een Belgische biljarter. Hij wordt 35 keer wereldkampioen, 48 keer kampioen van Europa en 61 keer kampioen van België. Hij is op jonge leeftijd al bezig met biljarten. Hij speelt op 7-jarige leeftijd op de cafétafel van zijn vader. Op 23-jarige leeftijd verovert hij op 19 februari 1961 zijn eerste Belgische driebandentitel. In 1962 wordt hij voor het eerst Europees kampioen driebanden en een jaar later al voor het eerst wereldkampioen met moyennes van respectievelijk 1.159 en 1.307. Na het veroveren van zijn 100ste titel krijgt hij de bijnaam Mister 100. (Foto: ANP)

1937: de geboortedag van Bill Cosby

Bill Cosby (Pensylvania, VS, 1937) is de eerste Afro-Amerikaanse man die zijn eigen televisieserie heeft (I Spy) en de raciale grenzen doorbreekt als stand-up komiek in de jaren 60 en jaren 70. Na I Spy speelt hij in vele series, waarvan sommige succesvol zijn, zoals Fat Albert, The Bill Cosby show and The Cosby Kids, en andere wat minder. In het midden van de jaren 80 breekt hij internationaal door met zijn sitcom The Cosby Show. Het is het eerste televisieprogramma dat is gebaseerd rond een zwart gezin met een succesvolle maatschappelijke carrière. Ook de serie die een spin-off is van The Cosby show, A Different World, is een groot succes.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE