Historie van 13 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 augustus hebben plaatsgevonden.

1961: sluiting van de grens tussen Oost- en West-Berlijn

De grens tussen Oost- en West-Berlijn wordt door de Oost-Duitse autoriteiten gesloten. Dit zal leiden tot de bouw van de beruchte Berlijnse Muur.

1972: de eerste gele kaart wordt uitgereikt

Scheidsrechter Leo van der Kroft reikt tijdens de wedstrijd NEC-Feyenoord de eerste gele kaart uit in de Nederlandse eredivisie. Die twijfelachtige eer gaat naar NEC-speler Chris Kronshorst, die Feyenoorder Peter Ressel onreglementair tegen de grond werkt. Vlak voor het eind van de wedstrijd deelt Van der Kroft opnieuw geel uit, ditmaal aan Feyenoorder Willem van Hanegem, die kritiek heeft op de leiding. In 1971 wordt al aan Feyenoorder Theo Laseroms een gele kaart uitgedeeld. Dit geschiedt echter tijdens de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen het Belgische Lierse SK.

1999: einde van de loopbaan van Graf

De Duitse tennisster Steffi Graf beëindigt haar loopbaan. Ze wint 22 grandslamtoernooien en wordt Olympisch kampioen in Seoul.

2004: Olympische Spelen in Athene

De Olympische Spelen keren terug naar het land waar ze ooit begonnen zijn. In Athene worden de 28ste Zomerspelen geopend.

1961: de geboortedag van Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop (Hazerswoude-Rijndijk, 1961) is een voormalige Nederlandse tafeltennister. Ze wordt 2 maal Europees kampioen. Ook wint ze 2 maal de Europese Top-12. Bettine is de beste tafeltennister die Nederland heeft gekend. Na haar carrière studeert ze Chinese taal en cultuur. Ze is daarna werkzaam als correspondente in China voor het NRC Handelsblad. Bettine is schrijfster van meerdere boeken over China en geeft lezingen over dit land.

1970: de geboortedag van Alan Shearer

Alan Shearer (Gosforth, Great-Brittain, 1970) is een voormalige Engelse voetballer. In 18 seizoenen profvoetbal scoorde hij bijna 300 keer. In de 63 interlands die hij speelde, trof hij 30 maal doel. Zijn laatste profwedstrijd speelde hij op 17 april 2006. Een vroegtijdig einde van zijn carrière, want hij loopt in die wedstrijd een knieblessure op. Na zijn carrière wordt hij analist bij Match of the Day.

1899: de geboortedag van Alfred Hitchcock

In 1899 wordt Alfred Hitchcock geboren in Londen. Op jonge leeftijd ontwikkelt hij grote interesse in de fotografie en in 1920 krijgt hij een fulltime baan bij de Islington Studios in Londen. Hij wordt dan al beschouwd als een talent en maakt snel carrière. In 1925 komt zijn doorbraak, als hij gevraagd wordt voor de regie van The Pleasure Garden. Hoewel de film een oppervlakkig melodrama is, wordt deze wel goed ontvangen bij het publiek en bij de recensenten.

1926: de geboortedag van Fidel Castro

Fidel Castro (Biran, Cuba, 1926) was de politieke leider van Cuba. Tijdens de Cubaanse revolutie in 1958-1959 komt hij aan de macht. De op Amerika gerichte overheid en regering van Fulgencio Batistat wordt tijdens de Cubaanse revolutie omvergeworpen. Fidel is sinds 2 december 1976 de president van Cuba. Hij voert een communistisch bewind. Hij heeft de laatste jaren zijn taken vanwege zijn slechte gezondheid overgedragen aan zijn broer. Hij overlijdt op 25 november 2016.

1949: de geboortedag van Jeff Rademakers

Jeff Rademakers (Roosendaal, 1949) is een Nederlandse televisiemaker. Hij begint zijn carrière met het schrijven van tv-recensies voor de Haagse Post en begint dan aan een markante loopbaan bij de televisie. Hij maakt onder andere Geloof Hoop en Liefde Show, maar ook Klasgenoten en het Groot Dictee Der Nederlandse Taal zijn van zijn hand. In 1994 houdt hij op met het maken van televisieprogramma’s. Hij schrijft daarna nog wel 2 gedichtenbundels en een aantal novelles. De meeste mannen kennen Rademakers van het populaire mannenprogramma The PinUp Club. Jef Rademakers is een verzamelaar van kunst uit de Romantische stroming. Hij wordt uitgenodigd om 70 werken tentoon te stellen in de Hermitage in Sint-Petersburg.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE