Historie van 12 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 juni hebben plaatsgevonden.

1928: opening van het sanatorium Zonnestraal

In Hilversum wordt sanatorium Zonnestraal geopend. Het complex is een ontwerp van de architect Jan Duiker. Oorspronkelijk is het gebouw bedoeld voor diamantslijpers die tuberculose op hebben gelopen. Vandaag de dag is landgoed Zonnestraal de thuisbasis voor verschillende instellingen in zorg en gezondheid.

1964: levenslang voor Nelson Mandela

Nelson Mandela wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. In 1961 wordt hij als één van de ANC-leiders beschuldigd van verraad, maar vrijgesproken. In 1963 wordt hij opnieuw gearresteerd op beschuldiging van sabotage en complotvorming om de regering omver te werpen. Hij krijgt levenslange gevangenisstraf opgelegd, welke hij voornamelijk uitzit op Robbeneiland. Hier wordt hij een symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. Zijn vrijlating na ruim 27 jaar gevangenschap in februari 1990, zorgt wereldwijd voor een golf van blijdschap. (Foto: ANP)

1965: The Beatles krijgen een koninklijk lintje

The Beatles ontvangen een lintje van de Britse koningin.

1924: de geboortedag van George Bush

George H. W. Bush (Massachusetts, VS, 1924) was een republikeinse politicus. Hij is de 41ste president van de Verenigde Staten van 1989-1993, nadat hij 8 jaar vice-president is in het tijdperk Reagan. Zijn zonen zetten de traditie voort: George W. Bush is de 43ste president van de Verenigde Staten van 2001-2009. Jeb Bush is gouverneur van Florida van 1999-2007. In 2015 stelt Jeb zich kandidaat voor het presidentschap van de VS voor de republikeinse partij. George Bush overlijdt op 30 november 2018. Hij is 94 jaar geworden. (Foto: ANP)

1929: de geboortedag van Anne Frank

In Frankfurt am Main wordt Anne Frank geboren. Als de nazi’s de repressie tegen de Joden opvoeren, besluit het gezin Frank naar Nederland te vluchten. Na de bezetting moet het gezin onderduiken in het bekende Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Daar schrijft Anne haar wereldberoemd geworden dagboek, hetgeen zij voor haar 13de verjaardag krijgt. Als de familie wordt verraden, komt het dagboek in handen van Miep Gies. Zij bewaart het boek en geeft het na de oorlog terug aan de vader van Anne, Otto Frank. Hij geeft het boek uit. Het wordt één van de meest gelezen boeken aller tijden. Anne overlijdt in het concentratiekamp Bergen-Belsen, in maart 1945. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Eelco Gelling

Eelco Gelling (Zwartsluis, 1946) is een Nederlandse bluesgitarist. Hij is volgens kenners de beste bluesgitarist van Nederland. Gelling wordt bekend met Cuby and The Blizzards, onder andere met Harry Muskee en Herman Brood. Hij speelt op alle succesvolle platen mee, onder meer op Groeten Uit Grollo. In de jaren 60 toeren Cuby and the Blizzards met Alexis Korner, Van Morrison en John Mayall and The Bluesbreakers. Gelling is zo goed dat hij wordt gevraagd toe te treden tot The Bluesbreakers, de band waarin Eric Clapton debuteert. Hij weigert en denkt met The Blizzards ook internationaal door te breken. Dat blijft echter uit en in 1974 wordt de band opgeheven, om vervolgens een doorstart te maken. Gelling verlaat Cuby in 1977 en treedt toe tot The Golden Earring. Hij speelt op onder meer Contraband en Live. Tussen Gelling en The Earring komt het tot een breuk tijdens hun Amerikaanse tournee. Daarna wordt het stil rond Gelling en hij gebruikt drugs.

1947: de geboortedag van Wilbert Gieske

Wilbert Gieske (Den Haag, 1947) is een Nederlandse acteur en toneelspeler. Hij is bij het grote publiek vooral bekend als Robert Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Hij speelt die rol al sinds het begin van de serie. Voordat hij in 1990 bekend wordt in GTST presenteert hij bij de TROS samen met Nelleke van der Krogt het middagprogramma Belfleur. Hij heeft ook in andere series meegespeeld, zoals Spijkerhoek, Medisch Centrum West en Baantjer. In 2004 speelt hij de rol van Graaf Grisenstein in de musical De Zevensprong (naar het boek van Tonke Dragt). Wilbert stopt in 2008 met de rol als Robert Alberts in GTST. Hij heeft de rol dan 18 jaar gespeeld. In 2010 maakt hij bekend dat hij een terugkeer in GTST niet uitsluit. In 2013 staat Wilbert Gieske op de planken met Seks Maakt Gelukkig. (Foto: ANP)

1954: de geboortedag van Tineke Schouten

Catharina Agatha Maria (Tineke) Schouten (Utrecht, 1954) is een Nederlands comédienne. Al op de mms treedt Tineke op bij schoolfeestjes. Vanaf haar 12e jaar is ze regelmatig te horen in radioprogramma’s als Jeugd en Ritme, Springplank, Muziek à Go Go en Tussen Twaalf en Twee. Als ze 14 jaar is wint ze haar eerste talentenjacht. Ze komt steeds een stapje hoger op de ladder, maar in 1974 gaat ze dan eindelijk de studio in. Ze neemt haar eerste lp op. Het album wordt gevolgd door een korte tournee.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE