Historie van 13 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 oktober hebben plaatsgevonden.

1956: Klompé is de 1e vrouwelijke minister

Dr. Marga Klompé wordt voor de KVP de 1e vrouwelijke minister van Nederland. Ze krijgt de post van Maatschappelijk Werk in het kabinet-Drees III. In 1963 is zij verantwoordelijk voor invoering van de Algemene Bijstandwet. Ze bekleedt de post tot 24 juli 1963. In die tijd vervangt ze 2 keer de zieke minister Cals als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Van 1966 tot 1971 is ze minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk  Werk. Marga Klompé overlijdt in Den Haag op 28 oktober 1986.

1972: de Andesvliegramp

In het Andesgebergte stort een passagiersvliegtuig met een rugbyteam uit Uruguay neer. Pas 2 maanden later worden 16 van de 45 mensen gered. De overlevenden hebben het zo lang volgehouden door de stoffelijke overschotten van medepassagiers als voedsel te gebruiken.

2016: Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor de literatuur

Aan de Amerikaanse zanger en songwriter Bob Dylan wordt de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Hij krijgt de belangrijkste literatuurprijs “voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie”. Bob Dylan is de eerste songwriter aan wie de Nobelprijs voor de Literatuur wordt toegekend.

1923: de geboortedag van Faas Wilkes

Faas Wilkes (Rotterdam, 1923) was één van de beste voetballers van Nederland en vormde in de jaren 50 samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers Het Gouden Binnentrio van Oranje. Faas Wilkes was één van de grote inspirators van Johan Cruijff. Wilkes gaat in de jaren 50 voor het immense bedrag van 60.000 gulden voetballen voor het Italiaanse Inter Milaan. Hierdoor mag hij van de KNVB een aantal jaren niet voor het Nederlandse elftal uitkomen. In die tijd is profvoetbal voor de voetbalbond uit den boze. Faas Wilkes was bovenal een sierlijke voetballer die graag zelf de bal hield. Abe Lenstra verzucht eens tegen Wilkes dat voetbal toch echt een spel is van 11 tegen 11. Wilkes antwoordt hierop: “Ach Abe, als ik er 4 voorbij ben, is het nog maar 7 tegen 11.” Faas Wilkes overlijdt op 16 augustus 2006 in Rotterdam.

1923: de geboortedag van barones Margaret Thatcher

Barones Margaret Thatcher (Grantham, Groot-Brittannië, 1923) was een Britse politica. Ze studeert scheikunde aan Oxford. Ze is de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Nadat ze in 1990 wordt opgevolgd door John Major wordt Thatcher lid van het Britse Hogerhuis. Die functie bekleedt ze tot 2007. Van de Britse koningin ontvangt ze de adellijke titel barones. In 2008 bevestigt haar dochter dat Margaret Thatcher lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De bijnaam van Margaret Thatcher luidt ‘De IJzeren Dame’. Margaret Thatcher overlijdt op 8 april 2013.

1934: de geboortedag van Nana Mouskouri

Nana Mouskouri (1934) is een Griekse zangeres. Nana wordt geboren in Chania op het eiland Kreta. Ze wordt bekend als de vrouw met haar onafscheidelijke zwarte bril en zwarte haren. Nana woont behalve in Griekenland ook nog in Genève en Parijs. In 1993 wordt ze goodwillambassadeur van UNICEF. Van 1994 tot 1998 is ze lid van het Europees parlement. Ze zingt meer dan 1350 liedjes in verschillende talen en inmiddels heeft ze meer dan 300 gouden en platina platen, awards en onderscheidingen. In september 2004 kondigt de dan 69-jarige Mouskouri aan om na een tot in 2008 lopende wereldtournee te gaan stoppen. In juli 2008 geeft zij in Athene haar laatste 2 concerten. Toch viert Nana Mouskouri in 2011 haar 50-jarig jubileum als artiest met een concert. Ze geeft in 2014 2 concerten in Nederland.

1941: de geboortedag van Paul Simon

Paul Simon (Newark, VS, 1941) is een Amerikaanse zanger en liedjesschrijver. Hij vormt samen met Art Garfunkel het duo Simon & Garfunkel. Zij brengen een aantal invloedrijke albums uit, waaronder Parsley, Sage, Rosemary & Thyme (1966) en Bridge Over Troubled Water (1970). De teksten zijn soms poëtisch en maatschappijkritisch. De soundtrack van de film The Graduate bevat onder meer hun lied Mrs. Robinson. Het duo gaat in 1970 uit elkaar, maar hebben een korte hereniging in het New Yorkse Central Park in 1981. Dit concert wordt bijgewoond door een half miljoen mensen. Paul Simon gaat solo in 1972 en heeft in die jaren een hit met het nummer Late in the Evening. In de jaren 80 heeft hij groot succes met de plaat Graceland die hij maakt in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse groep Ladysmith Black Mambazo. Het levert onder meer de hit You Can Call Me Al op. Met Art Garfunkel doet hij in 2004 The Old Friends Tour. Dit bevalt het duo zo goed dat zij in 2009 weer samen op tournee gaan. Eind 2010 komt Simon met een nieuwe plaat. De nummers zijn vooral geïnspireerd op bluegrass muziek. De opvolger wordt in 2011 gepresenteerd en heet So Beautiful Or So What. In 2012 bestaat Graceland 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan toert Simon over de wereld en doet hij Nederland aan.

1945: de geboortedag van Desi Bouterse

Desi Bouterse (Domburg, Suriname, 1945) is een voormalige militair, sportinstructeur, legerleider en is de voormalige president van Suriname. Tevens is hij in dat land politicus voor de Nationale Democratische Partij (NDP). Desi Bouterse kan betiteld worden als de meest omstreden figuur uit de Surinaamse geschiedenis. Hij geldt als hoofdverdachte van de Decembermoorden en de Moiwanamoorden. In augustus 2010 wordt Bouterse geïnstalleerd als 9de president van Suriname. Bouterse is in Nederland veroordeeld wegens drugssmokkel en tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Als staatshoofd geniet hij immuniteit en kan hij vrij reizen. In 2019 wordt Bouterse bij verstek door de Surinaamse krijgsraad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar vanwege de Decembermoorden. Hij tekent verzet aan tegen zijn veroordeling. In mei 2020 verliest de NDP, de partij van Bouterse, de verkiezingen en is hij president af. Zijn opvolger is Chan Santokhi.

1950: de geboortedag van Ellen Brusse

Ellen Brusse (Rotterdam, 1950) is een voormalige Nederlandse televisiepresentatrice. Jarenlang geldt zij als hét gezicht van de TROS.

1972: de geboortedag van prinses Margarita

Margarita Maria Beatrix de Bourbon de Parme (1972) wordt in Nijmegen geboren. Ze is de oudste dochter van prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme en heeft een tweelingbroer genaamd Jaime. Margarita is binnenhuisarchitecte en studeert culturele antropologie aan de VU.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE