Historie van 12 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 oktober hebben plaatsgevonden.

1492: Columbus bereikt Amerika

Cristoffel Columbus zet voet aan wal in Amerika. Columbus denkt dat hij in Indië is en noemt de inwoners Indianen. In 1451 komt Columbus ter wereld in de Italiaanse havenstad Genua aan de Ligurische kust. Cristoffel Columbus overlijdt op 20 mei 1506 en wordt in een praalgraf begraven in de kathedraal van Sevilla in Spanje.

1654: de Delftse donderslag

In de binnenstad van Delft ontploft een opslagplaats voor buskruit. Honderden mensen vinden de dood.

1990: Max Tailleur overlijdt

In Amstelveen overlijdt op 81-jarige leeftijd de Joodse Amsterdamse humorist Max Tailleur. Hij wordt bekend met het tappen van moppen over vooral Sam en Moos. Hij geeft boekjes met moppen uit waarin in de bovenhoek een gaatje zit met een touwtje, zodat het boekje op het toilet kan worden opgehangen. Hij wordt tevens beroemd met de Geinlijn. Over de telefoon vertelt Max iedere dag een nieuwe mop. Max Tailleur lijdt aan reuma. Hij richt de stichting Beter met Max op, later de Max Tailleurstichting genoemd. Dit om de minder draagkrachtige reumapatiënt financieel tegemoet te komen. De stichting verzamelt tweedehandskleding en verkoopt die. Als er financiële problemen komen omdat de markt van tweedehandskleding instort, gaat hij verder met het bekende stichting Geef Max de Zak. Max Tailleur laat een kaartensysteem na met meer dan 50.000 moppen.

1997: John Denver overlijdt

John Denver verongelukt op 53-jarige leeftijd in een vliegtuigje voor de kust van Californië. John Denver, geboren als Henry John Deutschendorf jr., heeft vele wereldhits in de jaren 70 en 80. Zijn bekendste songs zijn Leaving On A Jet Plane, Thank God I’m A Country Boy, Annie’s Song, Rocky Mountain High en Calypso. Met tenor Placido Domingo heeft hij een hit met Perhaps Love.

1999: de 6 miljardste burger wordt geboren

De VN meldt de geboorte van de 6 miljardste wereldburger.

2000: aanslag op de USS COLE

Er vind een terroristische aanslag plaats op de USS COLE, een Amerikaanse torpedobootjager. 17 opvarenden vinden de dood. De terroristische organisatie Al Qaida eist de aanslag op.

2002: bomaanslagen op Bali

Bij bomaanslagen op 2 discotheken op Bali komen 202 mensen om het leven. De aanslagen worden opgeëist door de terreurgroep Jemaah Islamiyah.

1935: de geboortedag van Sam Moore

Sam Moore (Miami, Florida, VS, 1935) is een Amerikaanse r&b-zanger. Hij is bekend geworden met het soulduo Sam & Dave. In 1961 begint de samenwerking in The King of Hearts Club in Miami. Hun debuut is in 1966 met het lied You Don’t Know Like I Know. Er volgen nog meerdere hits, waaronder When Something Is Wrong with My Baby. Maar de grootste hit van dit soulduo is natuurlijk Soulman. Het nummer wordt nogmaals een hit met de film The Blues Brothers. In 1991 heeft hij een vernieuwt hij zijn solocarrière met een duet met Conway Twitty. Zijn eerste soloalbum verschijnt in 2002. Hij krijgt veel lovende kritieken.

1935: de geboortedag van Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti wordt op 12 oktober 1935 geboren in het Italiaanse Modena. Op 29 april 1961 maakt hij zijn operadebuut als Rodolfo in La bohème in het operahuis in Reggio Emilia. Zijn doorbraak komt op 17 februari 1972 met de productie van La fille du régiment van Donizetti in de opera van New York. Hij wordt vooral bekend door zijn televisieoptredens. Tijdens zijn carrière wint hij vele Grammy’s en platina en gouden platen. Als zijn uitvoering van de aria Nessun Dorma uit Turandot van Puccini gebruikt wordt als herkenningsmelodie van het WK voetbal in 1990 wordt hij pas echt bekend bij het grote publiek.

1966: de geboortedag van Wim Jonk

Wim Jonk (Volendam, 1966) is een voormalige Nederlandse voetballer. In 1986 begint zijn voetbalcarrière bij FC Volendam. Na 2 jaar gaat hij naar Ajax, waar hij in totaal 5 jaar speelt. Hij wint diverse prijzen met deze club. Vervolgens vertrekt hij naar Italië. Hij keert terug naar Nederland waar hij voor PSV gaat spelen. Hij eindigt zijn voetbalcarrière bij Sheffield Wednesday. Na zijn voetballoopbaan wordt hij analyticus bij NOS Studio Sport. Hij werkt bij FC Volendam als bestuurslid technische zaken tot 2007. Daarna wordt Jonk jeugdtrainer bij Ajax. In 2015 gaan Ajax en Jonk uitelkaar. Jonk gaat met de organisatie Cruyff Football in 2017 aan de slag bij de Vlaamse voetbalbond. Doel is het opleiden van Belgische trainers.

1967: de geboortedag van Lucille Werner

Lucille Werner (Eindhoven, 1967) is een Nederlandse televisiepresentatrice en schrijfster. In 1996 begint zij bij Joop van den Ende Producties als presentatrice. Ze wordt in deze tijd vooral bekend met RTL Actueel Shownieuws. In 2001 komt ze terecht bij de AVRO. Daar presenteert ze onder meer Get The Picture en samen met Aniko van Santen Alle Dieren Tellen Mee. Vanaf 2005 presenteert ze voor de TROS onder andere Lingo.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE