In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 maart hebben plaatsgevonden.
1938: de Anschluss
De Anschluss, de annexatie van Oostenrijk bij het Duitse Rijk, vindt plaats. De net benoemde Kanselier van Oostenrijk Arthur Seyss-Inquart verzoekt Duitsland om troepen te sturen om “verder bloedvergieten te voorkomen”. In werkelijkheid is de voorganger van Seyss-Inquart, Kurt von Schusschnigg, zo door Hitler geïntimideerd, dat hij geen keuze heeft dan in te stemmen met de benoeming van Seyss-Inquart. Hitler beleeft daarop een triomfantelijke intocht tijdens de aansluiting van zijn vaderland bij het Duitse Rijk. (Foto: ANP).
1947: de Trumandoctrine
De Amerikaanse president Harry Truman houdt op 12 maart 1947 in het Amerikaanse congres een beroemd geworden toespraak. Hierin belooft hij hulp aan alle landen die zich bedreigd voelen door het communisme. De Trumandoctrine biedt dan ook direct financiële hulp aan Turkije en Griekenland. In deze toespraak beschrijft Truman 2 werelden: de vrije wereld en de communistische wereld. Deze worden ook wel de Eerste en de Tweede wereld genoemd. De toespraak wordt gezien als het begin van de koude oorlog. (Foto: ANP).
1953: de Watersnoodwedstrijd
In het Parc des Princes in Parijs spelen Nederlandse profvoetballers een benefietwedstrijd tegen Frankrijk ten behoeve van de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Op 7 maart van dat jaar speelt het Nederlands Elftal al een benefietwedstrijd tegen Denemarken, die wordt verloren met 2-1. Deze wedstrijd is echter in de vergetelheid geraakt omdat, als gevolg van de wedstrijd tussen de in het buitenland spelende Nederlandse profs tegen de Fransen, de roep om profvoetbal in Nederland luider wordt. In 1954 wordt dan ook in Nederland betaald voetbal ingevoerd. Overigens wint Nederland de wedstrijd tegen Frankrijk met 1-2. Bertus de Harder en Bram Appel scoren voor Nederland. Op 31 maart 2004 wordt de Watersnoodwedstrijd herdacht met een vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk die eindigt in 0-0. (Foto: ANP).
1940: de geboortedag van Al Jarreau
Al Jarreau (Milwaukee, 1940) was een gelauwerd Amerikaans jazz-zanger. Hij is bekend door zijn aparte stemgeluid. Zijn bekendste nummer, Roof Garden, kent de bijna onverstaanbare tekst: Does anyone wanna go waltzing in the garden, does anyone wanna go dancing upon the roof. Het omvormen van woorden in ritmische geluiden wordt scatzang genoemd. In 2014 verschijnt het goed ontvangen My Old Friend-Celebrating George Duke. Al Jarreau overlijdt op 12 februari 2017 op 76-jarige leeftijd.
1946: de geboortedag van Liza Minnelli
Actrice en zangeres Liza Minnelli wordt in Californië geboren. Zij is de dochter van actrice Judy Garland en regisseur Vincente Minnelli. Ze groeit op in de showbusiness. Tijdens haar jeugd gaat ze regelmatig op wereldtournee met haar moeder of is ze in de filmstudio van haar vader. Haar filmdebuut maakt ze dan ook al vroeg: op 2-jarige leeftijd is ze al in een filmmusical te zien. Voor Liza Minnelli kent het leven ook een duistere kant. In 2000 overlijdt ze bijna aan een hersenontsteking. Ook heeft ze een aantal keer in een afkickkliniek gezeten om van haar drugs- en drankverslaving af te komen. Minnelli is 4 keer getrouwd geweest. Vooral haar laatste huwelijk wordt veelal publiekelijk besproken vanwege de openlijke ruzies van het echtpaar.
1962: de geboortedag van Milika Peterzon
Milika Peterzon (Bennebroek, 1962) is tot en met het seizoen 2012 één van de gezichten van het SBS 6. Zij presenteert het bekende programma Hart Van Nederland. Zij werkt eerst als omroepster bij de TROS. Milika heeft haar eigen reclamebureau en is in te huren als dagvoorzitter en presentatrice. Ze heeft haar eigen horlogelijn en ze is dol op paarden. Milika wordt in 2015 getroffen door een hersenbloeding.