Historie van 13 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 maart hebben plaatsgevonden.

1781: Herschel stelt vast dat Uranus een planeet is

In 1690 wordt de planeet Uranus voor het eerst gezien. Maar men denkt dat het dan om een ster gaat en niet om een planeet. Rond 1769 wordt de planeet maar liefst 12 keer gezien door Pierre Lemonnier. Ook hij denkt dat het een ster is. Uiteindelijk is het William Herschel die Uranus kwalificieert als planeet op 13 maart 1781. Uranus hoort tot de reuzenplaneten en is ruim 4 keer zo groot als de aarde. Leven op Uranus is niet mogelijk omdat de atmosfeer bestaat uit methaangas, helium en waterstof.

1945: koningin Wilhelmina keert terug naar Nederland

Na 5 jaar in balingschap te hebben geleefd, zet koningin Wilhelmina weer voet op Nederlandse bodem. De koningin passeert de Belgisch-Nederlandse grens in Eede bij Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. (Foto: ANP).

1978: gijzeling op het provinciehuis van Assen

3 jongeren van Zuid-Molukse afkomst bezetten het provinciehuis van Assen en gijzelen 71 mensen onder wie de Commissaris van de Koningin. De kapers willen vrijlating van gevangen kameraden die bij de treinkapingen en de kaping van een lagere school zijn gevangengezet. Tevens willen ze een vrije aftocht. De Molukkers zijn ontevreden over de wijze waarop de Nederlandse regering met hen omgaat. Aan het begin van de kaping zetten de gijzelnemers een planoloog voor het raam en schieten hem dood. Ook raakt een fotograaf gewond. Een half uur na het verstrijken van het ultimatum maakt de Bijzondere Bijstands Eenheid van het Korps Mariniers een einde aan de gijzeling. Tijdens die actie raakt de CDA’er Trip gewond. Hij zou een aantal maanden later aan zijn verwondingen bezwijken. De gijzelnemers worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. (Foto: ANP).

2013: kardinaal Jorge Mario Bergoglio wordt paus Franciscus I

Kardinalen in de Sixtijnse Kapel in Rome kiezen een nieuwe paus. Het is de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, een jezuïet. Hij gaat paus Franciscus I heten naar de heilige Franciscus van Assisi, de oprichter van de fraciscaner kloosterorde. De 76-jarige paus is de eerste uit Latijns-Amerika. Hij volgt paus Benedictus op die aftreedt wegens gezondheidsredenen. (Foto: ANP).

1939: de geboortedag van Neil Sedaka

Neil Sedaka (New York, VS, 1939) geniet vooral bekendheid in de jaren 50, 60 en 70. Hij is de componist van nummers als Is This The Way To Amarillo, ‘Oh, Carol en Laughter In The Rain. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Emmy Verhey

Emmy Verhey (Amsterdam, 1949) krijgt op haar 7e haar eerste vioolles. Binnen een jaar speelt zij alle vioolconcerten van Johann Sebastian Bach waardoor ze wordt bestempeld als wunderkind. Op 8-jarige leeftijd gaat ze studeren bij de grote Oskar Back. Daarna studeert zij onder meer bij Herman Krebbers en bij David Oistrach in Moskou. Ze staat bekend om haar gevoelige en technisch perfecte speelstijl. Op haar 17e is zij de jongste laureaat op het Tschaikovsky Concours in Moskou. Ze krijgt als gevolg hiervan haar eerste platencontract. Ze treedt op met dirigenten als Riccardo Chailly, Bernard Haitink, en Leonard Bernstein. Ze speelt samen met violisten als Yehudi Menuhin en David Oistrach en solisten als Maria João Pires.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE