Historie van 12 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 12 september hebben plaatsgevonden.

1940: prehistorische schilderingen in Lascaux

Kinderen ontdekken in een Franse grot in de Dordogne grotschilderingen. In de grotten van Lascaux bevinden zich prehistorische schilderingen van onder andere stieren, herten en bizons. De oudste schilderingen zijn van 15.000 jaar voor Christus.

1944: de geallieerden bevrijden Limburg

Het eerste stukje Nederland wordt bevrijd. Amerikaanse troepen gaan in Limburg de Belgisch-Nederlandse grens over. Het kerkdorp Mesch is de eerste plaats in Nederland die wordt bevrijd door de Amerikanen.

1962: president Kennedy kondigt maanmissie aan

President Kennedy kondigt aan dat voor het einde van het decennium de Verenigde Staten van Amerika een mens op de maan zullen hebben gezet en dat die ook weer veilig terug zal keren op de aarde. In 1969 zijn Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste mensen die op het maanoppervlak wandelen en een paar dagen later weer veilig op aarde landen.

1963: presentatie van de Porsche 911

Op de autosalon in het Duitse Frankfurt presenteert Porsche de Porsche 911. De sportwagen wordt gezien als de beste van de 20ste eeuw en wordt nog steeds gebouwd. De 911 heeft een 6-cilinder boxermotor die achterin is geplaatst. Er is geen belangrijke sportwagenrace die niet door een 911 is gewonnen.

1917: de geboortedag van Jesse Owens

Jesse Owens (Oakville, Alabama, VS, 1917) was een Amerikaanse atleet. Hij weet maar liefst 4 gouden medailles te winnen op de Olympische Spelen van 1936. Voor de ogen van Adolf Hitler wint Jesse Owens deze hoofdprijzen, terwijl Hitler de Spelen had aangetrokken om de superioriteit van het Arische ras aan te tonen. Jesse Owens overlijdt op 20 september 1980.

1938: de geboortedag van Joop van Tijn

Joop van Tijn (Batavia, voormalig Nederlands-Indië, 1938) was een Nederlandse journalist. In 1991 wordt hij hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Hij begint zijn carrière bij de Haagse Post waar hij opvalt door gedurfde politieke commentaren en een interview met de Indonesische president Soekarno. Naast zijn werk voor Vrij Nederland, werkt hij ook aan radio- en televisieprogramma’s. In augustus 1997 overlijdt Joop van Tijn.

1940: de geboortedag van Linda Gray

Linda Gray (Santa Monica, Californië, VS, 1940) is een Amerikaanse actrice. Haar eerste optreden in de bekendheid is op de poster van de film The Graduate. Het zijn Linda’s benen die zijn te bewonderen op de affiche en niet die van Anne Bancroft. Iedereen kent haar als Sue Ellen, de mooie, vaak beschonken echtgenote van J.R. Ewing uit de serie Dallas. Na deze periode speelt ze in verschillende series en films, zoals in Bonanza: The Return. In 2001 speelt ze de rol van mrs. Robinson in de theateruitvoering van The Graduate. In 2004 is Linda te bewonderen in The Bold and the Beautiful en in 2008 in 90210. Linda Gray is ambassadeur van de Verenigde Naties. In 2012 is op de Nederlandse televisie het vervolg te zien van de serie Dallas. Linda is met vele andere oude bekenden natuurlijk weer van de partij.

1956: de geboortedag van Jeroen Kramer

Jeroen Kramer is vooral bekend van het jeugdprogramma Het Klokhuis. Hij heeft dit programma 11 jaar lang gepresenteerd. Hij vindt de leukste aflevering die waarin een mummie wordt onderzocht. De 2500 jaar oude mummie wordt door een scanner gehaald om er zo achter te komen wat er zich in de menselijke restanten bevindt. Nog steeds wordt hij herkend als ‘die meneer van Het Klokhuis’.

1968: de geboortedag van Hugo Metsers

Hugo Metsers (Amsterdam, 1968) is een Nederlandse acteur. Bij het grote publiek is de jonge Hugo Metsers vooral bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarnaast speelt hij in diverse films, zoals Siberia en Zusje. Hij regisseert commercials, bedrijfsfilms en documentaires.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE