Historie van 12 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 november hebben plaatsgevonden.

1918: de Vergissing van Troelstra

In een redevoering tot Rotterdamse arbeiders roept de socialist Pieter Jelles Troelstra op tot een revolutie. Een dag later herhaalt hij zijn woorden voor de Tweede Kamer. Na het uitbreken van de Russische revolutie ziet hij zijn kans schoon om de Nederlandse bevolking over te halen tot een socialistische revolutie. Troelstra en zijn mede-revolutionairen stellen een lijst van eisen op, waaronder de eis tot invoering van een 8-urige werkdag, invoering van het vrouwenkiesrecht, demobilisatie van de strijdkrachten en afschaffing van de Eerste Kamer. Eén van de belangrijkste redenen voor de revolutie, de Eerste Wereldoorlog, komt op die dag te vervallen door het tekenen van de wapenstilstand. De regering stuurt getrouwe strijdkrachten naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de dagen daarna krabbelen Troelstra en zijn revolutionairen beetje bij beetje terug. De poging mislukt en gaat de geschiedenis in als de Vergissing van Troelstra. Hierna trekt hij zich langzamerhand terug uit de politiek.

1931: Elgar opent de Abbey Road Studios

De Britse componist en dirigent Elgar opent in Londen de Abbey Road Studios. Tot laat jaren vijftig worden hier alleen klassieke opnamen gemaakt. Pas na de aanstelling van George Martin als studiomanager verandert dit. Onder meer Cliff Richard & The Shadows, Pink Floyd en The Beatles hebben er legendarische opnamen gemaakt.

1990: kroonprins Akihito wordt keizer van Japan

Kroonprins Akihito wordt de 125ste monarch van Japan. Hij neemt de titel keizer Akihito van Japan aan. Hij is de oudste zoon van de 7 kinderen van de Showa-keizer Hirohito en keizerin Kojun. Vanwege gezondheidsredenen treedt hij op 30 april 2019 af ten behoeve van zijn zoon Naruhito.

1945: de geboortedag van Neil Young

In 1945 wordt in Toronto Neil Young geboren. Hij is een Canadese zanger, songwriter en ondernemer. Halverwege de jaren 60 treedt Neil Young toe tot de formatie Buffalo Springfield. Hij wordt door Stephen Stills als versterking van de band gevraagd. Vervolgens maakt hij eind jaren 60 zijn eerste naamloze soloalbum. Neil leert de band The Rockets kennen, die hij omdoopt tot The Crazy Horse. Deze naam is afgeleid van een beroemd Indiaans stamhoofd. Neil Young voegt zich niet veel later bij de band van Stills, David Crosby en Graham Nash. Hiermee wordt Crosby, Stills, Nash & Young of CSNY een feit. Deze band maakt het legendarische album Déjà Vu.

1929: de geboortedag van Grace Kelly

Grace Kelly/prinses Grace van Monaco (Philadelphia, Pensylvania, VS, 1929) was een Oscarwinnende actrice en was getrouwd met prins Rainier III van Monaco. Na een succesvolle filmcarrière trouwt Grace met de prins. Dit is de reden dat ze haar carrière moet opgeven. Op 13 september 1982 rijdt prinses Grace met haar jongste dochter op een weg in de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk. Ze krijgt een hersenbloeding en verliest de controle over de auto. Die spint van de weg en rijdt een ravijn in. Prinses Stéphanie overleeft het ongeluk. Grace Kelly, prinses Grace, overlijdt op 14 september 1982. Ze is slechts 52 jaar geworden.

1930: de geboortedag van Tonke Dragt

Tonke Dragt (Batavia, 1930) is een succesvolle Nederlandse schrijfster van kinderboeken. Ze wordt geboren in Nederlands-Indië en tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt zij ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In 1961 verschijnt haar eerste boek Verhalen van de tweelingbroers. Haar bekendste boek is De Zevensprong, dat later door Karst van der Meulen verfilmd is tot televisieserie. Een ander spannend en succesvol kinderboek is Torenhoog en Mijlenbreed. Het vindt zijn oorsprong als een kort verhaal uit een leesboek voor de lagere school. In oktober 2010 verschijnt haar boek Dichtbij En Ver Van Hier.

1962: de geboortedag van Wim Kieft

Wim Kieft (Amsterdam, 1962) is een Nederlandse oud-voetballer. Hij speelt totaal 43 keer voor het Nederlands elftal en maakt daarin elf doelpunten. Op 4 mei 1980 debuteert hij als prof bij Ajax. In het seizoen ’81/’82 wordt hij Europees topscorer. Verder speelt hij onder andere bij PSV, Torino en Bordeaux. Met Oranje wordt hij in 1988 Europees Kampioen. De Europa Cup 1 wint hij met PSV. Sinds 2009 is Wim Kieft assistent bij Jong PSV. Deze functie bekleedt hij tot augustus 2011. Wim Kieft is regelmatig te zien bij voetbalwedstrijden als analist. Zijn biografie, getiteld Kieft, verschijnt in 2014. In dit boek spreekt hij openlijk over zijn verslaving aan cocaïne. Vanaf 2016 is Wim Kieft vaste analist bij Ziggo Sport. In 2019 verruilt hij Ziggo voor Veronica, waar hij wekelijks bij Voetbal Inside aanschuift als analist.

1963: de geboortedag van Ron Boszhard

Ron Boszhard (Amsterdam, 1963) is een Nederlandse televisiepresentator en acteur. Na zijn middelbare school volgt hij een opleiding aan de Kleinkunstacademie. In 1991 debuteert hij met een zelf geschreven cabaretprogramma Alleen Vanavond. Hiermee behaalt hij de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival om de Wim Sonneveld Trofee. Tevens wint hij de Bronzen Roos van Montreux met het programma Pluk De Dag. Vanaf 1993 presenteert hij verschillende televisieprogramma’s, waaronder Match & Win, De Leukste Thuis en Te Land, Ter Zee En In de Lucht. Ron schrijft in 2009 het theaterprogramma Pluk De Lach. In 2010 is hij onder meer te zien met zijn broer Carlo in De TV Kantine in een persiflage op The Nanny. Ron presenteert het programma Z@ppsport, waarmee hij in 2012 met een theaterversie komt. Bommetje heet het programma waarin Ron in 2015 te zien is. In 2017 doet Ron Boszhard mee aan Wie is de mol? Zijn deelname is echter van korte duur, want hij moet al in de eerste aflevering vertrekken.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE