In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 mei hebben plaatsgevonden.
1619: Johan van Oldenbarnevelt onthoofd
Johan van Oldenbarnevelt is op 12 mei 1619 schuldig bevonden aan hoogverraad en wordt ter dood veroordeeld. Op 13 mei 1619, vlak voor 9.00 uur, begeleidt zijn knecht, Jan Francken, hem naar het schavot op het Binnenhof in Den haag. Waar beul mr. Han Pruijm op de voormalige raadspensionaris wacht. Van Oldenbarnevelt spreekt dan nog het toegestroomde volk toe met de woorden: “Mannen, geloof niet dat ik een landverrader ben. Ik heb altijd oprecht en vroom geleefd, als een goed patriot, en zo zal ik ook sterven.” Waarschijnlijk zegt hij dan tegen Francken, die afscheid wil nemen: “Maak het kort, maak het kort.” Dan maakt de beul een einde aan het leven van Johan van Oldenbarnevelt, één van de gootste Nederlandse staatsmannen ooit. (Foto: ANP)
1917: Maria verschijnt aan 3 herderskinderen
De Heilige Maagd Maria verschijnt voor het eerst aan de 3 herderskinderen nabij het Portugese Fatima. Ze belooft de kinderen op de 13e van de maand zich aan hen te openbaren. Maria roept de herders op te bidden en boete te doen voor zielen in het vagevuur zodat die alsnog naar de hemel kunnen. De herderskinderen krijgen van de Heilige Maagd Maria 3 profetieën. In de eerste vertelt Maria hoe de hel er uitziet. Tevens voorspelt ze het einde van de Eerste Wereldoorlog en het begin van de Tweede Wereldoorlog. De tweede heeft betrekking op de Russische Revolutie die dan aanstaande is. De derde is pas in 1960 openbaar gemaakt door de paus en in 2000 bekend gemaakt. In het visioen verschijnt een in het wit geklede bisschop. Hij wordt neergeschoten terwijl hij is omringd door vermoorde martelaren. Het zou de aanslag zijn die Mehmet Ali Ağca pleegt op 13 oktober 1981. Hij schiet paus Johannes Paulus II neer. Volgens de paus treft door de profetie de kogel hem in de buik in plaats van in het hoofd.
1940: koningin Wilhelmina vertrekt naar Londen
Op aandringen van opperbevelhebber generaal Winkelman vertrekt koningin Wilhelmina naar Engeland. Ze verblijft in Londen en in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koningin groeit uit tot symbool van verzet tegen de Duitsers mede door haar toespraken voor Radio Oranje. (Foto: ANP)
1984: laatste wedstrijd voor Cruijff
Johan Cruijff speelt zijn laatste wedstrijd. In de wedstrijd Feyenoord-PEC Zwolle maakt De Gouden Gids zijn laatste optreden hetgeen hij bekroont met een doelpunt. (Foto: ANP)
1987: Ajax wint de Europacup II
In het Griekse Athene speelt Ajax in de finale van de Europacup II tegen het Oost-Duitse 1. Lokomotive Leipzig. In de 21e minuut scoort spits Marco van Basten met het hoofd het enige doelpunt van de wedstrijd uit een voorzet van Sonny Silooy. Hierdoor mogen de Amsterdammers de beker mee naar huis nemen. (Foto: ANP)
1992: Ajax wint de UEFA Cup
Ajax speelt in de finale van de UEFA Cup tegen het Italiaanse Torino. De heenwedstrijd wordt op 29 april gespeeld in Turijn. De Braziliaan Walter Casagrande scoort 2-maal voor de Italianen, terwijl Wim Jonk en Stefan Petterson het net weten te vinden voor de Amsterdammers. In Amsterdam wordt het 2 weken later 0-0. Maar omdat Ajax 2-maal weet te scoren in een uitduel, mogen de Amsterdammers zich kampioen noemen. (Foto: ANP)
2000: de vuurwerkramp van Enschede
Op deze dag in 2000 vindt er in Enschede een grote vuurwerkramp plaats. Door een ontploffing in een vuurwerkfabriek wordt er een complete woonwijk weggevaagd. De ramp is tot 60 kilometer in de omgeving te horen. De ramp heeft geleid tot onderzoek naar regelgeving op het gebied van vuurwerk en andere ontplofbare stoffen. (Foto: ANP)
1941: de geboortedag van Imca Marina
Imca Marina (Zuidbroek, 1941) heet eigenlijk Hendrikje Imca Bijl en is een Nederlandse zangeres en ambtenaar van de burgerlijke stand. Haar carrière als zangeres begint bij het zangkoor de Damster Wichter. Haar eerste platencontract krijgt ze in 1959 en vooral in de jaren 60 en 70 scoort Imca Marina hits. Hieronder vallen onder andere Viva España, Soerabaja en Harlekino. Als ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt Imca Marina huwelijken in haar boerderij te Midwolda. De trouwkapel, Vicarie genaamd, wordt in 2010 failliet verklaard. Imca krijgt in maart 2014 in Turkije een hartaanval. Ze herstelt daarna in haar woonplaats Groningen. (Foto: ANP)
1950: de geboortedag van Stevie Wonder
In het Amerikaanse Michigan wordt in 1950 Steveland Morris Judkins Hardaway geboren. Vlak na zijn geboorte wordt Stevie Wonder, de naam waarmee hij later bekend wordt, blind en al vanaf zeer jonge leeftijd leert hij enkele muziekinstrumenten als de mondharmonica, piano en drums te bespelen.In 1962 wordt Stevie Wonder ontdekt door Ronnie White en in 1963 komt het lied Fingertips uit, onder de naam Little Stevie Wonder. Dit is de start van een zeer succesvolle carrière en tevens Stevie’s eerste nummer 1-hit in de Verenigde Staten.
1954: de geboortedag van Johnny Logan
Johnny Logan (Frankston, Australië, 1954) is een Ierse zanger en liedjesschrijver. Driemaal wint hij het Eurovisie Songfestival voor Ierland. De eerste keer, in 1980, zingt hij What’s Another Year in Nederland. De tweede keer zingt hij Hold Me Now. De derde keer wint hij als componist met het nummer Why Me, gezongen door Linda Martin. Vooral in Duitsland, Denemarken en Nederland is Johnny Logan populair. Hij staat ook wel bekend als Mister Eurovision. (Foto: ANP)
1977: de geboortedag van Ilse de Lange
Ilse de Lange (Almelo, 1977) begint op 8-jarige leeftijd als playbackartieste. Ze wint met haar imitaties van onder meer Toon Hermans diverse wedstrijden. Als ze overschakelt op live repertoire trekt ze door haar deelname aan talentenjachten de aandacht van Hilversum. Dat levert haar enkele televisieoptredens op. Ze vormt een tijdelijk duo met gitarist Joop Liefland. Met hem zet ze haar eerste schreden op het countrypad. Ilse de Lange is één van de meest succesvolle Nederlandse artiesten van de afgelopen tijd. In 2014 vormt Ilse met Waylon het duo The Common Linnets. In mei doet het tweetal mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer Calm After The Storm. Er is van te voren veel kritiek op het nummer en velen dichten de Nederlandse inzending weinig kans toe. Ze worden uiteindelijk tweede achter Oostenrijk. (Foto: ANP)