Historie van 12 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 mei hebben plaatsgevonden.

1619: Van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld

Raadspensionaris en landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. Hij zou zijn oren te veel hebben laten hangen naar de Fransen en Spanjaarden. Ook speelt een religieuze kwestie een rol tussen hem en prins Maurits, met wie de landsadvocaat daarvoor een prima relatie heeft gehad. Een dag later, op 13 mei 1619 wordt hij op het Binnenhof in Den Haag op 71-jarige leeftijd onthoofd. Tot het publiek spreekt hij op het schavot de beroemde woorden “Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goed patriot, en die zal ik sterven”. Zijn allerlaatste woorden zijn waarschijnlijk tegen een knecht gericht die afscheid wil nemen, of tegen de beul: “Maak het kort, maak het kort”. Zijn stok waarmee hij het schavot betreedt, is beroemd geworden. Vondel heeft er zelfs een gedicht over geschreven. In verschillende musea in Nederland zijn stokjes van Van Oldenbarnevelt te bezichtigen, die allen hem op zijn weg naar het schavot zouden hebben begeleid. (Foto: ANP)

1932: Ontvoerde zoon Lindbergh dood teruggevonden

Na 10 dagen te zijn verdwenen wordt de 2-jarige ontvoerde zoon van luchtvaartpionier Charles Lindbergh dood teruggevonden in de Amerikaanse staat New Jersey. De Duitser Bruno Hauptman wordt voor de ontvoering en moord veroordeeld tot de elektrische stoel. Er zijn echter aanwijzingen dat Hauptman niet de schuldige is en hij blijft tot zijn dood ontkennen. De vrouw van Hauptman blijft tot aan haar dood beweren dat haar man de hele avond bij haar is geweest ten tijde van de ontvoering in de nacht van 1 op 2 maart. Een deel van het losgeld is uitbetaald in goudcertificaten. De politie vindt ongeveer 2.5 jaar na de ontvoering en moord een $20 goudcertificaat aan bij Hauptman.

2010: de vliegramp van Tripoli

Tijdens de landing op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli verongelukt een vliegtuig van Afriqiyah Airlines. Er komen 103 mensen om het leven onder wie 71 Nederlanders en 2 Belgen. Er is 1 overlevende: een Nederlandse 9-jarige jongen. (Foto: ANP)

1935: de AA wordt opgericht

De oprichters van de AA, de anonieme alcoholisten, ontmoeten elkaar voor het eerst. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: Shutterstock)

1921: de geboortedag van Ton van Duinhoven

Ton van Duinhoven (Schiedam, 1921 – Amsterdam, 2010) was journalist, acteur en tekstschrijver. Hij begint zijn carrière op de sportredactie van Het Parool. Zijn eerste optreden is in 1948 in journalistencabaret De Inktvis. Daarna treedt hij onder meer op voor radio, televisie en is hij te zien op het toneel en in films. Bij het televisiepubliek wordt hij bekend door zijn optreden in het programma Hadimassa naast onder anderen Kees van Kooten en Wim de Bie. Ook is hij jarenlang te zien in reclamespots van Jamin. Zijn creatie als Feyenoord-suppoost Crooswijk is legendarisch. Hij kan de naam Ajax niet uit zijn strot krijgen. Elke keer als hij Ajax wil zeggen, blijft hij haperen bij de ‘A’, om het dan, na een paar keer proberen, af te maken met ‘die club uit Amsterdam’. In die hoedanigheid is Ton van Duinhoven op het afscheid van Sjaak Swart, die de suppoost steevast Jaap Swart blijft noemen. Hij is aanwezig op het afscheid om er zeker van te zijn dat Jaap Swart echt weg is. Ton van Duinhoven is getrouwd geweest met Ina van Faassen. (Foto: ANP)

1928: de geboortedag van Burt Bacharach

Burt Bacharach wordt in 1928 geboren in het Amerikaanse Kansas City. Hij groeit op in Forest Hills waar hij al op 15-jarige leeftijd als pianist in een kwartet in clubs gaat spelen. Na een jaar richt hij zich weer op de muziekstudie, ’s zomers in California bij de Franse componist Darius Milhaud, ’s winters in Montreal. Bacharach wordt begeleider van vocalisten als Vic Damone en The Ames Brothers. Tussen 1958 en 1962 begeleidt hij Marlene Dietrich. Vanaf 1958 werkt hij ook samen met tekstschrijver Hal David. Hij voorziet de composities van Bacharach nog steeds van tekst. Hun eerste gezamenlijke succes is met Magic Moments gezongen door Perry Como.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE