Historie van 13 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 februari hebben plaatsgevonden.

1917: arrestatie van Mata Hari

Margaretha Zelle wordt in 1876 in Leeuwarden geboren als dochter van een hoedenwinkelier. Ze vestigt zich in Parijs waar ze al snel beroemd wordt als naaktdanseres. Als Mata Hari (Maleis voor Oog van de dag) volgen optredens in Wenen, Monaco, Madrid en zelfs de scala van Milaan. Voor veel hoge militairen en diplomaten had ze tussen de lakens ook entertainment te bieden. Zo kan het dan ook gebeuren dat ze over geheime informatie beschikt die ze doorspeelt aan de Duitsers. De Fransen beschuldigen haar van hoogverraad. Ze wordt op 13 februari 1917 gearresteerd en haar doodvonnis wordt geveld. (Foto: ANP).

1945: bombardement op Dresden

De geallieerden voeren een bombardement op de historische binnenstad van Dresden uit. Hierbij komen circa 25.000 mensen om het leven en de binnenstad wordt hierbij vernietigd. Begin 1945 maken de geallieerden zich op voor het eindoffensief tegen de Duitsers. Om de wil van de Duitse bevolking te breken, voeren de geallieerden tapijtbombardementen op verschillende Duitse steden uit, om zoveel mogelijk slachtoffers te maken en schade te berokkenen aan de Duitsers. In totaal 1.500 vliegtuigen voeren het bombardement op Dresden uit met brisantbommen en brandbommen. Het bombardement op Dresden is tot op de dag van vandaag omstreden: is het een rechtvaardige oorlogsdaad of is het bombardement van de geallieerden een oorlogsmisdaad? (Foto: ANP).

2010: goud voor Kramer op de 5.000 meter

Schaatser Sven Kramer sleept op de 5.000 meter het olympisch goud in de wacht tijdens de Winterspelen in Vancouver. De favoriet van Nederland moet hard knokken voor het felbegeerde goud, maar wint desalniettemin. (Foto: ANP).

1888: de geboortedag van Heintje Davids

Heintje Davids (Rotterdam, 1888) was een Nederlandse zangeres en artieste. Ze was de zus van Louis Davids. Met hem treedt ze dan ook vaak op. Haar bekendste liedjes zijn Zandvoort Aan de Zee en Draaien. Heintje Davids kondigt vele malen haar afscheid van het toneel aan en maakt evenveel comebacks. Dat verschijnsel wordt sindsdien het heintjedavidseffect genoemd. Heintje Davids overlijdt in Naarden op 14 mei 1975. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Bram Peper

Bram Peper (Haarlem, 1944) was burgemeester van Rotterdam en Nederlands minister van Binnenlandse Zaken. Vanaf september 1999 verschijnen in de media diverse berichten over Pepers declaraties uit zijn burgemeestersperiode die niet juist zouden zijn geweest en een geheim burgemeesterspotje waaruit onterechte betalingen zouden zijn verricht. Hij treedt af om zich beter te kunnen verweren tegen de beschuldigingen over zijn declaraties. In oktober 2003 maakt Peper bekend in 2006 als gekozen burgemeester in Rotterdam te willen terugkeren. Het gekozen burgemeesterschap wordt niet ingevoerd dus wordt Peper niet voor de tweede keer burgemeester van de Maasstad. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Jerry Springer

Jerry Springer is geboren in het Engelse Londen in 1944. Zijn ouders zijn Duitse joden die voor de nazi’s vluchten. Als Jerry 5 jaar is, emigreren hij en zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij is vooral bekend als Amerikaans presentator van The Jerry Springer Show. Op 30 september 1991 wordt de eerste aflevering van de talkshow uitgezonden. Het is in eerste instantie een rustig praatprogramma, met vooral beroemdheden en het onderwerp politiek. Maar de kijkcijfers vallen tegen, waardoor er steeds meer controversiële onderwerpen en gasten aan bod komen. Al snel wordt het programma een nationale hit en niet lang daarna ook een internationale.

1952: de geboortedag van Andries Knevel

Andries Knevel (Naarden, 1952) is een Nederlandse presentator en voormalig programmadirecteur van de Evangelische Omroep. Ook schrijft hij columns en gaat hij zo nu en dan voor als predikant. Vooral door het programma Het Elfde Uur, behoort Knevel tot de opiniemakers. Zijn manier van doorvragen en confronteren oogst zowel bewondering als kritiek. Samen met Tijs van den Brink presenteert hij tot de zomer van 2014 voor de EO het programma Knevel en Van den Brink. Knevel gaat in 2016 in de 4-delige serie In De Ban Van De Paus op zoek naar het geheim achter het succes van paus Franciscus. Hij schrijft hierover ook een boek getiteld Het Geheim Van De Paus. Vanaf 2017 presenteert Knevel het programma Andries. Hij praat op de late zondagavond met gasten over het leven en welke rol het geloof in hun leven speelt. Op 1 december 2021 verlaat hij na 43 jaar de EO. (Foto: ANP).

1974: de geboortedag van Robbie Williams

Robbie Williams (Stoke-on-Trent, Groot-Brittannië, 1974) is een zanger. De Engelse popzanger maakt van 1990 tot en met 1995 uit van Take That. Na die periode gaat hij solo en wordt een succesvolle Britse mannelijke solozanger. Eén van zijn bekendste nummers is Let Me Entertain You!. Naast zijn verschijning als popartiest, staat Williams bekend om zijn flamboyante, haast agressieve levensstijl. Vanaf 2010 treedt hij weer samen op met Take That om de band vervolgens in 2011 weer te verlaten. Robbie scoort in 2012 een nummer-1 hit met Candy. Different, Be A Boy en Go Gentle zijn in 2012 en 2013 minder succesvolle singels. Robbie Williams treedt in mei 2014 in de Ziggo Dome op en in 2015 op Pinkpop. In 2016 ontvangt Robbie Williams de hoogste muzikale onderscheiding van het Verenigd Koninkrijk, de BRITs Icon award. Alleen David Bowie en Elton John gaan hem voor. (Foto: Shutterstock).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE