Historie van 13 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 juli hebben plaatsgevonden.

1923: de plaatsing van het Hollywood Sign

De letters ‘Hollywood’ worden in de heuvels van de gelijknamige plaats in Californië, VS, geplaatst. Het is een actie van een projectontwikkelaar. Oorspronkelijk staat er ‘Hollywoodland’, maar de laatste letters worden bij een renovatie in 1949 verwijderd. (Foto: Shutterstock)

1967: Tom Simpson overlijdt tijdens de Tour de France

De Britse wielrenner Tom Simpson overlijdt op minder dan 2 kilometer van de top van de Mont Ventoux tijdens de Tour de France. De Brit heeft meerdere klassiekers op zijn naam staan, waaronder de Ronde van Vlaanderen. In 1965 wordt hij wereldkampioen op de weg. Op 13 juli 1967 is het 40 graden. Simpson heeft moeite met de hitte en moet lossen uit de kopgroep. Als hij van vermoeidheid valt, wordt hij weer op zijn fiets gezet en gaat hij door. Als hij voor de tweede keer valt, staat hij niet meer op. Hij wordt overgebracht naar het ziekenhuis, maar het mag niet meer baten. Later blijkt dat Simpson amfetamine heeft gebruikt en dat hij alcohol heeft gedronken. Met de dood van Tom Simpson worden de regels in de Tour op het gebied van doping aangescherpt. (Foto: ANP)

1977: stroomuitval in New York

New York wordt platgelegd door een blikseminslag in een vitale krachtcentrale. De stroom valt uit en duizenden mensen slaan aan het plunderen en vernielen.

1985: Live Aid

Live Aid vindt plaats. Het wordt georganiseerd door Bob Geldoff, zanger van The Boomtown Rats. Live Aid is een 16 uur durend internationaal concert, waarbij diverse grote artiesten te zien zijn. Het is een benefietconcert voor de hongersnood in Ethiopië. Er wordt meer dan 150 miljoen pond opgehaald. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Harrison Ford

Harrison Ford (Chicago, Illinois, VS, 1942 ) is een Amerikaanse acteur. Hij is onder andere bekend van de Indiana Jones-films en de rol van Han Solo in Star Wars-trilogie. Zijn eerste grote rol speelt hij in American Graffiti in 1973. Hij is te zien als geheim agent Jack Ryan in de films Clear and Present Danger en Patriot Games. Een grote passie van Harrison Ford is vliegen. Hij is een ervaren piloot van zowel vliegtuigen als helikopters. Tijdens de opnamen van de nieuwe Star Wars in 2014 breekt de acteur een been en in maart 2015 raakt hij gewond tijdens een vliegtuigongeluk. Ford is getrouwd met actrice Calista Flockhart, bekend van onder andere de televisieserie Ally McBeal. (Foto: Shutterstock)

1945: de geboortedag van Henny Stoel

Hendrika Simone Wilhelmina (Henny) Stoel-Hes wordt op 13 juli 1945 geboren in Bussum. Voordat ze landelijke bekendheid bereikt, zingt ze in het meisjeskoor Sweet Sixteen. Dit koor is onder ander bekend door de hit Peter (ik ben verliefd). Het Vara-radioprogramma Dingen van de Dag zorgt dat haar naam op de kaart gezet wordt. Daarna volgt De Rooie Haan. In 1985 stapt zij over naar het NOS Journaal, waar zij in 1988 presentatrice en eindredactrice wordt. Vanaf 2000 presenteert zij het 8 uur-journaal. Op 12 juli 2003 neemt Henny Stoel afscheid van het NOS journaal. In de media wordt dit vroege afscheid beoordeeld als leeftijdsdiscriminatie. Henny is bestuurslid van het Genootschap Onze Taal. Tevens is ze lid van het Comité Nationale Veteranendag. Ook is ze jurylid van de om de 2 jaar uit te reiken Philip Bloemendal Prijs. Deze prijs is voor het grootste Nederlands presentatietalent.

1945: de geboortedag van Ivo de Wijs

Ivo de Wijs (Tilburg, 1945) is een Nederlandse cabaretier. Daarnaast is hij ook nog tekst- en liedjesschrijver en radiomaker. Tussen 1971 en 1980 vormt hij samen met Pieter Nieuwint, Richard Fritschy en Aggie Terlingen de cabaretgroep Cabaret Ivo de Wijs. Tot 2005 presenteert hij het radioprogramma Vroege Vogels. Hij is tevens bekend in België. In Vlaanderen is hij regelmatig panellid van het televisieprogramma De Rechtvaardige Rechters. In 2006 is hij lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. (Foto: ANP)

1966: de geboortedag van Herbert Dijkstra

Herbert Dijkstra (Smilde, 1966) is een voormalige Nederlandse schaatser en wielrenner. Hij heeft in 1988 als schaatser meegedaan aan de Olympische Winterspelen in Calgary. Na zijn sportcarrière gaat hij de verslaggeving in, hij werkt onder andere voor de NOS en RTV Drenthe. Tegenwoordig doet hij vooral de verslaggeving van wielrennen en schaatsen bij de NOS. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE