Historie van 13 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 juni hebben plaatsgevonden.

1844: het octrooi op het cilinderslot wordt verkregen

Linus Yale krijgt octrooi op het cilinderslot. Alleen als de juiste sleutel in de cilinder wordt gestoken kan deze worden gedraaid in de behuizing, waarmee het slot geopend of gesloten wordt.

1956: de Greet Hofmans-affaire

In het Duitse weekblad Der Spiegel verschijnt het artikel ‘Zwischen Königin und Rasputin’ waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. In 1946 krijgt Greet Hofmans op 51-jarige leeftijd visioenen. Naar eigen zeggen heeft ‘de Almachtige’ haar uitverkoren om zieken te genezen. Haar bijeenkomsten krijgen al snel grote bekendheid.

1966: de Telegraafrellen

Op 13 en 14 juni 1966 vindt in Amsterdam de bouwvakkersopstand plaats. Aanleiding is de korting van 2 procent voor bouwvakkers die niet lid zijn van een vakbond op hun vakantiebonnen. De politie wordt gebeld en tijdens het tumult krijgt bouwvakker Jan Weggelaar een hartaanval en sterft. De Telegraaf maakt melding van het overlijden als gevolg van een hartaanval. De bouwvakkers zijn van mening dat het politieoptreden de reden van het overlijden van hun collega is. Het gebouw van De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal wordt belaagd en gedeeltelijk vernield.

1946: de geboortedag van Henk Wijngaard

Henk Wijngaard wordt in 1946 geboren in Stadskanaal. Hij is de zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat. Henk is al van jongs af aan met muziek bezig. Na een mislukte poging tot muziekles op de gitaar besluit Henk over te gaan tot zelfstudie. Henk is vrachtwagenchauffeur. Op een morgen vraagt zijn bijrijder waar een Engels liedje op de radio over gaat. Henk zegt dat het liedjes voor chauffeurs zijn, afkomstig uit Amerika. Hierop vraagt de bijrijder of Henk geen Nederlandstalige liedjes voor chauffeurs kan schrijven. Omdat hij al vaker liedjes heeft geschreven, is dat zijn 1e aanzet om liedjes voor chauffeurs te gaan schrijven. Nadat mensen zijn 1e geschreven liedjes horen, raden ze hem aan om mee te doen aan een talentenjacht. Deze talentenjacht resulteert in een platencontract bij Telstar. Dit is een platenmaatschappij in het Limburgse Weert. Henk wordt met het nummer In M’n Cabine tweede.

1967: de geboortedag van Isa Hoes

Isa Hoes (Leiden, 1967) is een Nederlandse actrice en scenarioschrijfster. Ze wordt bekend door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden en speelt ook rollen in onder andere Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, All Stars en Rozengeur & Wodka Lime. Isa trouwt met Antonie Kamerling, met wie zij samen 2 kinderen krijgt. Antonie Kamerling pleegt op 6 oktober 2010 zelfmoord. Isa Hoes schrijft een boek over haar leven met Antonie, dat in 2013 verschijnt. Het is een eerbetoon aan hem. (Foto: ANP)

1981: de geboortedag van Wieteke Cramer

Wieteke Cramer (Lemmer, 1981) is een Nederlandse schaatsster. Ze maakt deel uit van de Control-schaatsploeg en het VPZ-team. In juli 2009 maakt ze bekend dat ze zwanger is. Ze is moeder van een zoon genaamd Jip. Daarna gaat ze marathonschaatsen, waarmee ze in 2013 vervolgens stopt. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE