In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 september hebben plaatsgevonden.
1918: bij een treinramp bij Weesp komen 41 mensen om het leven
Een trein van Amersfoort naar Amsterdam ontspoort vlak voor de spoorbrug over het Merwedekanaal bij Weesp. Het talud stort in en de trein valt met alle wagons naar beneden. Het is een samengestelde trein met ijzeren en houten wagons. De ijzeren wagons verpulveren de houten wagons. De mensen in de houten wagons hebben hierdoor weinig kans het ongeluk te overleven. De verzakking is te wijten aan de overvloedige regenval in de dagen voorafgaand aan het ongeluk evenals de slechte staat van de spoordijk. Er overlijden 41 mensen en er raken er 42 gewond.
1922: warmterecord moet uit de boeken
De hoogste temperatuur ooit op aarde gemeten moet uit de boeken. Op 13 september 1922 wordt de hoogste temperatuur op aarde gemeten in El Azizia, Libië. Het zou er maar liefst 57.7 graden Celsius zijn geweest! Op 13 september 2012 maakt de Wereld Meteorologische Organisatie echter bekend dat het 90 jaar oude record uit de boeken moet worden geschrapt. Er is een fout gemaakt bij het meten waardoor de temperatuur met 7 graden naar beneden moet worden bijgesteld. De recordhouder is nu Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Op 10 juli 1913 wordt bij Greenland Ranch een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten.
1952: publicatie van de eerste Jip en Janneke
Vandaag verschijnt voor het eerst een verhaal rond Jip en Janneke in Het Parool. De verhalen zijn bedacht door Annie M.G. Schmidt. Als inspiratiebron gelden haar zoon en zijn buurmeisje. De bekende tekeningen zijn van Fiep Westendorp. Annejet van der Zijl, biograaf van Annie M.G. Schmidt, vertelt erover in Villa VdB.
1956: gedeeltelijke drooglegging van Oost-Flevoland
De dijk rond de nieuwe IJsselmeerpolder Oostelijk Flevoland wordt gesloten. Het is de 3de polder die wordt drooggelegd in het kader van de Zuiderzeewerken.
1974: gijzeling Franse ambassade in Den Haag
3 Japanners van het zogenaamde Japanse Rode Leger gijzelen in Den Haag 11 mensen van de Franse ambassade, onder wie de Franse ambassadeur. Na een telefoontje aan de politiealarmcentrale gaan 3 agenten poolshoogte nemen. Bij het betreden van het pand worden ze onder vuur genomen, waarbij 2 agenten gewond raken. 1 agent vuurt terug en weet de Japanse schutter te verwonden. De gijzelnemers eisen de vrijlating van Rode Leger-lid Furuya, die in de Franse gevangenis Santé zit. Verder eisen ze een vol getankte Franse Boeing 707 met bemanning, een vrijgeleide en 1 miljoen dollar. De secretaris van de Japanse ambassade fungeert als tolk tijdens de onderhandelingen. Er wordt een beleidsteam geformeerd, waarin de ministers Van Agt van Justitie, De Gaay Fortman van Binnenlandse Zaken en Van der Stoel van Buitenlandse Zaken zitten. Minister-President Den Uyl geeft leiding aan het team. Op zondag landt het vliegtuig op Schiphol en worden 2 Nederlandse secretaresses vrijgelaten. Uiteindelijk komen de ministers in de nacht van maandag op dinsdag met het definitieve aanbod: uitwisseling van Furuya tegen alle gijzelaars, inleveren alle wapens op 2 pistolen na, het beschikbaar stellen van een Frans toestel met bemanning en 300.000 dollar. Op dinsdagavond vertrekt een bus met de gijzelnemers en de gegijzelden naar Schiphol. Er blijven 3 gegijzelden achter die er slecht aan toe zijn. Op Schiphol wordt Furuya, samen met 300.000 dollar, geruild tegen de overige gijzelaars.
1993: vredespact tussen Rabin en Arafat
De Israëlische premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat schudden elkaar de hand in de tuin van het Witte Huis in Washington. De 2 voormalige vijanden bezegelen hiermee de bereikte vredesovereenkomst.
1997: Meindert Tjoelker overlijdt
De 30-jarige Meindert Tjoelker wordt door 4 mannen aangevallen en doodgeschopt in Leeuwarden. Hij spreekt de mannen aan op hun gedrag als die een fiets over straat gooien. Zijn overlijden is aanleiding voor grote maatschappelijke verontwaardiging en verontrusting en het startpunt van actie tegen het toenemende zinloze geweld.
1916: de geboortedag van Roald Dahl
Roald Dahl ziet in 1916 het levenslicht in Zuid-Wales. Zijn ouders zijn Noorse immigranten. Wanneer Roald Dahl jong is overlijdt zijn vader. Daarom wordt hij op kostscholen opgevoed. Op de kostscholen heerst een onrechtvaardige en wrede behandeling die levenslang diepe littekens na laat op de psyche van Dahl. In 1938 vertrekt hij voor Shell naar Tanganyika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit hij om in dienst te gaan bij de Britse luchtmacht. Hoewel hij eigenlijk te lang is, mag hij toch aan zijn eerste vlieglessen in Kenia beginnen. Op weg naar zijn eerste opdracht crasht hij echter en wordt hierdoor afgekeurd om verder te gaan als vliegenier.
1965: de geboortedag van Zak Starkey
Zak Starkey (Londen, Groot-Brittannië, 1965) is een Britse drummer. Hij speelt in The Who en Oasis. Zak is de oudste zoon van de Beatles drummer Ringo Starr (pseudoniem voor Richard Starkey). Ringo wil echter niet dat Zak drummer wordt, maar daar is Zak het niet mee eens. Hij leert zichzelf de drums te spelen. Op 12-jarige leeftijd resulteert dit in optredens in pubs met een bandje. In 1996 komt hij in contact met The Who. Na The Who komt hij in 2004 terecht bij de band Oasis. In 2010 drumt Zak wederom met The Who. Ditmaal gaat het om een uitvoering van Quadrophenia. Met The Who speelt hij op de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen in 2012.
1967: de geboortedag van Michael Johnson
Michael Johnson (Dallas, Texas, VS, 1967) is een voormalige Amerikaanse sprinter. In zijn totale carrière wint hij 5 gouden medailles bij de Olympische Spelen en wordt in totaal 9 keer wereldkampioen. Hij breekt ook vele wereldrecords. Michael Johnson stopt met atletiek na de Olympische Spelen in Sydney in 2000. Daarna geeft hij commentaar bij atletiekwedstrijden.