Historie van 13 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 april hebben plaatsgevonden.

1934: 1e druk van de Libelle

Het damesblad Libelle wordt op 13 april 1934 voor het eerst gedrukt. Libelle biedt informatie op huishoudelijk, psychologisch en maatschappelijk gebied. In de jaren 50 en 60 is het tijdschrift voornamelijk toegespitst op kleding, recepten en feuilletons. Later ontwikkelt het blad zich tot een modern, niet-feministisch vrouwenblad. Door de jaren heen werken mensen als Scheherazade, Jan Kruis, Marjolein Bastin en Tineke Beishuizen voor Libelle. De naam Libelle verwijst niet naar het gelijknamige insect, maar naar de andere betekenis van het woord, namelijk pamflet. Luister ook naar het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP).

1974: Gerrie Knetemann wint de Amstel Gold Race

In zijn eerste profjaar wint Gerrie Knetemann de enige Nederlandse wielerklassieker de Amstel Gold Race. Knetemann weet deze wielerwedstrijd in 1985 wederom op zijn naam te schrijven. (Foto: ANP).

1997: Tiger Woods wint het Masters Toernooi

Tiger Woods is de jongste golfer die het Amerikaanse Masters Toernooi wint. Hij is dan 21 jaar. Hij wordt nog steeds gezien als één van de beste golfers ooit. Tiger is in 2008 lange tijd uit de roulatie vanwege een knieblessure, maar is sinds februari 2009 weer in de race. In 2009 wordt bekend dat Woods lijdt aan seksverslaving. In april 2010 maakt hij zijn rentree op de golfbaan. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Tim Krabbé

In Amsterdam komt in 1943 Tim Krabbé ter wereld. Hij is zowel een Nederlandse schaker als schrijver en heeft zowel romans als schaakliteratuur op zijn naam staan. Tim is een zoon van kunstschilder Maarten Krabbé en een broer van acteur en regisseur Jeroen Krabbé. Tim Krabbé schrijft romans die in 16 talen zijn uitgegeven en waarvan er zelfs 4 verfilmd zijn. Eén van zijn bekendste boeken is Het Gouden Ei uit 1984. Hierin verdwijnt een jonge vrouw bij een Frans benzinestation. George Sluizer verfilmt in 1988 het boek onder de titel Spoorloos. De film wint een Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film. In 2001 wordt zijn boek De Grot (1997) verfilmd door Martin Koolhoven. Hiervoor krijgt hij een Gouden Kalf. Beide boeken bewerkt Tim Krabbé zelf tot een scenario. In 1995 wint hij met het boek Vertraging De Gouden Strop.

1950: de geboortedag van Gijs Wanders

Gijs Wanders (Winschoten, 1950) is journalist en kinderboekenschrijver. Tot 30 augustus 2005 is hij presentator en verslaggever bij de NOS. Zijn journalistieke carrière begint hij bij de Winschoter Courant en het Nieuwsblad van het Noorden. Hij neemt snel ontslag, omdat hij graag internationaal wil werken. Vervolgens gaat hij werken als freelancer en maakt hij reportages in probleemgebieden. Dit doet hij onder andere voor de VARA, de NOS en het weekblad De Tijd. In 1980 treedt hij in dienst bij de NOS. Hij werkt daar aan het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen en later bij het televisieprogramma Panoramiek. Vervolgens stapt hij over naar het Journaal. Verder schrijft Gijs Wanders 4 kinderboeken, waaronder Vogelvrije Vrienden (1987) en Stille Getuigen (1992). Gijs Wanders is tevens initiatiefnemer van Breekbaar Nieuws. Dit is een voorstelling met beeld en geluid over de achtergronden van het nieuws over de mensen die in Afghanistan leven. De voorstelling is bedoeld voor kinderen uit het middelbaar onderwijs. Gijs Wanders is te boeken als dagvoorzitter. In 2014 verschijnt zijn boek Rafels Van Rio. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Rudi Völler

Rudi Völler (Hanau, Duitsland, 1960) is een voormalige Duitse voetballer en trainer. Zijn profcarrière begint hij bij Werder Bremen in 1982. Later speelt hij nog voor AS Roma en Olympique Marseille. Met de Duitse nationale ploeg behaalt hij grote successen, zo maakt hij in 1990 deel uit van het team dat wereldkampioen wordt. Zijn carrière als trainer begint Rudi Völler bij Leverkusen. In 2000 wordt hij benoemd tot Bundestrainer van de Duitse ploeg en hij dient na het EK 2004 zijn ontslag in. In 2002 wordt Völler benoemd tot ereburger van de gemeente Hanau, waar hij is geboren. Rudi Völler is sinds 2005 sportief directeur bij Bayer Leverkusen. In 2006 is hij tevens ambassadeur voor het WK voetbal voor mensen met een handicap. Vanaf 1 juli 2018 is Völler technisch directeur van Bayer Leverkusen. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Garri Kasparov

Garri Kasparov (Bakoe, Azerbeidzjan, 1963) is een voormalig wereldkampioen schaken. Hij is volgens velen de beste schaker aller tijden, omdat zijn rating op de lijst van de Wereldschaakbond (het aantal behaalde punten) hoger is dan schaaklegende Bobby Fischer. Kasparov stopt in 2005 met schaken en gaat de politiek in. (Foto: ANP).

1978: de geboortedag van Sylvie Meis

Sylvie Meis (Breda, 1978) is een Nederlandse actrice, presentatrice en model. Ze is voor het eerst te zien in de series Costa! en Goede Tijden, Slechte Tijden. Verder werkt ze bij MTV en TMF. Sylvie trouwt in 2005 met voetballer Rafaël van der Vaart. Samen hebben ze een zoontje. In 2009 wordt bekend dat Sylvie borstkanker heeft. Ze wordt geopereerd en herstelt volledig. Sylvie is in Duitsland zeer populair. Zo presenteert ze vanaf 2011 Let’s Dance, de Duitse versie van Dancing With The Stars. Sylvie en Rafaël gaan in 2013 uit elkaar. Eind 2017 maakt RTL Duitsland bekend te stoppen met de samenwerking met Sylvie Meis voor het programma Let’s Dance. Volgens Sylvie vindt de Duitse omroep haar beheersing van de Duitse taal niet goed genoeg. In 2020 treedt ze in het huwelijk met Niclas Castello. In februari 2023 maken ze bekend dat ze uit elkaar gaan.  (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie